Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Правителството прие решение за отчуждаване на частни имоти за изграждането за обходния път на Монтана. Терените са в землището на града. Финансирането на процедурата се осигурява от Агенция "Пътна инфраструктура". С друго свое решение от днес правителството реши три етажа от сграда на Министерство на отбраната, която е с отпаднало предназначение, да бъдат предоставени на МВР и ще се ползват от Областната дирекция на МВР в Монтана.

От Съдебната палата в Монтана съобщиха, че по молбата на властите в Австрия делото за екстрадиция, заведено срещу 32-годишния Цветан Цветанов-Гарсона, е отложено и няма да се състои на планираната за това дата 17 септември. Припомняме, Цветанов бе арестуван на 31-ви август т.г. в Лом, с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Австрия. Мъжът от Лом е обвинен от прокуратурата в австрийския град Айзенщат в трафик на хора и причиняване на смъртта на 71-ин души, от трети страни, които бяха намерени мъртви в херметически затворен камион близо до Виена в края на август т.г.

Окръжният съд във Видин промени мярката за неотклонение на американския гражданин Лен Хоменюк от домашен арест на парична гаранция.
Хоменюк, който е издирван по искане на Киргизстан, е задържан на граничен пункт във Видин в края на юли.  За 7 октомври е отложено делото по искането за екстрадицията му.

В Общинската избирателна комисия в Белоградчик за участие в местните избори са регистрирани 12 политически партии и 3 местни коалиции.
В Община Белоградчик, освен за кмет на община и общински съветници, в четири населени места ще се гласува и за кмет на кметство. Това са селата Боровица, Салаш, Раяновци и Стакевци. С решение №9 от 10.09.2015 година Общинската избирателна комисия е определила 8 избирателни секции на територията на града и 13 в селата. Във връзка с броя на членовете на избирателните секции са постъпили две жалби в ОИК Белоградчик.


49 793 са избирателите в община Монтана по данни към края на миналата седмица. Избирателните секции ще са между 79 и 83, в зависимост от това колко подвижни секции ще бъдат сформирани, каза говорителят на Общинската избирателна комисия Петко Петков, който информира и за регистрираните  партии, коалиции и инициативни комитети за участие в местните избори. "В срока за регистрация- до 14 септември, са регистрирани 17 партии, 4 коалиции и един инициативен комитет за издигане на независим кандидат на територията на община Монтана. Постъпила е само една жалба. Тя е за несъответствие на изборно помещение с изискванията на закона. Разгледана е, приета е за неоснователна и е отхвърлена като такава."   

Нова информационна система, която облекчава административната тежест за работодатели и работници и повишава ефективността от контролната дейност е създадена по проект на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда. Институцията представи новите електронни услуги и достъп до информация, които предоставя на потребителите по новата  система, внедрена по проект "Повишаване на ефективността на контролната дейност на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Проектът се финансира по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". "Целевите групи са служителите от структурите на Инспекцията по труда в страната, и институции и организации, които упражняват контрол върху условията на труда. Общият бюджет е за близо 5 млн. лв. Системата е в полза и на бизнеса, и на работещите", обяви Румен Младенов, директор на Инспекцията по труда във Враца.

1581 ученици от 1 до 12 клас прекрачиха прага на осемте училища в община Мездра, а броят на първолаците достигна до 150. Броят на учениците е с 40 по-малко в сравнение с началото на миналата учебна година. Най-голям е броят на учениците в ОУ "Христо Ботев"- 426. От тях 63 първокласници. Общо 50 деца учат в слети паралелки в селските училища- ОУ "Васил Кънчов" в село Моравица и ОУ "Хаджи Димитър" в село Елисейна.

Изцяло обновеният втори ресурсен кабинет отваря врати за новата учебна година в СОУ "Васил Левски" Кула. Училището е пилотно по проект "Включващо обучение" и разполага с два специализирани кабинета за подкрепа, диагностика и корекционно-възпитателна работа с деца със специални образователни потребности. Първият ресурсен кабинет също е добре оборудван и с успех работи с децата със специални образователни потребности, вече четири години.

Качеството на храната в детските заведения във Видинско проверяват инспекторите от Регионалната здравна инспекция в града
. Проверките са по Наредби на Здравното министерство в две възрастови групи, каза Началникът на Отдел "Държавен здравен контрол" в хигиенната инспекция д-р Марияна Чавдарова.

Осмокласници от Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца участваха в среща, посветена на безопасността на движение по пътищата. Презентация по темата направи Валери Борисов- преподавател от Центъра за безопасност на движението. В края на срещата учениците получиха и стикери, посветени на Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 17 до 22 септември. За всеки участник имаше и екземпляр от книгата "Всеки живот си заслужава", на авторите инж. Койчо Русев и инж. Алекси Кесяков, който е и секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" и младежкото сдружение "Активно общество" ще работят съвместно за повишаване на екологичната култура сред младежите. "Друга от целите ни е да покажем, че библиотеките могат да бъдат и обществено ангажирани центрове", каза директорът Десислава Иванова. 20 души - библиотекари и младежи на възраст от 14 до 18 години ще преминат обучение, обясни еклогът от сдружението Павла Цветкова. " Ще обучим група от 17 младежи и 3-ма библиотекари с основни понятия и термини в екологията. Втората дейност е провеждане на информационна кампания от обучената група младежи сред ученици от видинските училища", поясни Цветкова. Ще се проведе и кампания за събиране на хартия и засаждане на дръвчета. Инициативите започват още от утре- с двудневно обучение, а до края на октомври ще бъдат насадени и дръвчетата.

48 платна с фокус върху българското село показва в изложба видинският художник Димитър Вецин.
Експозицията е посветена на неговата 65-годишнина, каза за Радио Видин автора. "Моите герои са съвсем обикновени селяни и човек трябва да познава тяхната радост, техните несгодии, неволи. Опитвам се поне да ги запечатам както съм преживял моето детство", обясни Димитър Вецин. Изложбата е утре от 17:30 часа в художествената галерия "Никола Петров" във Видин.

В Лом продължава празничната програма за Деня на града.
В Деня на Лом програмата ще започне с празнична литургия и молебен за жителите на града. Началото е от 9 часа в храм "Успение Богородично". Общинският съвет ще проведе тържественото си заседание в камерната зала на Народно читалище "Постоянство" от 11 часа, а в 20 часа на площад "Свобода" ще започне концерт с участието на известния сръбски изпълнител Мирослав Илич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30