Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов


С нова детска площадка посреща старта на учебната година ОДЗ "Русалка" във Видин. Съоръжението вече е монтирано и отговаря на всички европейски изисквания за безопасност при игра, каза директорът на детското заведение Красимира Виденова. Стойността на придобивката е малко повече от 4 хиляди лева. "Детската площадка е много атрактивна и много удобна. Тя включва люлки, баскетболен кош за малките спортисти, пързалка, една катерушка алпийски тип, има и стълба- мрежа." Новата детска площадка в ОДЗ "Русалка" във Видин е под непрекъснато видеонаблюдение.
 

Очаква се Министерският съвет да обяви кой ще изпълнява задълженията на Областен управител на Видин, докато настоящият Областен управител Момчил Станков е в процедура за кандидат за кмет на Видин, стана ясно днес. Кандидатурата на Момчил Станков бе обявена от Коалиция десни партии, обединени под името "Надежда за Видин". Водач на листата за общински съветници на дясната коалиция е лидерът на СДС Видин Генади Велков.

Националният фронт за спасение на България издига за кандидат за кмет на Видин инженер Станислав Станчев. Днес представители на парламентарната коалиция се регистрираха за предстоящия вот на 25-ти октомври.

Българската социалистическа партия се регистрира за участие в предстоящите местни избори във Видин. Документите бяха подадени в Общинската избирателна комисия от Ивайло Лилов, политически организатор на Националния съвет на БСП за област Видин, Людмил Димитров, кандидат за кмет, народния представител Филип Попов, заместник председателя на Областния съвет на БСП във Видин Димитър Велков. "Предстои ни много работа, за да запознаем Видин и общината с нашата програма", каза кандидатът за кмет на БСП във Видин Людмил Димитров и допълни: "Единственото, което мога да кажа сега е, че всичко, което правим ще е ориентирано към народа, гражданите на Видин и което мога да обещая е, че няма да даваме напразни обещания и няма да лъжем. Благодаря за тази първа среща. Ще се виждаме дълго, според мен поне още 8 години."

Общинският съвет на БСП във Видин поиска оставката на председателя на Националния съвет на партията Михаил Миков. Това заяви на пресконференция Пламен Трифонов, председател на Общинската партийна организация. "Защо ние искаме и защо взехме такова сурово решение? Защото другарят Миков 20-25 години, този състав ние го дондуркаме и го избираме за народен представител, за да може този човек да бъде, както се казва- пожизнен сенатор. Правехме го не с уважение към него, правехме го поради една много сериозна партийна дисциплина. Но си зададохме вече въпроса: "Какво е направил другарят Миков 25 години?!". Ние не можем да си спомним нещо, което да е полезно за община Видин", коментира Пламен Трифонов. На пресконференцията стана ясно, че от Общинския съвет на партията са прекратили членството на петима партийци- депутатът Филип Попов, Кръстьо Спасов, Димитър Тодоров, Величко Кирилов и Димитър Велков, лидер на младежката организация на БСП във Видин.

До края на септември всеки, който иска работодателят да удържа и внася авансов данък върху доходите му за последното тримесечие на 2015 година, трябва изрично да го заяви, съобщиха от Националната агенция за приходите. По закон авансовият данък върху доходите от наеми и хонорари за първите девет месеца на годината се удържа задължително и се внася от платеца на сумата. Само за последното тримесечие получателят на дохода има възможност да избира. Той може да заяви пред работадателя си да продължи авансовото удържане. Уведомяването може да е писмено или устно. Ако обаче избере продължаване на авансовите вноски, работникът няма право да ползва 5% отстъпка при подаване на годишната данъчна декларация за 2015 година по електронен път. Другата възможност е да получи целия доход за последните три месеца и да плати налога наведнъж с годишната си данъчна декларация. Повече информация за попълването и подаването на декларациии за плащане на дължимите данъци и осигурителни вноски клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18700 на цената на един разговор, на интернет страницата на Агенцията или в офисите на приходната администрация.

Новият офис на "Български пощи" ЕАД бе открит във Видин. Той е разположен в Общинския пазар и ще предлага всички пощенски услуги. На откриването присъства Димитър Геновски, заместник директор на дружеството. "Въпреки трудната икономическа ситуация в Северозападния регион, ръководството на "Български пощи" полага непрекъснати усилия за подобряване на финансовите резултати на областните пощенски станции. От лятото на 2012 година сме открили три изнесени работни места и сме убедени, че ще срещаме все по-приветливо обслужване тук" - каза Димитър Геновски. Лентата при откриването преряза областният управител на Видин Момчил Станков. "За мен е чест да присъствам на подобно откриване на още едно работно място в нашата област и се надявам и в бъдеще това да продължи"- заяви областният управител на Видин. В новооткрития пощенски офис на трудов договор ще бъде ангажиран един човек. Тенденцията е да бъдат открити още клонове в места и учреждения, където има голям поток от хора, допълни Димитър Геновски.

