Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 септември 2015 година

Снимката на 24 септември 2015 година
Снимка: Радио Видин Архив


Удължиха срока за подаване на заявления за отпускане на еднократна целева помощ за първолаци. "Документи ще се приемат в социалните служби до 15 октомври", съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков: "Право да получават еднократни помощи за първокласник, в размер на 250 лева, имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Необходимо условие е средномесечният доход за предходната година на член от семейството да не надвишава 350 лева. В пакета от документи трябва да има уверение от училището, че детето е записано и учи. Ако детето е освидетелствано от ТЕЛК, то тогава се прибавя и копие от този документ", припомни Георги Цеков. До момента са приети документите за помощ на 893 първолаци. През миналата учебна година в област Монтана бяха подпомогнати 986 социално слаби ученици.

Над 100 заявления са подадени за ползване на услугата "Обществена трапезария" в Белоградчик. Днес беше последният срок, в който желаещите да ползват услугата можеха да попадат заявление-декларация. За периода от 01 октомври до 31 декември 2015 г. безплатна топла храна ще бъде предоставяна на самотноживеещи лица и семейства с минимален доход, възрастни хора и хора в неравностойно положение с минимална пенсия или доход, безработни лица без доход, лица на социално подпомагане, скитащи и бездомни лица. В община Берлоградчик услугата "Обществена трапезария" се прилага от 2009 година. Храната се получава в Домашен социален патронаж - Белоградчик всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 часа. 90 лица от подалите заявления ще се възползват от социалната услуга и ще получават топъл обяд до края на годината.

Обществена трапезария ще заработи в община Борован от първи октомври. Вече е сключен и договорът с Фонд "Социална закрила" към Агенцията по социално подпогане за новата услуга. Като бенифициенти към програмата ще бъдат включени 200 жители от Община Борован, за периода от 1 октомври до 31 декември тази година.

Близо 536 хиляди души са заличени от избирателните списъци в страната, защото не отговарят на условието за уседналост през последните 6 месеца. Заличени са и 1 724 души, за които проверките са показали, че са надписани, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Като пример посочи адреси, на които живеят голям брой хора. Министър Павлова съобщи, че хората, които искат да проверят избирателната секция, в която трябва да гласуват, могат да го направят по интернет на адрес на Главна дирекция "Гражданаска регистрация и административно обслужване."

В Административния съд във Видин за днес бяха насрочени  14 дела  по жалби срещу заповед на кмета на Община Макреш срещу за заличаване на регистрации по настоящ адрес. Няма да бъдат гледани по същество, каза съдия Биляна Панталеева, докладчик по 9 от делата. "Постъпили са молби за прекратяване на производствата, поради оттегляне на оспорения административен акт. Има оснавание за прекратяване и същите ще бъдат прекратени. Общо 112 дела по жалби срещу заповеди на кметовете на общините Макреш и Грамада за заличаване на регистрации по настоящ адрес са образувани в Административния съд във Видин.

Няма напрежение преди местните избори в община Грамада. Заради съмнения, че могат да повлияят на вота, в общината бяха заличени 240 регистрации по настоящ адрес. Около 1 600 са избирателите в общината, каза председателят на Общинската избирателна комисия Александър Бояджийски: "Имаме 7 кандидата за кмет на община Грамада, а от кметствата е само кметство Тошевци, където има трима кандидати за кмет. Община Грамада е с население по постоянен адрес около 1 600 души. Досега в Общинската избирателна комисия в Грамада не са постъпвали жалби. Големият брой кандидати за кмет не е прецедент, обясниха хората в общината.

