Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 септември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН


Над 35 хиляди са сключените еднодневни трудови договори в селското стопанство у нас. Кампанията върви трудно, към момента във Враца няма сключени договори, коментират от социалното министерство. Общо 185 са заверените еднодневни трудови договори от 5 работодатели в Монтана, каза директорът на Инспекцията по труда в града Димитър Петров. Той посочи, че в момента текат проверки. По данни на министерството на земеделието регистрираните земеделски производители в Монтанско са 870, но има и такива, които не развиват дейност.

Видин и Мехединци ще се борят заедно срещу бедствия и аварии. Днес във Видин бе проведена работна среща по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България. Съвместните българо- румънски проекти трябва да бъдат внесени за разглеждане в Съвместния секретариат в румънския град Калараш до 30 септември. Оценката и последващото проучване от Комитета по наблюдение ще трае около 1 година, след което в рамките на 36 месеца дейностите трябва да бъдат приключени.

Областният съвет на БСП във Враца обяви официално кандидатите за кметове на общини, които издига или подкрепя в десетте общини в областта. Партийната организация подкрепя кандидатурите на настоящите кметове на община Враца Николай Иванов и на община Роман Красимир Петков, които ще участват в местните избори като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, съобщи председателят на областната организация на БСП Делян Дамяновски. БСП издига като кандидати на предстоящите избори бившите кметове на общините Борован - Петър Цветковски, Бяла Слатина - Венцислав Василев, Оряхово - Христо Иванов, и Хайредин - Радослав Стойков. Кандидатът на партията в Мездра е Генади Събков - дългогодишен заместник-кмет на общината, а в Козлодуй - Борислав Борисов - банков служител. Председателят на местната партийна организация Иван Иванов е кандидатът на БСП за кмет на община Криводол, а в община Мизия- Георги Хаджидризов.

От ВМРО издигат кандидатурата на Иван Вутев за кмет на Бяла Слатина. Кандидатурата е подкрепена от НФСБ. Иван Вутев е дългогодишен учител по история. В момента е преподавател в Аграрно-техническата гимназия "Н. Й. Вапцаров". Вутев е председател на общинския комитет на ВМРО в Бяла Слатина и заместник областен председател на войводите.

Окръжният съд в Монтана наложи постоянна мярка "задържане под стража" на Цветан Георгиев Цветанов /32 г./ от Лом по обвинение в умишлено причиняване на смъртта на 71 души от трети страни. За него прокуратурата в австрийския град Айзенщат е издала европейска заповед за задържане. Цветанов е обвинен от прокуратурата в Айзенщат в умишленото причиняване на смъртта на 71 души от трети страни, контрабандно транспортиране на хора през границата от Унгария до Австрия и умишлено излагане на обществото на опасност. Прокурорът по делото в Монтана Нина Борисова, която е и окръжен прокурор, заяви, че престъплението, в което е обвинен Цветанов, е с много висока степен на обществена опасност и следва той да бъде задържан до произнасянето на съда по делото срещу него. Тя коментира, че европейската заповед за задържане е издадена при стриктно спазване на законодателството на ЕС. На 7 септември окръжният съд в Монтана ще разгледа искането на австрийските власти за екстрадиция на Цветанов в Австрия.

От 15 септември Комисията за защита на потребителите ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за спазване на забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години. Комисията вече е започнала инспекции в търговската мрежа в страната на стоки за ученици. Проверява се наличието на пълната информация, с евентуалните възможни нелоялни търговски практики по отношение на намаления и промоции, съобщиха от комисията.

В дните преди началото на новата учебна година Регионална здравна инспекция във Видин проверява санитарните условия на територията на всички училища в областта, каза заместник- директорът на  инспекцията д-р Емил Лилов. Резултатите ще бъдат обявени след като приключат.

И още една инициатива на здравната инспекция във Видин, които ще участват в кампанията "Да пазим децата на пътя" от 7 до 13 септември. От началото на 2011 година до средата на тази в резултат на пътно-транспортни произшествия са пострадали 4842 деца, каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в инспекцията. От РЗИ Видин призоваха в началото на учебната година институциите и местните власти да се мобилизират, за да се привлече вниманието на обществеността и участниците в движението към опазването децата на пътя.

