Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 души се изследваха за СПИН през август във Видинско

6
Доброволците от Младежки съвет по наркотични вещества
Снимка: МСНВ- Видин
Министерството на здравеопазването и тази година организира кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН. В нея взеха участие 19-те Кабинета за безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 28-те Регионални здравни инспекции и неправителствени организации в цялата страна.

Анализът на географското разпространение сочи, че по-голямата част от ново инфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София - 49 души, областите: Пловдив - 20 заразени, Варна - 12, Пазарджик - 6, Бургас - 5, Велико Търново и Враца - по 4-ма, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе - по 3 души. Това е официално изнесената информация от Министерството на здравеопазването.

Кампанията във Видин се състоя през втората половина на месец август. В дните 14, 25 и 27-ми август доброволците на Младежкия съвет по наркотични вещества раздаваха информационни и превантивни материали на два градски басейна и на градския плаж до крепостта "Баба Вида". На 28-ми август лятната кампания гостува и в град Кула, на новия градски басейн там. Главна задача на доброволците бе да приканват хората да си направят безплатен тест за ХИВ в мобилния кабинет на Регионалната здравна инспекция, който също бе включен в кампанията. Отидох с доброволците на тяхната акция на градския плаж на Видин. Какво е различното в тазгодишната кампания - въпросът ми е към доброволеца Мелани Георгиева:

Снимка"Ами различното, е че миналата година бях на басейна, а сега сме на откритите заведения, тук на градския плаж. Забелязвам, че хората са наистина много заинтересовани. Разпитват ни, което е добре и леко ни учудва, защото има хора, които просто грабват флаерите и побягват на някъде, което малко ме разочарова. Радвам се, че хората са заинтересовани от това, което правим и просто ни хвалят. С гордост казваме, че сме от Младежкия съвет по наркотични вещества. Сега приканваме хората да си направят ХИВ статус. Нашите флаери дават най-различна информация- за сифилис, за хепатит, за всичко, което трябва да знаем за ХИВ/СПИН, най-различни неща, които наистина ще ни влязат в употреба."
 
Как протича кампанията според един от новите доброволци- Симона:

"Приканваме хората да проверят своя ХИВ статус в малкото бяло бусче до "Баба Вида", защото днес е лятната АНТИСПИН кампания. През август месец ходим по плажовете, по басейните и по заведенията и това е само в един плюс за хората, помагаме им."

Като свидетел мога да кажа, че хората много радушно приемаха материалите, които им раздаваха доброволците и с интерес слушаха, това което им казваха младите хора.

Снимка"Кампанията е много полезна. Трябва да се разяснява просто и по-млади хора, даже да се свали нивото... Просто да се знае и от по-младите хора какви са последствията. Не да ги плашим децата, но си е страшно... Почти всяка година май сме свидетели на този ден да ни се раздава. Нормално е, хубаво е, за мен е съвсем нормално да се правят такива кампании", казаха плажуващите видинчани.

След края на кампанията отидох в Регионалната здравна инспекция, за да получа обобщена информация за преминалите през мобилния кабинет през лятната АНТИСПИН кампания. Обобщението направи директорът на дирекция "Надзор на заразните болести"- д-р Пепа Цветанова:

"Тазгодишната лятна АНТИСПИН кампания премина много успешно. За четирите излизания на терен, както ние ги наричаме, през кабинета са преминали общо 123 лица. Разпределението по пол е равномерно. 1:1 е съотношението мъже към жени. Предишни години наблюдавахме по-голям интерес от женския пол. По възрастови групи преобладават младите хора. Във възрастовата група между 19-24-годишна възраст имаме 75 лица или това са над 55% от консултираните и изследваните за ХИВ."  

Д-р Пепа Цветанова уточни и, че за първото шестмесечие на тази година няма нито един регистриран случай на ХИВ позитивен видинчанин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30