Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанционни лекарски прегледи започват скоро в Белоградчишко

Снимка: Радио ВИДИН
Личните лекари ще могат да извършват дистанционно прегледи на жителите на няколко села от община Белоградчик. Техниката е монтирана и скоро ще заработи в повечето от тях. Проектът, който ще се изпълнява в населените места от Общината, е уникален за страната. В Стакевци в момента се работи по осигуряването на интернет връзката, каза кметският наместник Васко Чулин.

"Медицински център и информационен център- в момента хората тук го монтират. От тук медицинската сестра, която работи в Белоградчик идва тук да ни обслужва. Нямаме медицински персонал в Стакевци. За сега беше всичко ръчно, идва мери кръвното... Сега посредством тази апаратура, компютри- ще се предава всичко автоматизирано от тук. Имаме апарат за кръвно, има глюкомер и за ЕКГ. Тук ще им мери и по автоматизиран път ще бъде свързано с личния лекар в Белоградчик. Тя ще приема информацията тук и ще назначава лечението на хората."

Според Васко Чулин с новата техника ще се спестят разходите за транспорт на възрастните хора до общинския център.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължават ремонтите в две монтански гимназии

Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. В три професионални гимназии в Монтана стартираха мащабни ремонтни дейности през миналата учебна година, финансирани по програма „Региони в растеж“. Единствено..

публикувано на 11.09.24 в 14:00
ОДМВР-Враца

Над 30 процента е разкриваемостта на престъпленията в област Враца

Малко над 30 процента са разкритите престъпления в сравнение с регистрираните през месец август във Врачанско , личи от анализа на Областната дирекция на МВР (ОДМВР). Регистрираните криминални престъпления са 161, а разкритите - 59. През осмия месец на годината е имало 3 грабежа и 31 кражби, от които 11 са били разкрити. Регистрирани са..

публикувано на 11.09.24 в 12:00

Полицията хвана шестима младежи с канабис в училищен двор в Монтана

Шестима жители на Монтана - пет момчета и едно момиче, на възраст от 18 до 30 години, са установени в момент на употреба на канабис в двора на учебно заведение в града, съобщават от Областната дирекция на МВР. Двама от групата са задържани до 24 часа в полицейския арест. При извършения оглед на място, под пейка в беседката в двора на училището,..

публикувано на 11.09.24 в 11:31

Учебна евакуация се проведе в мездренска детска градина

 В Детска градина "Мир" в Мездра се състоя учебна евакуация, проведена от служителите на Районната станция на пожарната. В инициативата взеха участие деца, учители, помощник - възпитатели, медицински специалисти. Възпитаниците на детското заведение се запознаха с пожарните екипи и специализираните автомобили в режим на светлинен и звуков..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

51 учители се търсят във Врачанско

Броени дни преди новата учебна година във Врачанско все още има свободни места за учители , съобщиха от Регионалното управление на образованието. Свободните позиции са 51, потвърди началникът Лорета Колева. В областта има училища, в които няма назначени и директори. Процедурата по избора им е в ход и се очаква до 16 септември навсякъде..

публикувано на 11.09.24 в 11:00

Община Ново село организира акция за почистване

Община Ново село ще се включи в инициативата "Да почистим България заедно" з а 12-та поредна година . Мария Тодорова , главен експерт "Социални услуги" в общинската администрация, съобщи подробности: "Община Ново село ще има пет пункта за раздаване на ръкавици и чували във всяко едно от селата - Неогвановци, Флорентин, Ясен, Ново село и..

публикувано на 11.09.24 в 10:08

Общинските съветници в Бойница ще заседават в петък

Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Бойница ще заседават едновременно на  13  септември, петък,  по 4 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от Милена Миткова, директор на ДГ "Йонка Маркова", с. Бойница, относно утвърждаване на една разновъзрастова група в детското заведение и утвърждаване на нулев прием във филиал "Филип..

публикувано на 11.09.24 в 08:45