Кандидатите за кмет на община Видин на предстоящите местни избори са 11. Имената им бяха оповестени днес от председателя на ОИК, Павел Петков, по реда, по който са регистрирани в Комисията: "Герго Тошев Гергов е издигнат от инициативен комитет, ПП ГЕРБ е регистрирала Огнян Кирилов Ценков, Партия АБВ е регистрирала Венцислав Асенов Станев, Росица Любенова Кирова е издигната от Местна коалиция "Единни за промяна", НФСБ е издигнал Станислав Тасков Станчев, Цветан Рачев Георгиев- от Движение Демократично действие, Местна калиция "Надежда" предлага Момчил Викторов Станков, ДПС е издигнало Георги Иванов Георгиев, от БСП- Людмил Димитров Любенов, СДП предлага Богдан Тодоров Гешев и последният кандидат, издигнат за община Видин е Борислав Крумов Василев от ЕНП". В местните избори на 25 октомври са регистрирани и ще участват  3 инициативни комитета, две местни коалиции и 18 партии.

7 кандидати ще се борят на изборите за кмет на община Враца - това оповестиха от Общинската избирателна комисия в града под Околчица. На 22 септември изтече крайния срок за регистрация на претендентите - тогава стана ясно и че независимият кандидат Искрен Дилов не е успял да събере необходимите 1 000 подписи, поради което отпада от надпреварата. Шест от останалите седем номинации са издигнати от партии, една е независимата кандидатура - тази на досегашния кмет Николай Иванов. Ето и кои са партийните номинации по азбучен ред: АБВ издига Славей Григоров, БДЦ залага на Иво Христов, ВМРО - Красимир Богданов, а ГЕРБ на Калин Каменов, коалиция „Либерален алианс” разчита на Борислав Банчев, а Реформаторският блок на д-р Здравко Златев. 13 партии и коалиции са издигнали свои номинации за кметове на села от община Враца. Три са номинациите за независими кандидати за кметове на населените места - такива има в Згориград, Тишевица и Вировско.

Интегралната бюлетина в община Враца ще има 30 номера - това стана ясно при изтегления жребий от членовете на ОИК. Тогава стана ясно, че във Враца има уникална ситуация, при която два политически субекта са регистрирали един и същи кандидат за кмет на село Лютаджик. Така Ивайло Георгиев Петров е претендент и на Български демократичен център, и на коалиция "Либерален алианс". Председателят на ОИК Боряна Стаменова коментира: "Констатирахме, че едно и също лице е записан като кандидат от две партии… Не е в правомощията на ОИК да спре подобна регистрация. Кандидатът и партиите са подали своите документи, в които изрично е описано какво е необходимо". Очаква се ЦИК да заличи втората регистрация и да остави валидна само първата по дата- тази от името на БДЦ. Тъй като има закононарушение, ОИК-Враца е в правомощията си да сезира прокуратурата за извършеното нарушение.

Кандидатите за кмет в община Монтана са четирима мъже и две дами. Любомир Иванов е кандидатът на Движението за права и свободи. Коалиция "Единство за Монтана" застава зад кандидатурата на бившия областен управител на Монтана. Любомир Иванов има подкрепата и на движението "Синьо единство", както и на Земеделски съюз "Александър Стамболийски". БСП в коалиция с други леви партии залага на общинския председател на социалистите Камелия Трифонова. Иванка Делева е кандидатурата на Коалиция "Народен съюз" за кмет на Монтана. Тя е председател на гражданско сдружение "Бъдеще за Северозападна България", ветеринар по професия. Срещу нея се изправя още един известен ветеринар - д-р Людмил Антов. Той е кандидат на Български демократичен център. ГЕРБ пуска в битката Дилян Димитров, областен лидер на партията и настоящ кмет на община Георги Дамяново. Кметът на Монтана Златко Живков върви към петия си мандат. Зад него застават всички партии от Реформаторския блок.

