Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 септември 2015 година

Снимка: Архив

950 отказа за отпускане на еднократна помощ за отопление са направени от социалните служби в област Монтана. Най-честата причина е превишаване на допустимия доход, уточни Георги Цеков, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана. Вече са направени и първите преводи на пари за бедните.  На 17 септември са преведени помощите за месец август, а до 30 септември в пощенските клонове ще се плаща на лицата, които не притежават банкови сметки. Крайният срок за подаването на молбите за отопление е 31 октомври. До момента най-много са желаещите да получат енергийна помощ в Лом. Към 12 000 молби за енергийни помощи са приети в област Монтана през последния отоплителен сезон, припомниха от Регионална дирекция "Социално подпомагане".

Днес в 11 часа и 22 минути с есенното равноденствие посрещнахме и астрономическата есен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Най-ниски заплати в страната продължават да се получават във Видинско - средно 600 лв. месечно, което е едва около 68% от средното възнаграждение в България. Това показва информационният бюлетин за доходите и жизнения стандарт към август на социалното министерство. За година статистиката отчита с малко над 5% увеличение на доходите в региона. За столицата средната заплата е 1202 лв. - с над 11 на сто по-висока, отколкото е била през второто тримесечие на миналата година. В 17 области през второто тримесечие на 2015 г. средните заплати са до 80% от средното за страната.

Инспекцията по труда във Видин се е сезирала и извършва проверка за инцидент на плавателен съд на видинска фирма. Преди две седмици на платформа по река Дунав в австрийски води загинаха трима души от екипажа. Снети са обяснения от длъжностите лица във фирмата, каза за Радио ВИДИН директорът на дирекция "Инспекция по труда" Илиян Митов: "Ние се сезирахме, отидохме на проверка във фирмата, снехме обяснения от длъжностните лица там. На този етап е много важно да се запознаем добре с фактите и обстоятелствата, т. е. трябва да изчакаме изводите от извършената проверка и разследването на австрийската страна, за да можем и ние да направим своите изводи."

В Административния съд във Видин започват делата по жалби срещу заповедите на кметовете на общините Макреш и Грамада за заличаване на регистрации по настоящ адрес. Заповедите бяха издадени след проверки заради съмнителни регистрации, които могат да повлияят на вота. За разглеждане са насрочени 112 административни дела. 59 от тях са срещу заповед на кмета на Грамада. 72 са прекратени. 53 дела са образувани срещу заповед за дерегистрация на кмета на община Макреш, каза административният секретар на съда Даниела Пинтова: "Решенията на Административен съд Видин ще бъдат окончателни и няма да подлежат на обжалване. В Закона за гражданската регистрация, чл.92, ал. 13, изрично е посочено, че обжалването на тези заповеди не спира тяхното изпълнение." Причините за прекратяване на част от делата са, че лица, които обжалват, не фигурират в списъка на заличените от регистрация или не са изпълнени указанията на съда.

Общо 6 фирми, пет от София и една от Монтана, подадоха офертите си за избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж и обследване на енергийна ефективност на сгради в община Видин. Една от фирмите представя декларация, че ще има подизпълнител, стана ясно на заседанието. Предстои в следващите дни Комисията от община Видин да разгледа ценовите оферти и да избере подходящия кандидат по критерия -"икономически най-изгодната оферта".

