Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 септември 2015 година

Снимка: Красимир Каменов



Обновяване на пешеходните пътеки около детските градини и училищата започна във Видин. Полагането на новата маркировка се извършва във връзка с началото на новата учебна година, обясниха от Общината. Пешеходните пътеки ще бъдат обновени и на възлови места в града, освен около учебните заведения.

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" започна във Видин. Тя ще продължи до 13 септември, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов- началник на сектор "Пътна полиция". "Има спуснато и разпоредено от Главна дирекция "Национална полиция" да бъде изпълнена полицейска операция от 07.09.2015 година до 13 септември 2015 година... със засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на моторните превозни средства, използването на обезопасителни каски и водачите на мотоциклетите както и проверки за използването на обезопасителни системи при превозването на децата в автомобилите." Проверки са извършени около учебните заведения и са изготвени предписания до общините за отстраняване на пропуски и нередности по маркировката и пътните знаци. Засилено полицейско присъствие около учебните заведения и местата с повишен риск за деца и ученици ще бъде осигурено на 15 септември, каза още Владимир Герасимов.

Всички училища трябва да представят в Регионалната здравна инспекция седмично учебно разписание на задължителните часове в 10-дневен срок от началото на новата учебна година. Това каза началникът на отдел "Държавен здравен контрол" д-р Марияна Чавдарова и обясни на какви изисквания трябва да отговарят разписанията. "В рамките на учебния ден се осигурява минимум един час за учебните предмети от културно-образователните области, изкуства, бит и технологии и/или физическа култура и спорт за учениците от основната образователна степен. В рамките на учебния ден се допускат до два предмета от една културно-образователна област. Има и точки, които касаят целодневното обучение." Целта е учебното съдържание да се разпредели равномерно и натоварването на учениците да не надхвърля техните възможности, каза още д-р Чавдарова. Седмичните учебни разписания трябва да бъдат съобразени с Наредба 10 на Министерството на здравеопазването. Те се изпращат отново в училищата за извършване на корекция, ако това изискване не е изпълнено.

Вторият етап от раздаването на ваучери за гориво с намален акциз започна. Фермерите ще получат помощ за толкова гориво, колкото е разликата между изразходваното от тях през 2014 година и полученото при първия етап. От Министерството на земеделието и храните припомниха, че при купуване на гориво, търговците трябва да заверят с подпис и печат ваучерите, а фермерите да ги съхраняват прикрепени към фактурите 5 години. Крайният срок за получаване на държавната помощ е 25 септември.

Съдът в Монтана отложи делото за екстрадицията на Цветан Цветанов. Той е единият от заподозрените за смъртта на бежанците в хладилния камион според австрийските власти. Мъжът беше задържан миналия понеделник в дома си в Лом. Един от мотивите за отлагането на делото беше, че австрийската страна не е изпратила част от необходимите документи, свързани с искането за екстрадицията на 32-годишния Цветанов. Това каза Нина Борисова, окръжен прокурор на Монтана: "Става дума за гаранции, които издаващата държава трябва да предостави и които представляват гаранции от издаващата държава, че след приключване на тяхното производство, лицето ще бъде върнато, за да изтърпи евентуално наказанието си в България." Съдът също така поиска да се събере повече информация за заведено срещу Цветанов дело за организирана престъпна група от Специализирания съд в България. "Едно от престъпленията, за което се издирва от Австрия, отговаря на това престъпление, за което и образувано производството в Специализираната прокуратура. Не можем да кажем дали става въпрос за същото", обясни прокурор Борисова. Днес на делото дойде и майката на Цветан, която живее в Италия. "Цветан няма да бъде затворник, докато аз съм жива..." Австрийската прокуратура трябва да изпрати необходимите документи до 15 септември, а 2 дни по-късно е насрочено и делото.

С отдаване на почит пред паметта на младши лейтенант Огнян Иванов, който загина през 2002 година при изпълнение на служебния си дълг, по традиция във Видин започна Седмицата на пожарната безопасност. Венци и цветя поднесоха колегите на загиналия пожарникар пред паметната плоча в двора на видинската противопожарна служба.
"Загиналият при изпълнение на служебните си задължения Огнян Борисов Иванов е един всеотдаен служител, добър баща, приятел и колега, когото за съжаление изгубихме. С този момент - с полагането на цветята и венците, ние отново отдаваме почит към неговия героизъм", каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин. Над 940 са произшествията, на които са реагирали екипите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин от началото на 2015 година. За същия период на миналата година инцидентите са малко над 800, каза комисар Станислав Генчев: "Средно това е около 3,79 произшествия на ден. Една голяма част - 426 произшествия, възникнаха само през летния период, след 15 юни. Имаме 43 пожара с преки материални загуби. Унищожени са и са нанесени щети на 145 сгради..." През тази година има завишение на пожарите с нематериални и материални загуби, каза началникът на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" главен инспектор Пано Панов. По думите му, до момента пожарите с материални загуби са 120, като за миналата година, те са били общо 79. Над 430 са сега пожарите без материални загуби, срещу 140 за 2014-та година. Най-много пожари са станали в жилищното стопанство. Статистиката сочи, че екипите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин реагират средно на 2 повиквания на ден.