Трети кръг от Българския дрифт шампионат ще се проведе от 11 до 13 септември във Видин. Днес заместник-кметът на Община Видин Добромир Дилов организира работна среща, на която бяха обсъдени организацията на шампионата и съпътстващия го концерт на сръбската група Баяга и група "Инструктори", за да се съгласуват действията със съответните институции и да бъдат гарантирани сигурността и спокойствието на участниците и зрителите. Събитието преминава под наслов: "Ограничи скоростта! Спаси живот!". Посланието е свързано и с началото на новата учебна година. Дрифт шампионатът и концертът са организирани от Община Видин, а входът е свободен. Във връзка с предстоящите прояви ще има временни промени в организацията на движението в района на пощата, ж.п. и автогарата, за които жителите и гостите на града ще бъдат своевременно уведомени.
 
Млади хора във Враца откриха "Библиотека на открито". Акцията е по инициатива на Ученическия общински съвет в града и е подкрепена от общинската управа. "В някои от големите градове на България, а вече и във Враца, тази инициатива набира сила. Радвам се, че тя е вече тук, при нас. Благодаря на кмета на Враца Николай Иванов, че ни подкрепи в реализирането на това начинание, чиято основна цел е да накара младите хора да се спрат от забързаното си ежедневие и да прочетат нещо. Ей така, непринудено, на улицата…" - разказва Николай Николов, председател на ученическата организация. Кметът на Враца Николай Иванов не само подкрепи акцията, но и подари две книги на младите хора.

По повод 130 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия Община Монтана и Регионалният исторически музей организират среща-разговор с ас. Николай Поппетров от Българската академия на науките. Дискусията ще се провете от 15,00 ч. на 4 септември 2015 г. в Експозиционна зала на РИМ - Монтана, ул. "Граф Игнатиев" № 3. Темата е "Съединението - актуално, стилизирано, реално". Акцентът ще падне не върху общоизвестните факти за това какво се е случило на 6 септември 1885 г. в Пловдив. Николай Поппетров ще говори най-вече за това как общественото съзнание днес възприема и оценява Съединението през призмата на актуалните представи и митове, които рефлектират върху съвременното разбиране на събитието. До постъпването си в Институт за исторически изследвания на БАН, Николай Поппетров е бил проучвател, журналист и редактор. Научните му интереси са фокусирани върху политическата история на модерна България; политическата митология; генеалогията; историографията; библиотечно-библиографски и книговедски проблеми. Автор е на много монографии, студии и статии. На дискусията в Монтана са поканени експерти от музеите в Берковица, Вършец, Лом, Чипровци, преподаватели по история, краеведи и средношколци с изявен интерес към тази наука.

Обновена сграда на местното читалище ще бъде открита в петък в чипровското село Железна. Културното средище носи името "Христо Ботев". Проявата е част от програмата за отбелязването на празника на Чипровци, 6 септември.
"Програма в петък включва изпълнения на фолклорната група на читалището, детската фолклорна група на читалището, фолклорната група от град Чипровци към читалището и танцовия състав на Чипровци"- разказа Искра Илиева, секретар-библиотекар на читалището в селото.

От петък, 4 септември, започват проявите за празника на Берковица, основен акцент в този ден е откриването на двете изложби на берковските художници и детският конкурс за фотоизложба "Моята Берковица". На 5 септември ще има турнир по тенис на корт и откриване на Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува". Вечерта от 20 часа в Градската градина ще има пиано бар на открито със Славена Даскалова, Jazz Orpheus и приятели. На 6 септември продължава турнирът по тенис на корт и Международният фестивал "Балканът пее и танцува". От 10:30 часа ще бъде открит и турнирът по ръгби на обновения градски стадион. На 7 септември тържествената програма ще продължи с празничен концерт на площад "Йордан Радичков" с участието на Оркестър "Виво Монтана", Културно-уметническо дружество "Братя Гинови" гр. Гостивар, Македония и народния певец Николай Славеев. На 8 септември в Градската градина ще бъде открита изложба "Произведено в Берковица", а отт 19 часа ще започне тържествено честване на празника на град Берковица на площад "Йордан Радичков". Пречиствателна станция за питейни води в село Бързия и нови спортни съоръжения в Берковица ще бъдат открити за празника на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52