В община Борован официално бе открит ремонтираният път между селата Нивянин - Борован и Малорад. Пътят е разделен на две отсечки, каза за Радио ВИДИН Калинка Петкова, директор на Дирекция "Устройство на територията" в Община Борован: "Едната отсечка е дълга близо 4,4 км, а другата 6,8 км. Общата дължина на участъка е 11 км и 200 метра. Пътят се изпълнява по европейски проект. Финансирането му е в размер на 4 778 164 лв." Помощта покрива напълно стойността на проекта, като 80 на сто от парите се осигуряват от ЕС по Програмата за развитие на селските райони, а 20 процента са от държавния бюджет. Рехабилитацията на участъка е от изключително значение не само за жителите на община Борован, но и на съседните Хайредин и Бяла Слатина. Пътят не е бил ремонтиран от половин век.

Започна изкърпване на междуселски пътища в община Брегово.
Ремонтът се финансира със средства от списъка за капиталови разходи в размер на 70 хиляди лева. В момента изкърпване се извършва в село Гъмзово. Ремонт ще се изпълни и на пътя за село Косово.

Прекратен е режимът на водата в село Бързия, община Берковица.
Падна дъжд и реши проблема, каза кметицата, Иванка Митова: "Господ се смили над нас, заваля дъжд и нямаме режим. По едно време вървеше водата по стария водопровод, след това започна да върви по новия. Новият оказа дефекти и може би се губеше 50 процента от водата и не можеше да се пълни водоемът. Ние спирахме през нощта от 11 до 5 спирахме захранването с вода на населението, за да може да се напълни водоемът. Аз си мисля, че ако отстранят всички аварии по довеждащия водопровод няма да имаме проблем, но дано всичко бъде наред, защото на народа му омръзна да не знае ще има ли сутрин на чешмата вода или няма да има."

Общо 30 обекта, предимно училища, детски градини и обществени сгради са проверили служителите в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин
от началото на годината по линията на Държавния противопожарен контрол. Направените контролни проверки са над 240, а тези на строежи- повече от 280, каза главен инспектор Стилиян Пешев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност": "Тематичните проверки, които са извършени до момента от началото на годината са 487... Служителите от Регионалната дирекция са връчили 153 разпореждания, предписани- 208 мероприятия, съставени- 32 акта." Взети са мерки за спазване правилата за пожарна безопасност и в кампанията по прибиране на зърното. Във Видинско действат 7 доброволни формирования. Превантивният контрол на служителите към Регионалната дирекция "Пожарната безопасност и защита на населението" в града включва и 13 проверки на колективни средства за защита, т. нар. скривалища, 37 язовира, проверени са 11 моста, 21 аварийни плана. За местните избори ще има проверка на местата, където ще са Секционните и Общинските избирателни комисии, както и на местата, предвидени за концерти и събрания.

Инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) провериха общо 16 училищни лавки във Видинско.
Контролът е за спазване изискването на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците. "В момента на проверката голяма част от лавките все още не работеха... В момента на проверката 5 от лавките, но в момента подреждаха стоките и при извършената проверка се констатира, че в тези лавки всички продукти и стоки отговарят на изискванията на Наредбата", каза началникът на Отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Видин, д-р Марияна Чавдарова. От утре започват проверки и в детските градини, както и в детската млечна кухня във Видин.

Нормално ще стартира новата учебна година в Монтана.
В класните стаи в областта ще влязат 14 366 ученици, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Монтана Трайка Трайкова. За първи път училищния праг ще прекрачат 1 178 първолачета. Те са с 22-ма по-малко от миналата година. "Всички училища на територията на област Монтана имат готовност за започване на новата 2015/2016 учебна година... Във всички училища са извършени ремонти на класни стаи, на училищни дворове, на физкултурни салони и материално-техническата база е готова да посрещне учениците на 15 септември", каза Трайка Трайкова.

Във врачанския филиал на Медицинския университет София днес отбелязаха началото на учебната година.
Първокурсниците са 135, а всички студенти от трите специалности- медицински сестри, акушерки и трудотерапевти са над 500. В приветствието си към студентите директорът на филиала проф. Пенка Маринова пожела успешна учебна година на всички и обяви, че следващата ще е са в нова учебна база. "Много години ние желаем да излезем от Ученическия комплекс. Когато споделих своята идея, че ни се иска да отидем в града и да сме близо до болницата, кметът на община Враца Николай Иванов прояви голямо разбиране... Тази идея - за новата ни учебна база и общежитие - нямаше да бъде осъществена, ако не беше и ректорът на нашия университет- академик Митев." В учебната база и в новото общежитие ще бъдат вложени над 5 милиона лева, каза още проф. Маринова. Кметът Николай Иванов също приветства студентите и преподавателите. "Като всяко начало днешният ден събужда много настроение и емоции, надежди и очаквания, които ни зареждат с енергия, позитивизъм и мечти" - подчерта Николай Иванов. Новата база на врачанския филиал "Проф. д-р Иван Митев" ще бъде изградена в сградата на бившия Химически техникум, която бе предоставена на филиала безвъзмездно от Община Враца. В бившето училище "Петър Берон" ще се изгради новото общежитие. За успешен старт на учебната година водосвет отслужи свещеник Аспарух Аспарухов.