В Лом днес официално бяха открити ремонтираните зони по проект "Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Лом".
Церемонията по откриването се проведе на улица "Крум Пастърмаджиев", която е изцяло рехабилитирана и обновена. Изградени са спортни площадки в ж.к. "Калето" и на ул. "Крум Пастърмаджиев", велоалеята ще улесни колоездачите в града, поливните системи, зелените площи на междублоковите пространства, озеленяването и облагородяването на входа на Лом и района на надлеза, ще допринесат за общата визия на града. В Лом по проекта са рехабилитирани повече от 26 000 кв.м зелени площи с поливна система. Засадена е нова дървесна и цветна растителност, поставени са енергоспестяващи LED осветителни тела, пейки, чешми, кошчета, изградена е велоалея с дължина 1250 м. Ремонтирани са тротоари и пътни платна, обособени са нови детски и спортни площадки със съоръжения, отговарящи на съвременните стандарти, осигурена е достъпна среда за хората с увреждания и др. Проектът е на стойност 4 988 202, 07 лв., от които  248 000 лв. е приносът на Община Лом.  
Започва информационна кампания на Главната дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към Министерството на образованието и науката. Кампанията ще популяризира в шест града на страната, сред които и Видин, новите възможности за кандидатстване по две операции- "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и търсещи или получили международна закрила" и "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Правителството одобри вида и съдържанието на информационния лист за национален референдум с въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Информационният лист съдържа информация за мотивите за провеждане на национален референдум на 25 октомври 2015 г., като информира детайлно за начините на гласуване, времето, мястото и реда за произвеждане на референдума. Право да гласуват на национален референдум имат българските граждани с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума - 10 август 2015 г. Гласуването се провежда по актуализирани списъци от изборите за народни представители през 2014 г. Гласуването се извършва с отделни бели бюлетини. Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и двата възможни отговора - "ДА" и "НЕ", изписани с еднакъв, едър шрифт. Всеки гласоподавател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак "Х" или "V" избрания от него отговор, поставя бюлетината в плик и пуска плика в избирателната урна, като полага подпис в списъка.Гласуването на територията на страната се провежда в избирателните секции, в които ще се гласува за общински съветници и кметове. Денят за гласуване в страната започва в 6,00 ч. и приключва в 19,00 ч. Гласуването извън страната се провежда в секции, образувани в изпълнение на Изборния кодекс от ръководителите на дипломатическите и консулски представителства на България при спазване на законодателството на съответната държава. Денят за гласуване на националния референдум извън страната започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.

Жребиите за поредността на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за гласуване на местните избори и представянето им в диспутите по Регионалната Радиостанция на БНР бяха изтеглени във Видин. Регламентът беше разяснен от председателя на Общинската избирателна комисия Павел Петков. 23 партии, коалиции и инициативни комитети ще участват в изборите на 25 октомври в Община Видин. Регистрирани са по един инициативен комитет за издигане кандидатура за кмет на община, кмет на кметство и общински съветник.

ГЕРБ-Видин представи официално пред журналисти кандидата за кмет на града Огнян Ценков и кандидатите за общински съветници и кметове на населени места. ГЕРБ във Видин е под номер 4 в интегралната бюлетина за гласуване на местните избори.

Инж. Станислав Станчев е изборът на политическа партия Национален фронт за спасение на България /НФСБ/ за кандидат за кмет на Видин
. Станчев се занимава с частен бизнес. За новата си роля заяви: "Осъзнавам, че поемам голяма отговорност, но това не ме притеснява". По думите на Станислав Станчев Видин има нужда от благоприятна атмосфера за нови инвеститори. Милчо Башев е кандидатът на НФСБ за кмет на Грамада, Галина Иванова -за Димово. От националистическата партия гласуват доверие на Любомир Георгиев за кмет на Градец, застават зад кандидатурата на Графин Петков в борбата за кметското място в село Сланотрън и подкрепят Офелия Любенова да застане начело на село Иново.

Жени ще управляват Враца до избирането и заклеването на кмет след изборите на 25 октомври. Това реши на последното си редовно заседание Общинският съвет. Според решенията временно изпълняващ длъжността на градоначалник ще е Красимира Георгиева. До днес тя беше заместник-кмет на Враца с конкретен ресор европейски проекти и еврофинансиране. Георгиева е единственият високопоставен чиновник в местната управа, който започна мандата преди 4 години и го завършва. В същото време досегашният градоначалник Николай Иванов представи публично отчета за свършената работа през мандат 2011-2015-а години. Начело на Общинския съвет във Враца също ще е жена до избирането на нов състав и ръководство на местния парламент - това е Соня Илчева.

