Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин започна Седмица на пожарната безопасност

5
Снимка: Радио Видин

С отдаване на почит пред паметта на младши лейтенант Огнян Борисов Иванов, който загина през 2002-ра година в изпълнение на служебния си дълг, във Видин започна Седмицата на пожарната безопасност. Венци и цветя поднесоха колегите на загиналия пожарникар пред паметната плоча в двора на видинската противопожарна служба.

"Всеотдаен служител, добър баща, приятел и колега"- така определи загиналия пожарникар Огнян Иванов началникът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" -Видин комисар Станислав Генчев.

Добри спомени пази и друг негов колега - главен инспектор Георги Георгиев, който е служил с младши лейтенант Иванов две години, като негов началник смяна.

"Приятелски настроен, отзивчив човек, който участва в ремонта както на материалната база, така и на пожарните автомобили, но за съжаление го изгубихме твърде рано"- каза още главен инспектор Георгиев.

Утре от 14 часа във Видин ще има среща с ветерани и членове на семействата на служители от пожарната служба в Белоградчик с жителите на града.

През Седмицата на пожарната безопасност във Видин се организира широк спектър от мероприятия.

"Ще положим усилия да ги изпълним, за да има полагащия се ефект от тях"
- заяви директорът на видинската противопожарна служба комисар Станислав Генчев.

Статистиката сочи, че над 940 са произшествията, на които са реагирали екипите на Регионалната дирекция ПБЗН във Видин от началото на 2015-та година. За същия период на миналата година- инцидентите са малко над 800.

Общо 426 от произшествията са станали в летния период, след 15 юни. 43 пожари са с преки материални загуби, а на 145 сгради са нанесени щети. Огънят е унищожил 1800 кв.м покривна конструкция, унищожени са 270 дка посеви.

"Най-сериозен беше случаят в землището на Белоградчик, в с. Сливовник, където сериозен пожар застраши обстановката в региона", каза още началникът на РД ПБЗН-Видин комисар Станислав Генчев.

"През тази година има завишение на пожарите с нематериални и материални загуби", информира началникът на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" главен инспектор Пано Панов. По думите му, до момента пожарите с материални загуби са 120, като за миналата година те са били общо 79. Над 430 са сега пожарите без материални загуби, срещу 140 за 2014-та година.

Най-много пожари са станали в жилищното стопанство - 46, 27- в сметосъбирането, други 17- в сектор транспорт и 16- в селското стопанство. 17 от случаите са в процес на установяване, каза още главен инспектор Пано Панов. Най-честата причина за избухването им е небрежност при боравене с открит огън, както и късо съединение.

Статистиката сочи още, че до момента екипите в РД ПБЗН-Видин са били най-натоварени в сравнение с другите дирекции в останалите общини.

В Регионалната дирекция в града за 2015 г. реагират средно на 2 повиквания на ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С "Рибарят и златната рибка" стартира кукленият сезон в Монтана

С една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка" започна новия сезон куклен театър „Патилан" Монтана.  Спектакълът разказва за преживелиците изпълнени с приключения и обрати на бедния рибар и неговата свадлива и алчна съпруга. Автори и режисьори на постановката са Христина Тодорова и Симеон Тодоров. "Хубавото при този..

публикувано на 16.09.24 в 08:14

По-малко ученици в Монтана през тази година

Близо 11 400 ученици влизат в класните стаи в област Монтана днес.  58 училища отварят врати.  Единствено две гимназии в областния град остават затворени, а причината - продължаващи ремонти 11395 ученици тръгват на училище в област Монтана. Те са към 60 по-малко от миналата година.  В 58 училища ще започне учебния процес,като единствено гимназиите..

публикувано на 16.09.24 в 07:40

Обновиха училище и две детски градини във Враца

В навечерието на първия учебен ден две детски градини във Враца са с обновени и енергийно ефективни сгради, а Природо-математическата гимназия е с новоизграден учебен корпус, похвалиха се от общинската управа. На официална церемония кметът Калин Каменов и директорът на ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Татяна Василева откриха новия корпус на учебното..

публикувано на 16.09.24 в 07:36

Над 13 хиляди са учениците във Врачанско

Без големи проблеми започва учебната година в област Враца.  Близо 13 хил. ученици ще влязат в класните стаи в 70 училища в региона.  В 7 от 70 училища в област Враца учебната година започва с ремонти, но те няма да възпрепятстват занятията. Трудности има при намиране на учители по математика, природни науки и информатика, но се търсят решения,..

публикувано на 16.09.24 в 07:29

Зарадваха първокласниците от Кула с дарения

Дарения  за малчуганите от п ърви клас в СУ "Васил Левски"  град Кула направиха възпитаниците от Випуск 1989 . 15-те първокласници ще получат ученически и спортни пособия,  разказва Галина Ценкова класен ръководител на първи клас: „Много интересна и благородна  инициатива подеха Випуск 89, които след среща на випуска това лято са решили да дарят..

публикувано на 15.09.24 в 14:35

В Мездра дискутираха миналото и бъдещето на Европа

Мездренското средно училище "Иван Вазов" посрещна гости по проект „30 години от Маастрихт: Размисли върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа".  По-късно в Залата на Общински съвет в Община Мездра учениците и учителите от СУ "Иван Вазов" се включиха в работна среща по проекта. Проектът се реализира от администрацията на Община Молетай,..

публикувано на 15.09.24 в 12:59

Ремонтират дома за стари хора в Добри дол

Домът за стари хора в село Добри дол ще бъде основно ремонтиран и обзаведен, съобщават от общинската управа в Лом.  Проектът е на стойност близо 2 350 000 лева.  От Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 1 851 211 лева,  369 591 лева е ДДС,  невъзстановим съгласно Закона за данъка върху добавената..

публикувано на 15.09.24 в 12:51