Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 септември 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Дърво е паднало върху два автомобила и е нанесло материални щети в квартал "Калето" във Видин. Инцидентът е станал на улица "Княз Борис I" вчера около 20 часа, след като бетоновоз, който се прибирал от строителен обект, закачил кабели. Според хората, живеещи в района, случаят не е първият и е можел да бъде предотвратен, а причината са орязаните корени на дървото. Минути след произшествието на улица "Княз Борис I" пристигнаха автомобили на противопожарната служба и полицията. Около падналото дърво тази сутрин все още имаше ограничителни ленти.

Няма да има заседание на Общинския съвет във Видин след проведените заседания на комисии преди месец. Не са постъпили материали, които да бъдат разгледани, каза председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов: "Процедурата е, когато има материали, които трябва да влязат на заседание на Общинския съвет, в законовия срок общинските съветници се оповестяват и се събират. Проведохме заседания на комисиите миналия месец, но няма материал, който да е за заседание на Общинския съвет. За материалите, които са отправени до Общинската администрация, се чакат становища." Последното заседание на Общинския съвет е проведено на 16 юли. Тогава е представен и отчетът за дейността му през първото полугодие.

Общинските съветници от Враца приключиха с настроение мандата си днес, а на последното си редовно заседание - 87-мо от началото на мандат 2011-2015-а имаше куп поводи за празнуване. Независимият сенатор Иван Узунов получи признанието на колегите си по повод своята 60-годишнина. Рожденият ден на най-известния магистър фармацевт в Северозападна България беше на 17 септември, но ден по-късно той получи поздрави от колегите си. Кметът Николай Иванов пък връчи паметни знаци на последното заседание на местния парламент на всеки негов член, като градоначалникът лично благодари на съветниците за положените от тях усилия по време на мандата. Председателят на общинския съвет Борислав Стоев пък от името на своите колеги подари картина с пейзаж от Враца на кмета. Репродукцията е дело на сенатора от ВМРО Красимир Ангелов. Преди заседанието беше гласувано послание от настоящите общински съветници към бъдещите.

Последното си заседание днес проведе и Общинският съвет в Мездра. В дневния ред бяха включени 7 точки.

Кметове, кметски наместници от община Враца и пълномощници се събраха на заключителна среща при общинския кмет Николай Иванов. Той благодари на колегите си за съвместната работа през изминалите четири години и им подари личен плакет за спомен.

Въпроси, засягащи подготовката и провеждането на изборите, бяха от представители на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР на работна среща в Районно управление-Враца. Синхронизиране на действията между двете институции, споделяне на опити от минали избори, мерки и препоръки за предстоящите избори бяха акцентите на срещата.

Пушки, пистолети и голямо количество боеприпаси са открити в Монтанско. 31 пушки, 21 пистолета, някои от които с висока колекционерска стойност и 13 000 боеприси и части за оръжие са иззети при полицейска операция в Монтана, село Долно Белотинци и село Мърчево, съобщават от ОД на МВР-Монтана.

Множество монети, пръстени, накити, връх от стрела и други предмети са иззети при проверка по линия Културно-исторически ценности във Враца вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Предметите са открити в лек автомобил, управляван от 48-годишен жител на града. При последвали претърсвания на различни адреси  във Враца са открити тайници, в които са намерени още десетки монети, съдове, фибули и други накити. Образувани са досъдебни производства.

Възрастните хора да не стават жертва на нелоялни търговски практики - промоции и намаления, които имат заблуждаващ характер. За това ще работи Комисията за защита на потребителите заедно със съсловните организации на хора от третата възраст. След засилените проверки и контрол на стоки, свързани с учениците в началото на учебната година, от Комисията за защита на потребителите ще продължат наблюдения на търговци, които могат да приложат нелоялни или заблуждаващи практики, особено спрямо уязвими групи хора, каквито са пенсионерите. Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Сигнали за нарушения потребителите могат да подават на денонощния телефон на КЗП: 0700 111 22.

Програма на немското правителство, която насърчава развитието на малки и средни предприятия беше представена във Видин. Сеньор експертен сервиз предлага на български фирми консултантски услуги, като използва знанията на пенсионирани експерти. Услугите им са безплатни, обясни Петя Милушева, член на управителния съвет на Асоциацията на бизнес клъстерите у нас. Немската експертна програма разполага с 11 000 експерти в почти всички области на икономическия живот. Желаещите фирми могат да се възползват от нея до края на следващата година.