Изходът от кметската надпревара във Видин ще се реши на балотаж. Това е един от изводите от социологическо проучване на обществено-политическите нагласи в община Видин, проведено от Института за модерна политика в периода 16-21 септември. Резултатите бяха оповестени от социолога Николай Близнаков: "Росица Кирова води с 35% засега, на второ място е Герго Гергов, настоящият кмет, за който има около 22% подкрепа. Близо до него е кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков с подкрепа около 16%. Другите двама сравнително изявени кандидати са кандидатът на БСП - Людмил Любенов, с около 9% подкрепа, и на Реформарториския блок - Момчил Станков. Другите кандидати получават още по-ниски подкрепи." Ако кандидатите запазят сегашната си подкрепа, сигурен участник в евентуалния балотаж ще бъде Росица Кирова. По отношение на второто място има известна несигурност, обясни социологът: "Засега води Герго Гергов, след него е Огнян Ценков. Но имайки предвид това, че големите партии - ГЕРБ и БСП, може би предстои да мобилизират своите избиратели, не е изключено Огнян Ценков и Людмил Любенов да увеличат своя резултат и да изтеглят част от подкрепящите Герго Гергов гласоподватели." От листите с кандидати за общински съветници с най-голяма подкрепа е тази на ГЕРБ-25%, втора - БСП със 17%, трета - листата на Гражданско обединение "Единни за промяна".

4 милиона лева, получени от фонд "Солидарност", са разпределени между общините Враца, Мизия, Мездра и Бяла Слатина, които бяха засегнати от бедствия през миналата година. С парите се възстановяват пътища, диги, чистят се корита на реки, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Четирите общини трябва да приключат с различните дейности до 2017 година.

Ниското ниво на река Дунав засега не създава проблеми за корабоплаването в участъка на Морска администрация Лом. Това коментира за Радио ВИДИН директорът капитан Тони Тодоров. До момента няма заседнали кораби, въпреки появилите се в някои участъци плитчини. Знаците по фарватера са в нормално състояние, като по принцип по международни договорки те се поставят в нашия участък от румънската страна. Нормална е ситуацията и при корабните стоянки край Лом. Корабоплаването е нормално за сезона категоричен е капитан Тодоров. Най-ниските участъци са в района на Оряхово и плитчината на 30-тина км по-надолу по течението на реката, които са се появили през последните години. Традиционно в нашия участък на реката проблеми създава и плитчината при село Флорентин, посочи кап. Тони Тодоров.

Ново помещение получиха възрасните хора от Клуба на пенсионерите "Белият Дунав" във Видин. Клубът е един от най-многолюдните в град с над 100 члена и 10 годишна история. На освещаването на помещението на улица "Георги Раковски" се събраха негови представителите и гости.

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин и от Техническата гимназия от сръбския град Княжевац отбелязаха днес Европейския ден на езиците, който се чества всяка година на 26 септември. Събитието се проведе във видинската библиотека "Михалаки  Георгиев". Презентация на английски език за Европейския ден на езиците направи учителят Митанка Тодорова. Европейските езици са 24, сред тях е и българският, а официалните, на които се издава официалният Европейският вестник, са английски, немски и френски. Видинската библиотека също се включи в проявата с викторита с люботни и интересни въпроси за езиците. Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г., а българският става европейски език през 2007 година.

В Природозащитен център Натура във Враца беше открита изложба на тема "Спомени от моето туристическо лято 2015 г". На 10 постера са показани снимки на ученици от Природоматематическа гимназия "Акад. Иван Ценов", направени на места, които са посетили това лято, каза Жулиета Босилкова, ръководител на училищния екоклуб "Таралежите". След откриването на изложбата Жулиета Босилкова проведе открит урок по немски език на тема "Моето лято". В него участваха ученици от 11 а и 11 в клас на ПМГ, които изучават немски като втори чужд език. Младежите ще направят постери на немски за маршрутите в природен парк "Врачански Балкан".

Второ представление на най-новата пиеса в репертоара на врачанския театър ще бъде представено в рамките на месец. Спектакълът "Последен квартет" от Ярон Зилберман ще бъде игран на Камерната сцена на врачанския театър на 25 септември от 19 часа. Постановката е под режисурата на Десислава Шпатова, с нея врачанският театър откри 77-ия си творчески сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23