Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 септември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

В седмицата на пожарната безопасност пожарникари от видинската служба "Пожарна безопасност и защита на населението" посетиха ЦДГ "Арабела", за да запознаят малките възпитаници с основните правила на поведение в случай на огнено бедствие. Децата разгледаха отблизо противопожарния автомобил и си направиха снимки. Огнеборците поляха двора с вода, за да покажат нагледно част от задълженията си в трудната, но хуманна професия. Комисия разгледа тематичните рисунки на малчуганите и отличи трите най-добри произведения. Николай Марков се класира на първото място. На белия лист той нарисува пожарна, която се бори с огнената стихия и два хеликоптера. Второто място за рисунка взе Петя Ванкова - на трето се класира Лора, която рисува с помощта на своята майка. За добрите си попадения на противопожарна тематика децата получиха тематични детски играчки.

Правителството днес одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет и трансфери към общини в общ размер на 7 400 000 лева. Община Медковец е сред общините, които получават допълнително 938 хил. лева за реализирането на проекти, свързани с ремонт и подобряване на общинската улична, пътна и социална инфраструктура.

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район се провежда във Враца. То е ръководено от областния управител на Враца Малина Николова. Освен представители на работодателски организации и синдикати, официални гости на проявата са и заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, областните управители на Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч, кметове на общини. Обсъжда се Проектът на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и слабо развити райони. Членовете на Регионалния съвет приеха годишната индикативна програма за дейността на съвета. Форумът ще продължи и утре.

Около 90 хиляди лева са нужни за ремонт на моста на река Тополовец при видинското село Акациево
, съобщи кметският наместник Станко Стоянов. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, а офертите по обществената поръчка са отворени днес. Мостът е единствена връзка между няколко населени места, а за необходимостта от ремонт е сигнализирано многократно, съобщи кметският наместник на Акациево. Една е подадената оферта за участие в обществената поръчка с предмет: "Реконструкция на мост над р. Тополовец при с. Акациево". Ценовото предложение беше отворено днес в Община Видин. Кандидатстващата за изпълнение на поръчката фирма е "Сила Строй 77" ЕООД, гр. Видин.


Общинският съвет във Вършец предостави на Министерството на здравеопазването имот в двора на бившето Обединено детско заведение "Радост". Там ще бъде изграден Център за спешна медицинска помощ по програма "Региони в растеж". Общинските съветници утвърдиха и 6 маломерни паралелки в СОУ "Иван Вазов" и 1 маломерна паралелка в Професионалната гимназия по икономика и туризъм.

Кметът на Враца Николай Иванов провери на място на какъв етап е продължаващият основен ремонт на улиците в града, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. В момента ангажираната със строителните дейности фирма "Пътинженеринг - М" работи в участъка при Районната здравноосигурителна каса. Кметът Иванов, заместникът му Николай Йорданов и ръководителят на строителните дейности Веселин Рашоевски обиколиха улиците "Иваница Данчов", "Веслец" и "Скобелев". И на трите места екипи извършват основен ремонт. "Има известно закъснение, тъй като преасфалтирането тук трябва да приключи до началото на учебната година, а все още има много работа. Настоявам веднага да бъде увеличено темпото на работа и асфалтирането да продължи без почивен ден"- поясни след края на обхода Николай Иванов.

"Екогласност" застава зад Гражданско обединение "Единни за промяна" и ще бъде един от мандатоносителите му. Това заяви пред журналисти във Видин лидерът на партията Емил Георгиев и добави, че "Екогласност" ще има свои представители в листата за общински съветници и ще издигне кандидати за кметове на Сланотрън и Кошава. В останалите общини от област Видин "Екогласност" се очаква да се яви на изборите във формата "БСП Лява България". Емил Георгиев обясни защо партията не участва в този формат и на изборите във Видин. "Екогласност" няма да участва в коалиции с Реформаторския блок и Ред, законност и справедливост, но е готова да си партнира с тях. Партията няма да преговаря за коалиране и партньорство с ГЕРБ.

Членове на ОФ и ветерани-социалисти се събраха днес в клуба на евродепутата Илияна Йотова, за да отбележат 9-ти септември. След срещата и дискусията за предстоящите кметски избори, събралите се поднесоха цветя пред Паметника на съпротивата в Крайдунавския парк.

И в Мездра социалистите отбелязаха 9 септември. По традиция тържеството, организирано от Общинския съвет на БСП се провежда на паметника на местните герои Роза и Колката в парка над града. В празничната програма участваха женските народни хорове от селата Брусен и Царевец, както и мъжката група "Калето" от Мездра.

Учебните заведения в община Кула са напълно готови за откриването на новата учебна година на 15 септември. Ремонтите, които ежегодно се извършват за освежаване и подготовка на занимални и класни стаи вече са приключили, учебниците за децата в подготвителните групи и учениците в училището са осигурени. Учебната година официално ще бъде открита на 15 септември от 9:30 часа.СОУ "Васил Левски" - гр. Кула е единственото училище на територията на общината. То е средищно заведение,  към което през учебната година  с училищните автобуси пътуват петдесетина ученици от съседните села- Цар Петрово, Тополовец, Старопатица и Големаново. Учебните заведения ще бъдат подсигурени и с горива за новия отоплителен сезон. И двете образователни заведения са кадрово осигурени, с правоспособни и квалифицирани учители и други специалисти.