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем или от друга стопанска дейност, че желаят да им бъде удържан авансов данък. Това гласи промяна в Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), която влезе в сила на 01.01.2015 г. Така, когато декларират през следващата година доходите си от тази година, в масовия случай няма да имат задължение да довнасят данък, съобщават от Националната агенция за приходите.

Лекция на тема "Ранното езиково развитие на детето" беше представена във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" в рамките на продължаващата кампания за настоящи и бъдещи родители. Лектор бе логопедът Снежана Ганцова. Тя обясни усвояването на езиковите умения и ключовото им значение за детското познавателно развитие. Важно е родителите да участват в този процес, обясни логопедът. Родителите обикновено разбират за проблем в езиковото развитие на детето, когато то не произнася правилно определен звук. В детските градини за това следят логопеди, а в училищата за проблема се разбира, когато при писане детето започне да бърка буквите.

Туроператори от Германия, Холандия, Белгия  и други страни от ЕС посетиха Белоградчик. Посещението е част от обиколен тур за транснационално сътрудничество „Европейски културни маршрути“ - „По пътя на виното" и „По пътя на римските императори“. В него българската страна участва в партньорство с институции и организации от Румъния, Сърбия и Хърватия. Целта е чуждестранните гости да се запознаят със забележителностите, с които градът е включен в двата маршрута, както и с условията за посетителите и туристите. Маршрутите „По пътя на римските императори” и „По пътя на виното“ носкоро бяха сертифицирани от Европейския институт за културните пътища като Европейски културен път. Официалното връчване на сертификатите ще бъде на 24 септември в Букурещ. Ползата от включването в такъв списък е повишаване на разпознаваемостта и рекламата на района. Така община Белоградчик става част от мрежата на Европейските културни пътища. Втора група туроператори от Хърватия, Сърбия, Румъния и България ще посетят Белоградчик на 21 септември.

Второто поредно издание на Северозападния ловен събор ще бъде открито в събота, 19 септември, в село Чупрене. Официалното откриване ще бъде от 13 часа с водосвет, каза Богомил Станков, председател на Ловно-рибарското дружество „Миджур" - Чупрене. В програмата е включено и състезание по стрелба с лък и развлекателна програма с участието на духови състави от Сърбия и Румъния, в края на вечерта ще има и заря. Съборът ще продължи и в неделя.

На 23 септември от 16 ч. пред читалище "Развитие" Природо-защитен център "Натура" и Община Враца организират "Нощ на прилепите". В инициативата ще вземат участие ученици от врачанските училища, информират от общинската пресслужба.

16 момичета и момчета - студенти и ученици ще получават тази учебна година стипендии "Великов". От 12 години доцент Борислав Великов подпомага финансово деца от бедни семейства. До момента 37 деца са учили със стипендиите. Инвестираните в образованието им лични средства на Великов са над 100 000 лева. Най-дългогодишният стипендиант е Иванка Тимова от Вършец. Момичето вече е 11 клас в езиковата гимназия в Монтана, с профил английски език и е пълна отличничка. За първи път влиза в списъка на стипендиантите, когато е втори клас. В момента размерът на месечната финансова помощ е 90 лева. "Обмислям да увелича парите за децата, които твърдо поемат ангажимент след завършване на образованието си да се върнат да работят тук в нашия край”, каза при срещата с младите хора доц. Великов.

За поредна година Младежкият дом в Монтана ще е част от най-голямата обществена кампания за спорт и физическа активност в Европа - Move  Week, която ще се проведе от 21 до 27 септември. Мотото на MOVE Week e „Открий твоето движение“, което насърчава хората да опитат различни активности и да изберат тази, която най-много им допада и ги мотивира да се движат всеки ден. Разнообразни са заниманията, които Младежкият дом в Монтана предлага за всички желаещи в периода 21 - 26 септември. Те ще се проведат напълно безплатни.

Йоана Димитрова от вокално студио „Детски смях” при Обединен дтски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана, спечели призът „Гласът на София” в престижен международен конкурс „SOFIA GRAND PRIX” - 2015. Това е наградата, която се връчва на участникът, определен като откритие на нов български глас в поп-музиката, уточни директорката на комплекса Миглена Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30