Новата учебна година откриха в ОДЗ "Единство, творчество, красота" във Враца.
"Отново детските градини са огласени от детски глъч и смях. Отново море от цветя и усмихнати лица озаряват днешния празник. Скъпи учители, във вашите ръце е бъдещето на България. Работете неуморно, давайте всичко от себе си, както винаги сте го правили, направете така, че образованието да е привлекателно за нашите деца, а детската градина - място, където да идват с доверие и радост, и да си тръгват със знанията и уменията, които са им необходими, за да създадат един по-добър свят. Мили деца, вие сте тези, които утре ще напишат най-новата ни история. Бъдете  любознателни и дръзки, винаги отворени към нови знания, усърдни в усвояването на необходимите ви умения. Мечтайте смело, до вас са хората, с чиято помощ, мечтите ви ще се реализират. Честит празник и на добър час!” пожела при откриването кметът Николай Иванов. Малчуганите направиха от откриването на учебната година истински празник. С възторг и много радост декламираха стихчета и пяха за любимата детска градина. "Посрещаме новата учебна година с много настроение. Успяхме да подменим гардеробчетата, да купим нови чинове за подготвителната за училище група и да направим ремонт на физкултурния салон", похвали се директорът на детското заведение Елена Кирилова, където се обучават над 200 деца.

Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров бе отличен с голямата и единствена награда на Международния театрален фестивал "Ристо Шишков" в Македония. 23-ото издание на най-реномираната театрална надпревара в югозападната ни съседка завърши в края на миналата седмица в град Струмица. Директорът на врачанския театър не скри удовлетворението си от поредното признание зад граница: „За първи път в историята на фестивала актьор, който не е от Македония или от страните на бивша Югославия печели тази награда. Тя не е давана досега на никой чужденец, а признанието за мен е и признание за Драматично-куклен театър Враца. Наградата представлява плакет и златен медальон с лика на македонската театрална легенда Ристо Шишков. Освен това има и известна парична премия. По-важното е, че днес пресата в Македония е засипана с похвали за врачанския театър, а това е важно признание за работата, която вършим с колегите ми. В Струмица бяха селектирани две наши постановки: "Тобелия" от Любомир Джуркович и "Бащата" от Аугуст Стриндберг. Отзивите за двете представления в Македония са повече от ласкави", заяви Попдимитров. Турнето в Македония бе второто от началото на сезона за трупата от ДКТ Враца. В началото на септември трупата показа своя спектакъл "Тобелия" и на юбилейния фестивал на Нова европейска театрална мрежа НЕТА, който се проведе в изцяло реновирания Национален театър на Букурещ. "Всяка година в една от европейските столици се провежда този фестивал, който събира най-доброто от театрите в Европа. В програмата бяха включени творби от Сърбия, Македония, Словения, Италия, Русия, Хърватия, Турция, Грузия, Албания и България. Освен нашата постановка, в програмата беше селектиран и спектакълът на театрална работилница "Сфумато"- "Медея - майка ми", на режисьора Иван Добчев. Щастлив съм от признанието да покажем какво можем и да се сравним с най-големите театри на Европа", каза още Анастас Попдимитров. Докато си отдъхват от турнетата, във Враца подготвят поредната премиера- на 15 септември ще бъде показана за първи път постановката "Последен квартет" от Ярон Зилберман, под режисурата на Десислава Шпатова.

127-мото издание на врачанския есенен панаир се открива днес. Изложението ще продължи до 19-ти септември, включително. В панаирните дни, на улица "Спортна", пред стадион "Христо Ботев", фирми ще предлагат атракциони, промишлени и грънчарски стоки, захарни изделия. Концертите ще са всяка вечер от 19 часа.

В камерната зала на читалище "Постоянство" в Лом се проведе вечер, посветена на 85-годишнината на Васил Божинов. Дългогодишният педагог, публицист и културен деятел представи своята най-нова книга "Съкровени страници", в която той публикува свои интервюта, очерци, статии и отзиви. "Имах публикувани материали по вестници и списания в различни градове- Лом, Плевен, София, Монтана. Темата, която ме вълнува е една: образование и култура. Реших да събера всичко в едно, от 1990 година до днес. Смисълът на моя живот даваха училището и читалището. Моят призив е да обичаме, да ценим и да подкрепяме скъпото ни училище и родното ни читалище и техните дейци", каза Васил Божинов. Повече от 25 години той не пропуска да вземе интервюта от изявени деятели в различни области на науката, образованието, изкуствата, да отразява в статии и дописки ярки прояви на учители, артисти, музикални творци, читалищни дейци, да разказва за случили се впечатляващи събития и на първо място в град Лом, където е осъществявал и осъществява своята социална активност, да публикува отзиви за книги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00