Почти 700 ученици ще прекрачат на 15 септември училищния праг на школата в Криводол и селата от общината. Преди дни местният парламент утвърди мрежата от учебни заведения, като допусна и маломерни паралелки с пълняемост под 10 души. Общинската управа на Криводол и тази година ще зарадва учащите с театрално представление за първия учебен ден. На 15 септември от 10:30 часа в салона на Народно читалище "Никола Вапцаров 1924" ще бъде представен спектакълът "Меко казано" от Валери Петров, който е дело на врачанския театър.

273 са учениците, които ще се обучават в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Брегово през новата учебна година. В училището ще има професионално обучение със земеделска насоченост и учениците ще завършват с III-та степен на професионална квалификация в професията "Агроеколог", в нея са записани 10 деветокласници. Тържеството за откриване на новата учебна година ще започне в 9 часа, а в 10 часа ще бъде открит новият кабинет по Агроекология. За оборудването му с дарение от 5000 лева е помогнала голяма арендаторска фирма, която има офис в Брегово, каза Илияна Кръстева- директор на училището. "Оборудвахме кабинета с модерна интерактивна дъска, лаптоп, мултимедиен проектор, изцяло нови мебели. Фирмата се ангажира и със стажантски програми и работа. По идея на общинското ръководство и на РИО продължаваме традициите на Професионалната гимназия. Оттук нататък училището ще поеме ангажимента да подготвя кадри, за да могат хората, които имат много практика в земеделието, да вземат на работа."  Фирмата, помогнала с оборудването на кабинет по агроекология, се ангажира и със стажантски програми и подсигуряване на работа на завършилите ученици.

Компромиси с изпълнението на Наредбата за здравословно хранене на учениците няма да бъдат допускани
. Това заяви д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин, по повод откриването на учебната година и началото на проверките на храненето в училищата. Наредбата изисква ежеседмично в училищното меню да има риба. Предлаганото мляко не трябва да е с масленост повече от 2%. Здравните инспектори ще следят какво предлагат и училищните лавки.

24 са свободните работни места за учители в област Видин броени дни преди началото на новата учебна година
. Търсят се предимно преподаватели по математика и английски език. 11 са свободните работни места за възпитатели, каза Таня Петрова от Регионалния инспекторат по образованието. Шестима са кандидатите за едно възпитателско място в училището в село Рабиша.

Движението с несъобразена скорост е основната причина за станалите тежки пътно-транспортни произшествия (ПТП) в област Монтана. От началото на годината по пътищата в региона са станали 48 тежки инцидента с 12 убити и 46 ранени, отчете главен инспектор Елвис Иванов, началник на сектор "Пътна полиция". През 2014-та година тежките пътни произшествия са 33 с 16 убити и 13 ранени. "През 2015 година имаме 15 тежки пътно-транспортни произшествия повече, 4 убити по-малко и 15 ранени повече", съобщи Елвис Иванов. Увеличеният поток от автомобили от и за Дунав мост 2 е една от причините за повечето катастрофи. Заради намалената скорост на движение на автомобилите, са по-малко убитите при ПТП-та. За поредна година няма тежки инциденти на пътя с деца, отчете Елвис Иванов: "През 2015 година има 2 пътно-транспортни произшествия с пострадали деца."

От седмица във Видинско започна жътвата на слънчоглед
. С маслодайната култура са засети 299 205 декара, ожънати са близо 34 хиляди декара, средният добив е 159 кг. от декар- по-нисък от очакванията заради сушата. По-рано от обичайното започва жътвата на царевица в област Видин, информират от областна дирекция "Земеделие". Общо 131 хиляди декара са засети с царевица за зърно. Към днешна дата са ожънати 600 декара, а добивът е 333 кг. от декар. Заради летните засушавания има пропаднала реколта, част от площите са ожънати за силаж.

Първа самостоятелна изложба в родния си град Бяла Слатина подготвя художникът иконописец Марио Беров. Досега той е имал три самостоятелни участия, две от които в чужбина. Марио е завършил иконография и сега е уредник в галерията към читалище "Развитие" в Бяла Слатина. Участва в художествените оформления на много изднаия, включително и на учебно помагало по религия. Автор е на стенописи, икони и мозайки. Откриването на изложбата ще е утре от 17.30 часа в галепията към читалище "Развитие" в Бяла Слатина.

Трупата на Драматично-куклен театър от Враца се представя днес и утре с две свои представления на международния фестивал "Ристо Шишков" в Струмица, Македония. Тази вечер е представлението "Тобелия" от Любомир Джуркович, под режисурата на Нико Горшич, а утре зрителите ще видят и "Бащата" от Аугуст Стриндберг, на режисьора Люпчо Горгиевски. Това разказа за Радио ВИДИН Директорът на врачанския театър, Анастас Попдимитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00