Десет са кандидатите за кметския стол в Мездра, регистрирани в Общинската избирателна комисия. Ето и техните имена: 1. Инж. Георги Валентинов - от Национална коалиция „Народен съюз”; 2. Инж. Генади Събков  от ПП БСП; 3.Грациела Борисова - независим; 4.Ивайло Костов  - от ПП Социалистическа партия "Български път"; 5. Д-р Ивайло Тодоров - от ПП ГЕРБ; 6. Манол Манолов - от Местна коалиция "Либерален алианс - Има бъдеще за Мездра"; 7. Инж. Николинка Кътовска - от ПП АБВ; 8. Петромир Хаджийски - от ПП "Българска социалдемокрация"; 9. Преслав Христов - от ПП "Зелените"; 10. Стефан Красимиров - от Местна коалиция "ДОМ - Движение за община Мездра"

Дарение от дрехи ще бъде раздадено на ползващите социални услуги във Враца. Дарението е предоставено от Националния съвет на Българския червен кръст по молба на Община Враца. Първото дарение бе направено в Дневен център и Защитено жилище за лица с психични заболявания, който се намира в сградата на Център за психично здраве. Там е открита и благотворителна изложба-базар под наслов "Да помогнем на хората в неравностойно положение".

Инициативата "ДА РАЗДВИЖИМ МОНТАНА" е част от Европейската програма за спорт и физическа активност MOVE Week, която се провежда от 19 до 27 септември. 2015 е четвъртата поредна година на MOVE Week в България. Целта на инициативата е да промени нагласите на хората и да ги мотивира да се движат минимум по 30 минути на ден. Сред събитията в Монтана са: велопоход до Попов мост- разклона за селата Копиловци и Говежда; открити занятия по народни танци, диско денс, спортни танци, класически и модерни танци и балет, бойни изкуства, китайски упражнения за здраве, тенис на маса, аеробика, шах, йога. Пълния списък на събитията в страната, както и в Монтана можете да намерите на сайта на инициативата

Гости от Природен парк Стара планина в Република Сърбия са на посещение във Враца. Те се запознават на място с дейността на Природен парк "Врачански Балкан". Сръбският парк е най- голямата защитена зона в северната ни съседка- простира се на площ от над 114 000 хектара и обхваща 4 общини- Пирот, Княжевац, Димитровград и Зайчар, каза за РАДИО ВИДИН директорът Игор Петрович. Дължината на екопътеките в парка е 380 километра. Той се посещава и от много българи, допълни Игор Петрович.

Стартира превантивна кампания "Шофирай отговорно и толерантно", съобщиха от пресцентъра на МВР.
В рамките на акцията автомобилите ще бъдат проверявани по-често, а изрядните шофьори ще получават поощрителни награди. Кампанията започна днес в  София и Перник, утре ще стартира във Видин, Монтана и Враца.

За осма поредна година Лом ще бъде домакин на Международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурк
а. Официалното откриване бе от 16.30 часа пред паметника на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка. Начало на Фестивала поставя колективът при Народно читалище "Христо Козлев" Долна Оряховица с комедията "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников. От 19 часа на сцената на Народно читалище "Постоянство" ще излязат актьорите от Дом на енергетика - Козлодуй, които ще представят спектакъла "Драг и робът" от Никола Русев. Програмата на Фестивала ще продължи една седмица.

"Душата на художника"- така е озаглавила своята изложба видинската художничка Даниела Петрова. Изложбата се открива в 19 часа в Читалище "Цвят"- 2 етаж, ще участват и начинаещите художници - Йоанна - 15 г. и Цветина - 12 г.

Благотворителен концерт ще се състои в Младежкия дом на Монтана от 19 часа днес. Концертът е в полза на онкоболния Илия Илиев. За лечението му са необходими около 11 000 евро. Инициатор на проявата е Павлин Борисов, известен като MacTwist. Освен него, в концерта ще участват Любен Христов и Големия Ей Ем Джи.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни във Видин, сигналът на Радио Видин на честота 97,1 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 24 септември от 9 до 17 часа. Може да слушате РАДИО ВИДИН на честоти за Видин и Белоградчик  - 106,8 мегахерца, за района на Враца на 94,4 мегахерца и за района на Монтана - 103,9 мегахерца. Слушайте Радио Видин и през Интернет на адрес - www.radiovidin.com






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29