Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново на училище

15 септември е и децата отново тръгват на училище, а някои за първи път ще прекрачат училищния праг. В област Видин до началото на август в първи клас са записани 678 деца, със 115 по-малко в сравнение с началото на миналата учебна година. От 3 до 5 деца ще бъдат първокласниците в училищата в Раковица, Чупрене и Горни Лом, които са защитени, както и в село Рабиша. Демографската криза не е подминала и областния град, където в някои училища също трудно се пълнят паралелките.

Всички училища в област Видин са в състояние да започнат нормално новата учебна година. Това заяви д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция, след проверка на готовността на учебните заведения за 15 септември.

"Няма незавършени ремонтни дейности. Санитарното състояние на всички училища е много добро. В много от тях има извършени освежителни дейности - боядисване на прозорци, подмяна на дограми, боядисване на помещения. Покривите са ремонтирани, където е било необходимо. Така че всички училища са в много добро състояние и готови за новата учебна година." Проверки и на храненето в учебните заведения ще започнат от началото на новата учебна година. Всички детски градини, кухни, училищните столове и лавките в учебните заведения ще бъдат обхванати. Училищата трябва да представят в Регионалната здравна инспекция седмично учебно разписание на задължителните часове в 10-дневен срок от началото на новата учебна година. Целта е учебното съдържание да се разпредели равномерно и натоварването на учениците да не надхвърля техните възможности. Седмичните учебни разписания трябва да бъдат съобразени с Наредба 10 на Министерството на здравеопазването. Те се изпращат отново в училищата за извършване на корекция, ако това изискване не е изпълнено.

За над 600 деца в община Белоградчик днес ще удари училищният звънец. Три са училищата в общината - Начално училище "Васил Левски", СОУ "Христо Ботев" в града и ОУ "Васил Априлов" в с. Рабиша. 48 първокласници в началното училище в Белоградчик ще влязат в ремонтирани и обновени класни стаи. Те са оборудвани с телевизори за работа с електронните учебници, а класните ръководители са снабдени с лаптопи. Общо 8 са паралелките в началното училище. В него функционира и една подготвителна група. В СОУ "Христо Ботев" тази година има увеличение на общия брой ученици- 340. 55 са учениците в 5-ти клас, разпределени в три паралелки. В училището вече втора година има паралелка с чуждоезиков профил. А тази година ще бъде въведен като втори чужд език освен руски и английски, и немски език. В училището е направен козметичен ремонт на коридорите. Проблем за учебното заведение си остава входното стълбище, на което не е правен ремонт от 1966 г., когато то е отворило за първи път врати. Стълбището е архитектурен елемент и се налага консултация с архитект. В основното училище в с. Рабиша тази година ще учат 50 деца. Паралелките се слети - първи и втори клас, трети и четвърти, пети и осми, и шести и седми клас. Всички училища на общината са получили училищната документация и безплатните учебници, които днес ще раздадат на учениците до осми клас. Тържеството по случай първия учебен ден в началното училище ще започне в 9.00 часа , в останалите две училища - в 10.00 часа. Очаква се кметът Борис Николов да поздрави учениците и да раздаде символични подаръци от името на общинската администрация.

В Брегово СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" е средищно училище и в него ще се обучават 273 ученици от 1 до 12 клас през учебната 2015/2016 година. 13 са първокласниците.  От новата учебна година в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще има професионално обучение със земеделска насоченост и учениците ще завършват с III-та степен на професионална квалификация в професията "Агроеколог". Целодневните детски градини в общината са 6. През летния период са извършени ремонти в училището и детските градини, където е било необходимо. Ремонтите по писмени справки от директорите са приключили и учебните занятия могат да се провеждат нормално. На учебните заведения са доставени горива (въглища и дърва за огрев), които са достатъчни до края на календарната година, а ако възникне необходимост ще бъдат доставени допълнително.

