Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Независимостта на България

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Днес отбелязваме 107 години от обявяването на Независимостта на България. Денят се чества като официален празник на страната от 1990 г. На 22 септември (5 октомври стар стил) през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд I се обявява Независимостта на България. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г. Денят се отбелязва в цяла България с ритуали по издигане на националното знаме, венци, цветя и молебени.

На сцената на площад "Бдинци" във Видин, след официалната церемония, обявена за 11.00 ч., ще се състои празничен концерт с участието на народната певица Румяна Попова.

Враца ще отбележи Деня на Независимостта с тържество на централния площад "Христо Ботев" от 12 часа. След официалната част ще е концертът на танцов състав „Хемус". От 13.00 ч. в Регионален исторически музей-Враца ще има прожекция на документален филм, посветен на Деня на Независимостта на България.

Монтана ще отбележи празника с фолклорен концерт. На площад "Жеравица" ще пее Радостина Паньова. Танцов ансамбъл "Северняци" ще допълни празничната програма. Събитието ще започне в 10,30 ч. В него ще участва и духов оркестър "Дико Илиев". В Регионалния исторически музей в Монтана ще има мултимедийни презентации, посветени на историческата дата.

Деня на Независимостта на България се празнува в Мездра всяка година при установена традиция. В 9:10 часа кметът на общината, придружен от двама облечени в гвардейски униформи младежи ще издигне на пилона пред общината знамената  на Република България и Европейския съюз, след което ще произнесе слово. Танцьорите от танцов ансамбъл "Мездра" ще повдигнат празничното настроение. Тъй като днешният ден е и Европейски ден без автомобили, отново по традиция се организира велопоход до село Долна Кремена, който стартира в 9:30 часа, а от 11:30 часа на площад "България" стартира състезание по майсторско управление на велосипед. 22 септември е и празник на село Долна Кремена, който се провежда по същото време. В 9:00 часа в местния храм "Св. Кирил и Методий" се отслужва Празнична литургия, след което се посрещат велопоходниците. В 10:30 започва тържествената програма с участието на Женските народни хорове от Долна Кремена, Горна Кремена и Царевец, култовата Мъжка фолклорна група от село Зверино "Змей горянин" и Представителния танцов ансамбъл "Мездра".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24

Има задържан за отвличането на млада жена в Козлодуй

Задържаха за срок до 72 часа мъж, отвлякъл 20-годишна жена в Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК. Сигналът за отвличането е постъпил на 1 май в полицейското управление на Козлодуй...

публикувано на 03.05.24 в 07:56

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - за християните най-тъжният ден в годината. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската  епархия. "Кръстните страдания били големи, но Христос страдал повече за хората. За тях Той слязъл на земята - за да изкупи от..

публикувано на 03.05.24 в 07:34