Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик вече има своята нова спортна зала

Спортното съоръжение е с капацитет 520 места

13
Снимка: Община Белоградчик

Тържественото откриване на спортния комплекс започна с празничен водосвет, отслужен от Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил.

Според очакванията на хората тук, в спортната зала ще могат да се упражняват над 20 вида спорт, а освен това тя ще стане и средище на културния и обществения живот на общината. В комплекса са реновирани част от съществуващите спортни съоръжения- стадион с козирка и тренировъчно игрище и многофунционална спортна площадка, тип "балон". Вече се водят разговори тук да се провеждат и състезания на национално ниво, защото това е една от най-добрите спортни бази в Северозападна България. Комплексът ще предлага възможности тук да провеждат своите подготвителни лагери и елитни отбори по различни видове спорт. Еднаквата отдалеченост до областните центрове Видин и Монтана предполага ползването на съоръжението от спортни клубове и организации и от двете области. Спортните съоръжения са достъпни за хора с увреждания, изграден е и паркинг за автомобили.

Ремонтът на съществуващите съоръжения и новото строителство е по проект на Община Белоградчик, на стойност 4 336 292 лева, финансиран от Държавен фонд "Земеделие".

Откриване на Спортната зала в Белоградчик, Снимка: Община БелоградчикВеднага след тържественото прерязване на лентата, публиката изгледа в новата зала срещата по волейбол между отборите на ВК "Град" и "ЦСКА" София, завършила с победа за гостите с 3:0, в отделните части 25:20, 25:23 и 25:17. По време на мача в игра за домакините влезе и треньорът Красен Христов, който преди дни отбеляза своя 50-годишен юбилей. При напускане на терена, той съблече своята фланелка с №1 и я връчи на по-малкия си син Евгени Христов, който беше сред резервите.

По време на една от почивките играчът на белоградчичани Димитър Георгиев Димитров от Етрополе, направи предложение за брак и подари годежен пръстен на приятелката си Диана Радославова Косева от Севлиево, направо на спортното игрище.

Откриване на Спортната зала в Белоградчик, Снимка: Община БелоградчикЗа всички пя и танцува емблематичната изпълнителката на народни песни от Пириския край Николина Чакардъкова, която бе гост на празника със своя Неврокопски танцов ансамбъл.

Откриването на новата зала бе повод да бъдат припомнени най-големите спортни успехи на града под скалите. Според спортните среди, за волейбол в Белоградчик можем да говорим след 1944 година. Тогава се появяват първите три волейболни площадки- на мястото на сегашния хотелски комплекс "Скалите", където е било началното училище, в двора на Гимназията, където е днешното начално училище и зад Районното управление в града. През петдесетте години волейболът се утвърждава и в селата. През 60-те години се провеждат първите турнири по волейбол между селата. Един такъв турнир се е провеждал в местността "Врело" с отбори на селата Крачимир, Стакевци, Салаш, Боровица и Чифлик.

През 1956-57 година девически отбор на Белоградчишката гимназия
се класира на V-то място на републиканско първенство, а младежите на училището през 1965 година  заемат ІV-то място на републиканското първенство във Велико Търново.
   
През 1961 година отборът по волейбол на Белоградчик влиза  за първи път в Северната "Б" републиканска волейболна група. Вследствие усърдието, ентусиазма и отдадеността на играта не закъсняват и успехите. Отборът на Белоградчик традиционно заема призови места в крайното класиране, а от 1970 до 1974 година той се състезава в "А" волейболна група. Друг сериозен успех на представителния мъжки волейболен отбор е участието му в международен турнир в Италия през 1986 година, в градовете Таранто и Каросино. Там отборът на Белоградчик представя "Б" отбора на България. На проведения турнир в Каросино от 8 отбора белоградчичани са първи и печелят 17- килограмовата купа. Отзиви за срещата има във вестник "Газета де ла спорт".  През годините отборът на Белоградчик мери сили като равен с равни, а често пъти е бил и по-добър от отборите на окръжни центрове като Добрич, Русе, Габрово, Плевен...