Учебната година в Кула официално ще бъде открита днес от 9.30 часа. Ремонтите, които ежегодно се извършват за освежаване и подготовка на занимални и класни стаи са приключили, учебниците за децата в подготвителните групи и учениците в училището са осигурени. СОУ "Васил Левски"- гр. Кула е единственото училище на територията на общината. То е средищно и в него се обучават петдесетина ученици от съседните села - Цар Петрово, Тополовец, Старопатица и Големаново. Училището в Кула разполага с много добра материална база - модерни кабинети по история, биология и химия, два компютърни кабинета със съвременна техника, два физкултурни салона и спортна площадка. По проекта на МОН за целодневна организация на обучението, е осигурен обяд и следобедни занимания на ученици от начален и среден етап. В училището са записани 258 ученици, от 1 до 12 клас. Първокласниците тази учебна година ще бъдат 20. ОДЗ "Звънче" - гр. Кула има 4 градински групи и една яслена, в тях са записани 98 деца. Запазена бе и полудневната група-филиал в с. Тополовец, която се финансира от Община Кула. ОДЗ "Звънче" ще посрещне възпитаниците си в добро състояние, с почистени и освежени помещения. Полудневната група в с. Тополовец също е готова да приеме децата от селото и съседното Цар Петрово.

Първокласниците в община Враца, които днес ще прекрачат за първи път училищния праг са 639. В общинските учебни заведения учениците са общо 7 700. 2 600 са малчуганите, които посещават детски градини и ясли в града и околните села - съобщи кметът Николай Иванов.

"Новата учебна година навсякъде ще започне нормално. Материално-техническата база е в добро състояние, а санитарните условия - са на ниво. През лятото във всички учебни заведения бяха направени ремонти на общо стойност 193 000 лева…" - съобщи още Николай Иванов. Само в  в СОУ "Васил Кънчов" учебната година ще започне преди края на ремонтните дейности. Те ще продължат поне до края на септември.

Почти 700 ученици ще прекрачат на 15 септември училищния праг на школата в Криводол и селата от общината. Преди дни местният парламент утвърди мрежата от учебни заведения, като допусна и маломерни паралелки със запълняемост под 10 души. В най-голямото училище - "Св. Св. Кирил и Методий" в Криводол има записани 323 ученици, както и 52-ама, които ще се обучават от V до ХІІ клас в самостоятелна форма. В ОУ "Васил Левски" в село Ракево тази година са записани 75 деца, а в ОУ "Васил Левски" в Лесура - с 13 повече или 88 ученици. В село Краводер, където е ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" има 130 деца, като първокласниците са 20, което позволява сформирането на нормална паралелка. Общинската управа на Криводол и тази година ще зарадва учащите с театрално представление за първия учебен ден. На 15 септември от 10.30 часа в салона на Народно читалище "Никола Вапцаров 1924" ще бъде представен спектакълът "Меко казано" от Валери Петров, който е дело на врачанския театър.

8 са училищата в община Мездра. От тях две са СОУ - "Иван Вазов" в Мездра и "Св. Климент Охридски" в село Зверино, 2 са Професионалните гимназии в града - по механизация на селското стопанство и "Алеко Константинов" и 4 са Основни училища- 2 в общинския център и по едно в селата Моравица и Елисейна. 19 са детските градини, от които 5 са в града и 14 в селата от общината. Точният брой на учениците ще стане ясен днес след обяд, но те със сигурност ще са по-малко от тези през миналата година -1621. Първокласниците ще са само 144 и те ще прекрачат за първи път училищния праг в ремонтирани и освежени учебни помещения. Всички училища  и детски градини в общинския център се отопляват на газ, а за селата е изготвен график за снабдяване с твърдо гориво. Утвърден е график за движението на шестте ученически автобуса.

Нормално ще стартира новата учебна година в Монтана. В класните стаи в областта ще влязат 14 366 ученици, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Монтана Трайка Трайкова. За първи път училищния праг ще прекрачат 1 178 първолачета. Те са с 22-ма по-малко от миналата година. Първокласници ще има в 48 училища в 11 общини на областта. Най-много са записаните в едно от училищата в Монтана, а най-малко - в Смоляновци и Георги Дамяново. Ремонтите в училища, детски градини и детски ясли в града, които се финансират от общинския бюджет, приключиха в края на август. С 84 716 лева е подменен покривът на сградата, в която са Първо и Шесто основно училище в града. Сменени са също улуци, водосточни тръби и стрехи. До началото на октомври ще продължат основните ремонти на детската градина номер 10 и на детска ясла номер 4, които се финансират от различни национални и европейски програми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15