Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 септември 2015 година

Снимка: Архив Радио Видин
10 приоритетни проекта за Северозапада, сред които и разширяване на Северната промишлена зона на Видин, ще бъдат предложени за финансиране от държавния бюджет, стана ясно на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район за планиране, което се проведе във Враца. Обсъдени са мерки по целенасочената инвестиционна програма в Северозапада, за която и правителството прие решение преди месеци. Разгледани бяха 549 проекта, от тях 213 са одобрени и ще се кандидатства за финансиране, предимно по оперативни програми, каза Анелия Влаховска, началник отдел "Регионално развитие" в областната администрация и секретар на Областния съвет за развитие във Видин. За област Видин финансиране от държавата се очаква по проекта за Северната промишлена зона, която е край Дунав мост 2.


Областният съвет на БСП поиска снемане на политическото доверие от председателя на общинската организация във Видин Пламен Трифонов и издигане на собствена кандидатура за кмет. Предложението е отправено до Националния съвет, който ще заседава утре. Мотивът е решението на общинската организация на БСП да не издига собствен кандидат за кмет на Видин, а да подкрепи настоящият кмет Герго Гергов като независим. Според Устава на БСП, снемането на политическото доверие ще лиши Трифонов от правото да заема ръководни партийни длъжности, уточняват от областното ръководство. На заседанието е решено, че трябва да бъде номиниран кандидат от БСП за кмет на Видин.

Местна коалиция "Народен съюз за Враца" внесе днес (11 септември) документите си за регистрация в общинската избирателна комисия за изборите на 25 октомври. Три са политическите субекти в нея – парламентарно представената коалиция "Народен съюз", Политически клуб "Екогласност" и Политическо движение "Социалдемократи". В ОИК-Враца дойдоха съответно Пламен Ганецовски, Ивка Ценова и Петър Къндовски, които са представители на трите формации. Представляващият "Народен съюз" за Враца Юлиян Кирилов внесе документите, необходими за издаване на регистрация. "На изборите на 25 октомври Местна коалиция "Народен съюз" подкрепя за кмет независимият кандидат и настоящ градоначалник на Враца Николай Иванов.", заяви на излизане от ОИК – Враца Юлиян Кирилов.

112 дела са образувани в Административния съд във Видин по жалби срещу заповеди на кметове на общини за заличаване на регистрации по настоящ адрес. Делата са насрочени от 23 септември до 20 октомври и решенията по тях ще са окончателни, каза административният секретар на съда Даниела Пинтова.  Жалбите са срещу заповеди на кметовете на Грамада и Макреш, които бяха издадени след проверки заради съмнителни регистрации, които могат да повлияят на вота. Според Закона за гражданската регистрация обжалването на тези заповеди не спира изпълнението им, обясниха от съда.

В основната на изработването на областната здравна карта е броят и разпределението на лечебните заведения. Това каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин Десислава Петрова и добави, че договорите за оказване на медицинска помощ в областта са 219. 60 от тях са с джипи практики. В специализираната извънболнична медицинска помощ договорите са 47. Специалисти работят почти по всички специалности, липсва лекар алерголог. По детското и майчино здравеопазване за област Видин има пълно обезпечаване със специалисти в доболничната медицинска помощ. Положителен е ефектът от възстановяването на нормалната дейност на детското отделение на Белоградчишката болница, добави Десислава Петрова.


Ефективни протести подготвя Националната асоциация на зърнопроизводителите срещу изискването за монтиране на нивомерни и фискални устройства
на съдовете за съхранение на гориво на земеделските производители. Решението е взето на заседание на Управителния съвет. Асоциацията настоява за отмяна на задължението за монтиране на нивомери. В началото на август от Министерството на финансите удължиха до 1 октомври срока, в който земеделците трябваше да поставят нивомери, като мотивът бе предоставяне на допълнително време за монтаж.  Поради невъзможност за прилагане на променените разпоредби и водената репресивна политика спрямо сектор „Зърнопроизводство”, на 12 октомври зърнопроизводителите ще пристъпят към ефективни протестни действия и гражданско неподчинение, се казва в съобщението на сайта на Асоциацията.

Български червен кръст - Видин ще отбележи Световния ден на първата помощ на 12 септември, събота. Тази година инициативата е на тема "Първата помощ и застаряващото население", каза директорът на областния секретариат на БЧК Цветелина Петрова. "В Градската градина ще направим пункт специално за възрастни хора, които имат нужда, ще присъства наш доброволец, който е фелдшер към Спешна медицинска помощ, за да измерва кръвното налягане и евентуално, ако имат някакви въпроси."

В Монтана ще бъде открит първият в страната Детски център за застъпничество и подкрепа "Зона ЗаКрила". Създаването му е част от кампанията на УНИЦЕФ срещу насилието над деца. Центърът  ще предоставя подкрепа на децата и техните семейства, преживели насилие, каза Жаклин Цочева, директор Комуникации към УНИЦЕФ България. Откриването на центъра в Монтана ще е в понеделник. Центрове "Зона ЗаКрила" ще има също в Шумен и София, казаха  от представителството на УНИЦЕФ.

