Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 септември 2015 година

Снимка: Кметство град Дунавци
Православната Църква отбелязва големия празник Рождество Богородично днес. По повод празника на енорийския храм "Рождество Богородично" в Дунавци бе отслужена тържествената света Литургия от Белоградчишкия епископ Поликарп. "Днешният храмов празник на църквата, построена преди 152 години, е едно истинско духовно събитие в Дунавци", каза кметът на града Димчо Скорчев. Църквата е построена от майстор Симо, а пълният текст на молбата от жителите на Видбол до Цариград може да се прочете и днес на плочата при входа на храма. Курбан за здраве по случай светлия християнски празник дадоха семейство Тодорка и Галин Иванови от Дунавци.

 
Общинският съвет на БСП във Видин на днешното си заседание утвърди листата за общински съветници и кандидатите за кметове на кметства. "Приехме и декларация, адресирана до Националния съвет на БСП и до председателя на левицата Михаил Миков, с която единодушно се разграничаваме от досегашните социалисти, членове на общинската организация Филип Попов, Кръстьо Спасов, Димитър Тодоров и Димитър Велков за техните действия." Това заяви на пресконференция председателят на местната партийна организация Пламен Трифонов. "Не искаме да повярваме, че няма да бъде издадено пълномощно на председателя на Общинския съвет на БСП- Видин, с което ще ни бъде отнето правото да регистрираме листата за общински съветници, кандидатите за кметове на кметства, които Общинският съвет на БСО Видин на днешното заседание утвърди."
 
Областният управител Момчил Станков се включва в битката за кметското място на Видин. Кандидатурата му беше обявена официално от представители на широка коалиция десни партии, обединени под името "Надежда за Видин". Момчил Станков, който е подкрепен от Реформаторския блок, Коалиция "Народен съюз", Български демократичен център, представи приоритетите, на които ще заложи в предизборната кампания: "Първият приоритет е ефективна администрация и ефикасни разходи. Вторият приоритет е да върна във Видин младите и да превърна Видин в град на младите висококвалифицирани хора. Третият приоритет е растеж и просперитет."

Инициативният комитет (ИК), който на 18 август издигна настоящия кмет на Враца Николай Иванов за нов управленски мандат, днес (8 септември) внесе документите си за регистрация в Общинската избирателна комисия (ОИК). Заявлението за участие в местните избори на 25 октомври беше подадено от председателя на ИК Анастас Попдимитров и други членове на инициативния комитет, в присъствието на кандидата за втори кметски мандат Николай Иванов. Документите трябва да бъдат проверени от ОИК, след което комисията ще издаде удостоверение, на чиято база да стартира събирането на подписи.

Среща на Регионалния съвет на КНСБ с представители на политически сили и кандидати за кметове се проведе във Видин. Тя се състоя в залата на Общинския съвет. Срещата не е с политически характер, а целта е да се отправят синдикални послания към кандидатите, съобщиха от КНСБ. "Прекалено рано е за провеждане на подобна среща, предвид това че ПП ГЕРБ все още няма официално обявен кандидат за предстоящите местни избор"- каза Валентин Братков, представител на партията.

На празника на Берковица министър-председателят Бойко Борисов откри два важни за общината инфраструктурни обекта – пречиствателната станция за питейни води и алпийско водохващане в с. Бързия, и обновения градски стадион. "Стадионът ви е станал много хубав. В областта за стотици милиони обекти има, които се правят. Много пъти съм казвал, че в предишния мандат обърнахме внимание на Южна България – "Марица", "Струма", "Тракия". Догодина ще вложим доста пари във вашия регион и мисля, че ще останете доволни." И двете съоръжения са направени с европейски средства. Стадионът е на стойност 1,6 млн. лв., а пречиствателната станция е за 5,5 млн. лв.

