Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 септември 2015 година

Снимка: Десислава Андреева

Атракция за децата от видинската детска градина "Детелина" е отремонтираният миналата година в двора басейн. Водното съоръжение е облепено с нови плочки и обезопасено, а това лято за първи път от години е пуснато в експлоатация. Скоро ЦДГ "Детелина" ще кандидатства по проект за нова детска площадка, на която ще има футболно, баскетболно и волейболно игрище, тенис на корт и стена за алпинизъм. Детското заведение е готово да посрещне новата учебна година. 30 деца се очаква да влязат в първа група на 15 септември.

Министерството на енергетиката започва от днес проверки на трите електроразпределителни дружества и на Електроенергийния системен оператор за готовността им за предстоящия зимен сезон, за да се гарантира сигурността на електроенергийната система в страната. Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъдат проверявани програмите на дружествата за реакция при аварии и дали са материално и технически осигурени за зимата. Ще се изследва и работата на компаниите в кризисна ситуация и плановете им за действие за ограничаване на този риск. Ще се следи и дали са подменени опасни или стари съоръжения.

Разрешение за проучване на подземни богатства в землището на видинското село Арчар одобри правителството на днешното си заседание. Местна фирма ще проучва за индустриални минерали в площта "Жълтия връх". Очакваният размер на вложените средства за една година е над 32 000 лева. Предвидени са и 3500 лева за опазване на околната среда и рекултивация.

Правителството прие и решение за отчуждаване на части от частни имоти за изграждането за обходния път на гр. Монтана. За реконструкцията на инженерни мрежи в землищата на селата Долна Вереница, Войници и Николово и на гр. Монтана, ще бъдат отчуждени 38 дка. Финансирането на процедурата се осигурява от Агенция "Пътна инфраструктура", а решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.

Над 730 хил. лева допълнително са осигурени за програмата "На училище без отсъствия". Правителството реши парите да бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на образованието. С тях ще се осигурят възнаграждения на учители и възпитатели, които заместват свои колеги през първия учебен срок.

Днес още 55 социалисти са подадали молба за отчисление от Общинската организация на БСП Видин, съобщиха от Областния съвет на партията. Вчера други 30 членове на БСП обявиха на пресконференция, че напускат общинската структура. Причините за недоволството им е несъгласие с подкрепата на Герго Гергов за втори кметски мандат и с политиката, водена от председателя на общинската организация, Пламен Трифонов.

Учреден е седемчленен инициативен комитет, който издига кандидатурата на настоящия кмет на Видин Герго Гергов за следващ мандат. Съгласно Изборния кодекс, максималният брой на членовете на такъв инициативен комитет може да е седем, уточни председателят Соня Иванова. Предстои назначаване на Общинска избирателна комисия. "Първия ден, в който тя бъде свикана, ще депозираме документите за регистриране на Инициативния комитет, с които сме напълно готови. Веднага след това започваме събирането на подписите"- каза Соня Иванова.

Областният съвет на БСП във Враца обяви официално днес кандидатите за кметове на общини, които издига или подкрепя в десетте общини в областта. Партийната организация подкрепя кандидатурите на настоящите кметове на община Враца Николай Иванов и на община Роман Красимир Петков, които ще участват в местните избори като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, съобщи председателят на областната организация на БСП Делян Дамяновски.

Броят на бездомните хора се покачва драстично в последните години според проучване на сдружение "Градски номади".  Според представители на сдружението броят им е значително по-голям от обявения от статистиката в страната, който е 1370. Около 20 души са хората без дом във Видин, по разкази на тези, чиито живот преминава на улицата. Според регистъра на социалната служба броят им е 15. Повечето от тях имат лични карти, но не получават помощи, защото адресите им не са реални. Във Видин е изграден Център за временно настаняване. Капацитетът му е за десет лица. Често се налага престоят на настанените в него да се удължава над три месеца, каза директорът на Регионалната дирекция Венци Пасков.