1 100 са молбите за помощи, подадени от родители на първокласници от област Враца. Това показват данните от Агенцията за социално подпомагане в навечерието на новата учебна година. Издадени са 1 006 заповеди за отпускане на парични помощи, които касаят  1 028 малчугани. До този момент са били отхвърлени 7 молби, а други 88 са в процес на обработка. Крайният срок за подаване на молба за отпускането на подобна помощ е 15 октомври, а освен нея за прием на документите се изискват още служебна бележка от училището, в което ще учи детето, банкова сметка на майката, служебни бележки за доходите на родителя/ите и акт за раждане на детето.

15 свободни работни места за учители и възпитатели са обявени в дирекция "Бюро по труда" Берковица. Броени дни преди началото на новата учебна година училищата търсят преподаватели по математика, история, биология, физика, а също и по практика за деца с умствена изостаналост. Със съдействието на Бюрото по труда се търсят петима възпитатели за работа с ученици от 1 до 8 клас. Работодатели от Берковица са обявили също места за медицински сестри, продавачи и сезонни работници в горското стопанство. Общо свободните позиции са 32.

Средно общообразователно училище "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село започва новата учебна година със 175 ученици. Училището е средищно, единствено в общината, с целодневна организация, столово хранене и транспорт за децата. Добрата новина е стартът на нова професионална паралелка, а лошата- малкият брой първокласници, казва директорът Ирена Цветкова: "Паралелката, която сме избрали за нашите ученици е със специалност "Логистика на товари и услуги", професия "Куриер". Това е едно ново бъдеще и нов старт за нашите ученици на пазара на труда."

Куклен театър "Патилан" в Монтана стартира с три нови попълнения 46-ия си сезон. На 17 септември ще е премиерата на постановката "Цар Дроздобрад", с новата режисьорка Елица Петкова, съобщи директорът на "Патилан" Иван Истатков. В новата постановка на "Патилан" участват Борислава Борисова, Евгений Кузнецов, Наташа Крумова и Хари Белов. Седмица по-късно Тодор Вълчев ще представи "Принцесата и граховото зърно".

Над 700 деца от Видин участваха в организираните това лято клубни форми по интереси в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" в града. Занимания имаше в Детския отдел, Чуждоезиковата читалня и Отдел "Изкуство", информира завеждащият Детския отдел Адрияна Цветкова. Тук близо 500 са читателите, които са посетили организираните тематични занимания: понеделник "Образователен свят", вторник -"Прочети и разиграй приказка"; сряда - "Млад писател и поет", четвъртък - "Млад художник" - петък - нов клуб- "Реагирай правилно"- запознаване с правилата при движение, бедствие и аварии.

Областният кръг на конкурса "България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността" - БУКЕТ започна в 17 часа във видинския драматичен театър, когато ще е и голямото награждаване на класиралите са на първите три места. Призьорите ще получат парични награди, предвидени са и грамоти. Входът е свободен. Участват млади таланти от Видинско в четири категории - "Музикално изкуство"- с подкатегории- инструментални и вокални изпълнения, "Танцови изпълнения", "Художествено слово и театър" и "Изобразително изкуство", обясни за Радио ВИДИН областният координатор "Култура" за Видинска област Мария Иванова.

7 групи ще се изявят в концерта от националното турне "Голямо междучасие 2015" от 19 часа във Враца. Това каза вокалистът на групата D2, която е съорганизатор на събитието, Деян Каменов - Дидо. Осмото издание на конкурса за най-добра училищна група "Голямо междучасие" преминава при голям интерес от страна на младите хора, обясни Деня Каменов. "Тази година бяха допуснати 20 банди до участие в конкурса като в много градове има и гости, които ще отидат- млади банди. Финалът ще бъде утре в София. Там ще свирят трите групи с най-много гласове от 20-те, които бяха допуснати и ще определим финалиста."

Видин е домакин на третия кръг от Българския дрифт шампионат. Състезанието е от 11 до 13 септември 2015 година и се провежда под наслов "Ограничи скоростта! Спаси живот!", припомня Иван Иванов от клуб "ЖИКОМОТОРСПОРТ", организатор на събитието. Във фокуса на вниманието е безопасността на движението, като посланието е свързано и с началото на новата учебна година. На площад "Бдинци" от 17 часа започна подреждането на състезателните автомобили, а в 19.00 часа е стартът на дрифт шоуто, като маршрутът на автопотока е по ул. "Княз Александър Батенберг", в отсечката от сградата на Пощата до кръстовището с ул. "Митрополит Кирил". В събота са свободните тренировки и квалификациите, а в неделя са финалите. Наградният фонд е 1 500 лева. За победителите ще има купи и парични награди. До днес- 11 септември, заявка за участие в шампионата са внесли 24 екипажа от България. Очаква се да се включат и 4 екипажа от Турция. Записването продължава до 10.00 часа на 12 септември, събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29