"Може би и Българската федерация по волейбол е забелязала голямата любов и себераздаване към атрактивната игра на нашите момчета и е била снизходителна към ръководството на волейбола в Белоградчик, като е разрешила единствено на нас - поради липса на зала, да играем срещите си на открита спортна площадка. На тази площадка се е състезавал и Любо Ганев в младежките си години, като играч на "Дунав" Русе"
, припомни в словото си кметът на Белоградчик Борис Николов.

През декември 1985 година, когато председател на ДФС "Балкан" е Васил Михайлов, се определя терен за спортна зала и с помощта на поделението на трудови войски и модерна техника от Враца, са изкопани основите на спортния обект, който в продължение на 3 години така и не помръдва.

През 1988 година председателят на БСФС Трендафил Мартински предоставя част от средствата за строителство и то започва.

Но от 1991 до 2004 година нещата във волейбола замират, до учредяването на ВК "Град".

Най-големите успехи в новите страници на волейбола записва треньорът Красен Христов. През 2014 година на републиканско ученическо първенство, проведено в Етрополе, с участието на първите 10 отбора на страната, отборът на СОУ "Хр. Ботев" завоюва бронзови медали, като побеждава отборите на Сливен, Шумен и "Виктория-Волей" Пловдив. Това е най-големият успех в колективните спортове, завоюван някога от белоградчишки отбор. През април 2015 година в Благоевград ВК "Град" участва във плейофната четворка за участие в "А" волейболна група. За съжаление не печели място при професионалистите, но отборът остава на ІІ-ро място от 22 отбора в "А" националната група, което също е забележителен успех.

За доброто представяне на отбора помагат неговият благодетел Милен Бъзински, община Белоградчик и приятели на клуба.

Свое място в новия спортен комплекс се очаква да намерят и други традиционни за Белоградчик спортове- футбол на малки врати, самбо и джудо, спортен бридж, шахмат, тенис на маса, спортно ориентиране и реално айкидо.

С историята на спорта в Белоградчик са свързани имената на извесни български състезатели, като Живко Шалваров- роден в Белоградчик, десетократен републикански шампион по самбо в периода 1985-1995 година, носител на бронзови и сребърни медали от световни първенства, носител на Световната купа по самбо през 1993 година в Гренада, Испания, световен вицешампион от първенството през 1989 година в Ню Джърси, САЩ, световен шампион по самбо през 1994 година в Билбао, Испания; Генко Тодоров- роден в Белоградчик, двукратен републикански шампион по самбо, европейски и световен студентски шампион по самбо през 2011 година в Санкт Петербург, Русия; Камелия Миткова- родена в Белоградчик, двукратна републиканска шампионка по самбо през 2010 година; Георги Младенов- родом от  Горни Лом, дългогодишен състезател по баскетбол, играл в "Левски" София и в националния отбор, дългогодишен капитан и треньор на двете формации; Христо Киричов- родом от село Стакевци- дългогодишен състезател на отбора на "Септемврийска слава" в Михайловград, тогава в състава на "А" РВГ; Пламен Живков- от село Крачимир, дългогодишен състезател на "Бдин" Видин, състезател и капитан на националния отбор на България за юноши до 17 години, с треньор Борис Гаганелов; Тонет Петров- от село Търговище, дългогодишен състезател по волейбол на отбора на Перник, на "Славия" и на националния отбор; Венцислав Тодоров- от село Чупрене, дългогодишен състезател на "ЦСКА" и на националния отбор; Милчо Младенов-Хинди, от село Горни Лом, 19 години републикански шампион по мотокрос, вписан в Книгата за рекордите на Гинес; Чавдар Живков- от Белоградчик, републикански шампион по самбо за 1999 година; Цветомир Станимиров- от Белоградчик, републикански вицешампион за 2000 година.
   
Гости на събитието бяха народният представител от ПГ "БСП- лява България" Филип Попов, проектантът на спортната зала доцент д-р Валери Иванов, ръководителят на обединението "Еврострой 2013" София Камен Василев, изпълнител на обекта, Пюзант Касабян- председател на федерацията по бадминтон и спортни деятели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44