"ВиК"- Берковица за трети път обяви воден режим в едно от най-големите села в общината- Бързия. Причините отново са  засушаването и недостигът на вода във водохранилището на селището. По новата схема, обявено от дружеството, ще бъде ограничено водоподаването за периода от 1 до 14 септември. Селото ще бъде разделено на две зони- горна и долна, като разделител е центърът на селото.От "ВиК" се надяват да не се налага допълнително увеличаване на срока на режима, но това ще зависи от метеорологичните условия.

Пет проверки на мляко и млечни продукти са извършили инспекторите по храните във Видин до края на месец август. Инспекциите продължават- това каза за Радио ВИДИН старши инспекторът в отдел "Контрол по храните" в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Цветелина Найденова и уточни: "Започнахме проверките от 18 август по общинските пазари - пазара на стадиона и на места в област Видин за такива нерегламентирани продажби на мляко и млечни продукти. За този период до 31 август има извършени 5 проверки, като е имало и дежурства на колеги две съботи на пазара на стадиона. Съставени са 6 акта за административно нарушение и са насочени за унищожаване и са унищожени 11 литра сурово мляко, 16 килограма сирене и към момента проверките продължават." В цялата страна инспекторите на Агенцията по храните са иззели над 450 литра мляко и близо 230 кг кашкавал и сирене при проверки за незаконна търговия с млечни продукти.

За 10-а поредна година, Българският младежки Червен кръст (БМЧК) организира летен лагер "Академия за доброволци", който ще протече под мотото "Нашите принципи в действие".
Поводът е отбелязването на 50-годишнината от приемането на Седемте фундаментални принципа на Международното червенокръстко движение. Участниците в Академията ще се обучават в различни модули за повишаване на техните знания и умения в областта на: етично и ефективно лидерствo; промоция на хуманитарните ценности; превенция на ХИВ/СПИН; превенция на зависимости; социално-помощна дейност; здравословно хранене и здравословен начин на живот.Тази година в провеждането на Академията ще се включат и представители на 7 национални червенокръстки дружества - Дания, Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Хърватия. В лятната академия ще участват и две доброволки от БМЧК-Видин- Веселка Весова и Лора Иванова. Академията се открива тази вечер от 20:00 ч. в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия".

Първият у нас болничен асистент-робот бе представен в Плевен. Роботът се казва Грег и отскоро е в екипа на новооткритата многопрофилна болница "Света Марина" в областния град.

Ремонтите в училищата, детските градини и ясли са почти завършили, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Големи ремонти са направени на сградите на Първо и Шесто основно училище и училището в село Габровница, Пета и Десета детска градина и Четвърта детска ясла. Успоредно се изграждат и три пешеходни пасарелки на канал "Парта" в Монтана. За тях Общината е заделила близо 40 000 лева, съобщи кметът Златко Живков: "Едната пешеходна пасарелка ще бъде монтирана пак до 15 септември срещу "Жизел" на "Баба Тонка", в горната част на булеварда, там където имаше действащ пасарел. И другите две са срещу блоковете в зоната на КАТ и на Барселон махала- срещу улица "Морава" е едната и срещу улица "Велико Търново", също на канал "Парта".

Куклен театър "Патилан" Монтана връща на сцената пиесата "Принцесата и граховото зърно". Постановката е по Ханс Кристиан Андерсен. В нея участват актьорите- Доля Кръстева, Марияна Николова, Наташа Крумова и Венелин Петков. Режисьор е Тодор Вълов. "Възстановявам едно заглавие, което беше доста успешно преди време- класическо заглавие, което винаги има място в репертоара на всеки един куклен театър- "Принцесата върху грахово зърно" по приказката на Андерсен. Мисля, че ще е интересно за зрителите", разказа Тодор Вълов. Трупата на кукления театър репетира и ново заглавие- "Цар Дроздобрад". Режисьор на постановката е Елица Петкова.

В Белоградчишкото село Стакевци тази вечер ще започне първото издание на фестивала за електрона музика "Sunny Moon". В него ще участват повече от 70 артисти от цял свят. Събитието ще продължи до 7 септември. Това ще е най-големият електронен фестивал на открито у нас, каза организаторът Велин Ловчев. Една от целите на организаторите е  да бъде привлечено вниманието към този забравен район на България. Фестивалът ще запачне в 19.30 часа тази вечер на две сцени в местност край селото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00