Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години отбеляза Исторически музей- Лом

2
Снимка: Владимир Недев

Изложба, проследяваща богатата и разнообразна дейност на Историческия музей в Лом, беше открита по повод навършването на 90 години от основаването на културната институция. Директорът на музея Даниела Замфирова изрази признателността на музейната колегия към основателите, благодарение на които и до днес се съхранява културно-историческото наследство на града.

„Позволете ми да изкажа специална благодарност и на моите колеги Максим Тодоров, Бистра Дамянова, Йордан Йорданов и Мирослава Горанова за професионализма и възрожденския ентусиазъм, който влагат в музейната работа. Благодарим на Община Лом за подкрепата, на нашите дарители, без които би било безкрайно трудно да обогатяваме музейните фондове. Щастлива съм, че и през тази година, 2015 -та, получихме ценни дарения... Благодарим и на нашите партньори: Държавен архив Монтана, Държавен архив Видин, музеите от Монтана, Чипровци, Оряхово, Народно читалище „Постоянство”, учителите и учениците от всички училища в нашия град и неправителствените организации, с които провеждаме различни инициативи...", каза в словото си Даниела Замфирова.

Отец Цветан отслужи тържествен молебен за здраве и благоденствие, а след него уредникът Максим Тодоров откри новата постоянна експозиция на отдел „Художествен”. В нея присъстват творби само на ломски художници, като завършилите Мюнхенската академия Никола Канов и Александър Обретенов, до произведенията на автори, които и в момента живеят и творят в града.Той изрази надежда, че един ден сградата на Девическото училище отново ще стане мястото, където постоянната експозиция ще се разрасне, и където посетителите ще могат да се срещнат с творбите на автори от национално значение.

Специален гост на юбилейното тържество беше мъжкият хор при Народно читалище „Разум” - гр. Монтана. Хористите изпълниха черковнославянски песнопения, произведения от европейската музикална класика, хърватска и грузинска народна песен, песента „Мишел” на Джон Ленън и Пол Маккартни (аранжимент Марио Пенев) и три български народни песни. Поздравителни адреси по случай 90-годишнината на музея бяха получени от Държавен архив Монтана, Регионален исторически музей Монтана, Община Лом, Народно читалище „Постоянство”, Народно читалище „23 септември”, ПГ „Найден Геров”, ОУ „Константин Фотинов”, СОУ „Димитър Маринов”, фондация „Младеново”, Никола Лисичков и др.

Началото на музейното дело в Лом е поставено на 20 септември 1925 година по инициатива на д-р Петър Кърджиев, подкрепен от съмишленици и приятели: Цветан Тодоров, Тодор Велев, Михаил Табаков, Петър Панайотов и др. Така почитатели на историята основават Ломското околийско археологическо дружество „Алмус”. Музеят е местен в няколко сгради до 1959 година. От 1961 година той се помещава в настоящата сграда - бивше кметство и паметник на архитектурата от национално значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28