На финален етап са големите съоръжения на обходния път на Монтана. Изпълнението им е на 97%, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Общата дължина на участъка е 12,452 км. Днес инж. Дончо Атанасов - член на Управителния съвет на АПИ, провери напредъка в строителните работи. Трасето на обходния път на гр. Монтана започва от километър 102+060 в землището на с. Долна Вереница, където се отделя от съществуващия път I-1 (Е79), обхожда гр. Монтана от северната му страна, пресича пътя за гр. Арчар (път III-112), преминава през съществуващия пътен възел за гр. Лом, над р. Огоста и достига до км 114+512.20, където отново се включва в съществуващия път І-1 (Е 79) за гр. Враца. Обходът е с параметрите на скоростен път - с по две ленти на движение в двете посоки. На обекта има 4 пътни възела, 11 големи съоръжения - мост над река Огоста, 7 подлеза, 2 надлеза, и надлез над ж. п. линията Бойчиновци - Монтана - Берковица, каза инж. Иван Досев - началник на отдел в АПИ. Обходният път на Монтана е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV и е отсечка от участъка Видин - Ботевград. По път Е79 се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави - Румъния, България и Гърция.

Заместник-областният управител на Видин Албена Георгиева прие гости от сръбските общини Бор и Кладово, за да обсъдят сферите, в които да работят по Програмата за трансгранично сътрудничество България- Сърбия. Срещата бе с представители на видинските общини и институции от града. Важно е да се правят проекти, които ще са от полза на хората в пограничния регион, каза заместник-областният управител Албена Георгиева. Община Видин се е договорила с община Зайчар за два проекта по програмите "Зелен растеж" и "Околна среда", обяви заместник-кметът на Видин Борислава Борисова. Проектните предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество България- Сърбия се приемат в Министерството на регионалното развитие и благоустройството до 18-ти януари 2016-та година.

Партньорско споразумение подписаха днес кметът на Враца Николай Иванов и Георге Тудораску - кмет на община Добрословени, Румъния, информират от общинската пресслужба. Двете население места ще си партнират по проекта "Оходен, регион Враца - Добрословени, регион Каракал: Мост между две епохи и две цивилизации" по програма "INTEREG V-А Румъния - България 2014-2020 г." Проектът на община Враца е насочен към популяризиране на археологическите разкопки в село Оходен. Идеята е за създаване на музей на открито върху проучената част от археологически обект -  селище и култов център от ранната новокаменна епоха. В съществуващата сграда на училището ще бъде изграден Експериментален археологически учебен център, в който ще се провеждат лагери на ученици и студенти от България, Румъния и други страни, както и научни семинари и обучения. В Добрословени също ще бъде изграден музей на открито на базата на съществуващи археологически разкопки.

Една от емблематичните сгради във Враца - Старата къща, ще бъде открита официално след реконструкция. Това ще се случи в четвъртък, на 10 септември, от 10 часа, съобщи кметът на Враца Николай Иванов. Обновяването включва цялостен ремонт на покрива и фасадите. Реставрирана беше дограмата. Извършен беше вътрешен ремонт на стените, таваните, подовете и стълбищата. Подменени бяха компрометираните подови настилки и тавани. Поставена беше топлоизолация. Всички дървени конструкции и елементи бяха обработени със специални лакове срещу плесени. Пред сградата беше направен бетонов тротоар с улей за оттичане на дъждовните води и беше подредена нова настилка с каменни плочи. Строителните дейности са на стойност 94 500 лв. с ДДС. са заделени в капиталовата програма на Община Враца за тази година.

Моторни превозни средства не трябва да се паркират на булевард "Панония" във Видин, в участъка от кръстовището с ул. "Иван Асен II" до кръстовището с ул. "Гео Милев" от 9-и до 10-и септември. Това съобщиха от Общината. Причината е възстановяването на хоризонталната маркировка на булеварда.