Министерството на отбраната дарява имоти на Община Монтана. Намерението си декларира министърът на отбраната Николай Ненчев. Това са няколко имота с отпаднала необходимост, подчерта той при срещата си с кмета Златко Живков. "Силно съм обезпокоен с всички тези сгради, които са на територията на различни общини. Обезпокоен съм, защото на първо място тези сгради се рушат... възможностите са две: едната възможност е Министерството на отбраната да продаде тези имоти с отпаднала необходимост, другата възможност е да ги дарим, както в случая имам воля да даря част от имотите на Община Монтана, след като те подробно се запознаят. И двете възможности са налични...", каза Николай Ненчев. Общината първо трябва да изяви желание да притежава ненужното владение на Министерството на отбраната, за да се задвижи процедурата, поясни министърът. Монтана има интерес към имота на бившата казарма, съобщи Златко Живков. Това са около 12 декара. Намерението е там да се изгради спортна зала, допълни кметът.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана състави акт на акционерно дружество в Монтана, собственик на асфалтовата база в село Ерден за административно нарушение, съобщиха от екоинспекцията. На инспекторите не са били представени изискани документи в определен срок. На началника на обекта е наложена глоба от 100 лева. През юли по заповед на областния управител екоинспекторите са проверили язовирите Гуна край Долнна Вереница и Добри дол край Стубел. На 21 юли екип експерти от РИОСВ - Монтана и Регионалната лаборатория - Монтана извърши незабавна проверка по сигнал, подаден чрез телефон 112 за оцветяване в кафяво на река Огоста в района на село Гаврил Геново, община Георги Дамяново.

155 000 лева е печалбата на ломската болница за първото полугодие, което я нарежда сред първите 10 в страната. Това каза директорът на болницата д-р Георги Савков. Болничното заведение получи дарение от двама професори, които са започнали трудовата си кариера от нея, каза още д-р Савков: "Проф. Данаил Петров и проф. Златица Петрова изнесоха лекции и направиха дарение на "Детско отделение" от тяхната дъщеря, на стойност 1000 лева, и хонорара, който получиха. Общата стойност на дарението е 3000 лева. Трудовият си път те започват 1975-1976 година в ломската болница."

Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра встъпи в правомощията си и започна работа. Това стана след като с решение от 4 септември Централната избирателна комисия назначи ОИК - Мездра в състав от 11 членове. Председател е Иво Францов, зам.-председател - Слави Петрински, секретар - Георги Давидков. На първото заседание секретарят на Община Мездра Нина Данколова връчи на председателя на ОИК печата на комисията и папка с приетите досега решения от ЦИК. ОИК - Мездра се помещава в малката заседателна зала в сградата на Общинската администрация. Всички решения на комисията ще бъдат публикувани на интернет страницата на ОИК, която предстои да заработи, и на информационно табло на входа на Съвета.

Община Видин изплати средствата за 4 проекта, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда по Национална кампания "За чиста околна среда - 2015 г." към Министерството на околната среда и водите. Общата стойност на договорите за безвъзмездна финансова помощ е 39 964,16 лв. с ДДС, а средствата, необходими за отпускане от общинския бюджет - 19 982,08 лв. Те се разпределят така за четирите проекта: "Кът за отдих" - в с. Иново (4 998,50 лв.); "Обособяване на зона за отдих" - в с. Каленик (4 994,00 лв); "Зелен и цветен детски кът" - в с. Капитановци (4 999,50 лв.); "Обичам природата - и аз участвам" - в гр. Дунавци (4 990,08 лв.).

Обновеното кметство в димовското село Бела ще бъде открито официално утре, на 8 септември. Сградата е ново строителство, и е изградена по проект на общинската администрация в Димово, каза заместник кметът Веселина Данаилова: "Изцяло нова сграда е построена с помещения за лекарски кабинет, за полицейски служител там да има помещение. По европейска програма е изградено." Строителството на новата сграда е продължило една година. Зданието разполага и с място за заседателна зала, каза кметският наместник на Бела Асен Асенов. Реконструкцията на сградата на кметството е на  стойност 233 хиляди лева.

НАП Видин предлага за продажба чрез търг с тайно наддаване мансарден тристаен апартамент в гр. Видин, ул. Шейново № 2, чията първоначална цена е 58 100 лева. Имотът е ново строителство, със застроена площ 111 кв. метри. Огледът на имота и приемането на оферти за участие в търга стартира от днес, 7 септември. Предложенията си, кандидат-купувачите могат да подават до 10 септември, включително, в сградата на Офис Видин, ул. Шести септември № 12. Желаещите трябва да преведат депозит за участие в размер на 20 % от първоначално обявената тръжна цена, за да се включат в наддаването. Пълният текст на обявите на публичните изпълнители, както и информация за продаваните активи, могат да се видят на интернет страницата на НАП, в  рубриката "Продажби".

Обновената сграда на читалище "Развитие 1869" беше открита днес във Враца. Ремонтът включва смяна на дограмата и входните врати, като дейностите са финансиран по проект "Красива България". Общата стойност на строителните дейности е 77 000 лева, като от тях 33 000 са от общинския бюджет. Кметът на общината Николай Иванов бе сред официалните гости на церемонията. "Читалищното настоятелство с огромно усърдие подготви и отстоя проекта, програма "Красива България" финансира,  нашите усилия бяха да осигурим своя дял от финансирането, строителите също направиха много, за което им благодаря. Това беше първата стъпка. Втората, върху която вече работим, е обновяването на зрителната зала и цялостното отопление на сградата", обяви кметът Николай Иванов при откриването. Председателят на читалище "Развитие" Иванка Караиванова заяви: "Днес ни събира радостно събитие- частично обновената и ремонтирана сграда на читалище "Развитие". Събитие, което стана възможно благодарение на общата ни съпричастност към най-старата културна институция в нашия град."

Изложба "Непоказвани работи" с картини на Кръстю Кръстев беше открита във видинската Художествена галерия "Никола Петров". Кръстю Кръстев е създател на първата школа за даровити деца във Видин. Той е автор на много самостоятелни изложби в страната и чужбина. Експозицията "Непоказвани работи" ще остане в галерията около месец.












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17