Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 септември 2015 година

село Стакевци
Снимка: Анжела Каменова
Личните лекари ще могат да извършват дистанционно прегледи на жителите на няколко села от община Белоградчик. Техниката е монтирана и скоро ще заработи в повечето от тях. Проектът, който ще се изпълнява в населените места от Общината, е уникален за страната. В Стакевци в момента се работи по осигуряването на интернет връзката, каза кметският наместник Васко Чулин. Според Васко Чулин с новата техника ще се спестят разходите за транспорт на възрастните хора до общинския център.
Жители на Грамада се оплакаха от липсата на лекари специалисти в малките населени места. Това стана по време на изнесената приемна на областния управител Момчил Станков, съобщават от областната администрация. Хората потърсиха съдействие и за решаване на наболели проблеми като битовата престъпност, качеството на определени хранителни продукти и състоянието на пътната мрежа. Присъстващите предложиха откриване на зеленчукова борса в региона, където местните зеленчукопроизводители да продават продукцията си.

Отстраняват нередности по асфалтовата настилка на бул. "Панония" във Видин. Те са установени след извършен контрол от Община Видин във връзка с изпълнението на проекта за Водния цикъл. Съставен е констативен акт, според който фирмата-изпълнител ще трябва да отстрани нарушенията, преди обекта да бъде приет.В момента се извършва фрезоване и запълване на сляганията и неравностите по изпълнените асфалтови настилки на бул. "Панония". Такива неравности има и на улиците "Иван Асен II" "Гео Милев" и "Екзарх Йосиф". Нередности има и при възстановяване на хоризонталната маркировка на булеварда, на тротоарната настилка на някои улици. Други констатирани нередности са свързани с канални помпени станции 1 и 5. Строителят на обекта - ДЗЗД "Обединение Панония Аква" декларира, че нередностите ще бъдат отстранени в срок до 5 септември, информират от общинската пресслужба.
   
Специализираната прокуратура образува наказателно производство на българите, задържани за трафик на бежанците, открити мъртви в камион на магистрала в Австрия. Това съобщиха от прокуратурата, като уточняват, че става дума за Методи Георгиев, Цветан Цветанов, Касим Хасан Салех. Делото е образувано след координационни срещи между представители на прокуратурата и компетентните австрийски власти, след преценка на представените от тях доказателства и тези, получени по линия на международното оперативно сътрудничество. Предстои и координационна среща между представители на трите държави, с цел обмяна на събраната към момента информация и вземане на единни решения за по-нататъшни действия. Информацията е на БТА.

По нареждане на Община Враца екип на неправителствената организация "Енимъл хелп" започна издирване на куче, нахапало момче в центъра на града. Установено е, че кучето е едно от двойка, които са обеззаразени,  обработени и чипирани от неправителствената организация, като досега кучетата не са проявявали агресия. Известен е периметърът, който  те обитават и се очаква залавянето им да стане до часове. От Община Враца информират, че непрекъснато се следи за изпълнението на дейностите по Общинската програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. Програмата включва ветеринарно-медицински услуги и манипулации, извършвани по договор с "Ветеринарни практики 3 D", които от началото на годината до момента са обработили над 300 безстопанствени кучета. Поради нереализирания проект за изграждането на кучешки приют през 2011 г., Община Враца сключи договор с неправителствената организация "Енимъл хелп", които осигуряват грижа и лечение на безстопанствени кучета и търсят осиновители от страната и чужбина.

140 социалисти вече са подали молби за отчисление от общинската организация на БСП във Видин. Това обяви на пресконференция народният представител Филип Попов, който също напуска видинската общинска организация с мотивите: " Не съм съгласен с провежданата политика на ръководството на БСП Видин и подкрепата на обществено неприемлива кандидатура за кмет на общината на предстоящите избори." На пресконференцията присъства и председателят на областната структурана БСП във Видин Димитър Велков. Той заяви, че се оказва натиск върху всички евентуални кандидати, които не са удобни. По думите му натискът се упражнява с най-различни способи и по най-различни канали.

Шест фирми с подали оферти за оценка на проектите и строителен надзор на санирането в Белоградчик по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това са: ДЗЗД "ЕН ЕКИП-Трансконсулт-БГ" -  София, "Трауминвест" ЕООД - Варна, "Инженеринг енд Консултинг Груп" ООД - София, Обединение по ЗЗД "Обновен дом" - София, "Рутекс" ООД - София, и Обединение "Три ес Три- Артстрой"- София. Комисия в Общината отвори днес офертите на публично заседание. Работата по санирането на първите четири сгради в Белоградчик ще започне след сключване на договори със спечелилите дружества, съобщават от местната управа.

В община Мездра за първи път училищния праг ще прекрачат 144 първолачета. Училищата вече имат готовност да отворят врати на 15 септември за новата учебна година. Макар и с маломерни и слети паралелки, остават и през новата учебна година спорните училища в селата Моравица и Елисейна.

Второ общоселско събрание за гроздобера се провежда тази вечер в Ново село. Преди седмица лозарите обсъдиха кога ще започне кампанията, как ще се обяви началото, коя фирма ще охранява масивите и за какъв период, ще има ли изкупвателни фирми… Общинската администрация покани охранителни фирми, които трябваше да предявят своите искания. Поднесена беше информация за степента на зрелост при отделните сортове грозде. Тъй като не се постигнаха договорености по основните въпроси- охрана и изкупуване, събранието беше отложено за днес, 4 септември. Лозята в Ново село ще се охраняват в продължение на месец- от 7 септември до 7 октомври. Фирмата охранител и цената за охраняван декар ще станат ясни на събранието. Според лозарите цените на декар ще са от 7 до 10 лв.

От днес започват проявите за празника на Берковица- 8 септември. В 18.00 часа ще бъде открита и фотоизложбата "Моята Берковица"във фоайето читалище "Иван Вазов-1872". В 18.30 часа ще започне Празничен концерт по случай 120 години организиран туризъм с участието на Хорова школа "Балкански звуци", хорът на ветерани-туристи, вокалната формация "Торлашки напеви" от Монтана и награждаване на  победителите от фотоконкурс "Моята Берковица". От 21.00 часа започва парти с DJ - пред местна дискотека.

Роман отбеляза 41 години от обявяването си за град. На днешната дата през 1974 г., с Указ №1942 на Държавния съвет населеното място получава градски статут. Тържеството се проведе пред читалище "Христо Ботев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05