Първокласниците в община Враца, които на 15 септември ще прекрачат за първи път училищния праг са 639. В общинските учебни заведения учениците са общо 7 700. 2 600 са малчуганите, които посещават детски градини и ясли в града и околните села - това стана ясно на традиционната пресконференция на кмета Николай Иванов. "Новата учебна година навсякъде ще започне нормално. Материално-техническата база е в добро състояние, а санитарните условия - са на ниво. През лятото във всички учебни заведения бяха направени ремонти на общо стойност 193 000 лева…"- съобщи още Николай Иванов.

Всички училища в област Видин са в състояние да започнат нормално новата учебна година. Това заяви д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция, след проверка на готовността на учебните заведения за 15 септември. "Няма незавършени ремонтни дейности. Санитарното състояние на всички училища е много добро. В много от тях има извършени освежителни дейности - боядисване на прозорци, подмяна на дограми, боядисване на помещения. Покривите са ремонтирани, където е било необходимо. Така че всички училища са в много добро състояние и готови за новата учебна година." Проверки и на храненето в учебните заведения ще започнат от началото на новата учебна година. Всички детски градини, кухни, училищните столове и лавките в учебните заведения ще бъдат обхванати. Контролът ще се осъществява постоянно от здравните инспектори. Предписания и актове ще се съставят при констатиране на нарушения.

Листовки с разяснение как да опазим живота си на пътя, раздаваха днес служители от Регионалната здравна инспекция във Видин. Акцията е част от Седмицата за пътна безопасност, която продължава до 11-ти септември по инициатива на Министерството на здравеопазването.

Общо 82-ма души са приети по документи в Градското ученическо общежитие във Видин до сега за новата учебна година. Записването продължава и след 15 септември, каза за Радио ВИДИН директорът Пламен Пантев. Текущите ремонти в сградата приключват- боядисване на стаи и други части на базата, подмяна на мокети и тапети.

Лятото все още не си е отишло. И през септември температурите ще останат сравнително високи, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Максималните температури дори ще надхвърлят 30 градуса. "За месец септември... можем да кажем, че средната месечна температура за региона ще бъде около 20-21 градуса. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса", съобщи Леночка Ангелова. Валежите през септември няма да са в големи количества. Захлаждане с дъжд се очаква още в петък. "Очакваните валежи за територията на региона през месец септември в по-нататъшното му развитие са към 14-то число и 18 септември, когато на територията на региона пак в резултат на атмосферни фронтове ще настъпи понижение на температурите и превалявания."

Поетично-музикален рецитал с поезията на Пеньо Пенев по повод 85-тата годишнина от рождението на поета се провежда тази вечер във Видин. Спомени, мисли и стихове за и на поета рецитират актьорите Ирина Флорова- Капелова и Николай Янев. Литературната вечер започна от 17:30 часа в залата на видинското читалище "Цвят".

С поредни престижни награди се завърна от участието във фестивала "Пирин фолк- 2015" в град Сандански Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от мездренското село Зверино, с художествен ръководител Станимир Петров. Певците участваха в 23-то издание на престижния фестивал с песента "Моме Невено". В конкуренция с над 40 групи и индивидуални изпълнители от България, Сърбия, Македония и Турция певците от Зверино завоюваха две отличия. Най-голямата радост за тях е спечелването на първа награда на публиката с голям аванс пред следващите ги, казаха те веднага след завръщането си снощи. "Горяните" бяха отличени и с втора награда в конкурса за изпълнители.

Танцьорките от видинския фолклорен клуб "Фиданките" се завърнаха със златен медал от първия Международен фолклорен фестивал "Плевен пее и танцува", съобщи ръководителят на женската танцова група Фиданка Асенова: "Фиданките" бяха на участие в Плевен на първия Международен фолклорен фестивал "Плевен пее и танцува". Организацията беше добра. Всъщност имаше доста състави от чужбина - Македония, Сърбия, Румъния и Гърция, и български състави. Ние спечелихме в раздел "Танци" златен медал и диплом."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54