Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 септември 2015 година

Снимка: Радио Видин

Общо 28 моторни превозни средства бяха проверени днес в рамките на съвместната акция на Института за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж" и сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР във Видин. Акцията има превантивен характер и е част от кампанията "Шофирай отговорно и толерантно", която цели насърчаване на отговорното шофиране и намаляване на агресията на пътя в началото на учебната година. По време на акцията във Видин са отчетени 7 нарушения, каза за Радио ВИДИН Милен Василев от Института за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж". 13 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирали катаджиите по време кампанията "Шофирай отговорно и толерантно" в Монтана. За два часа униформените са проверили 72 автомобила. Съставени са 9 акта.  За четвърта година полицаите от Монтана, съвместно със Сдружение Институт за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж" извършиха проверките. Акцията бе проведена на КПП-то на изхода за Лом. Какви са констатираните нарушения обобщи старши инспектор Красимир Кирилов, началник "Пътен контрол" Монтана. По време на акцията доброволци раздаваха на шофьорите брошури и антистрес топчета.

От 00.00 часа днес, 25 септември, до 24.00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, обявиха от Централната избирателна комисия. Регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71-а партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една от тях и 3 отказани, поради нередовност на документите. За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета /ИК/.

С решение на Министерския съвет е назначен Валери Георгиев Димитров за временно изпълняващ длъжността областен управител на област Видин, считано от 23 септември 2015 г. до завръщането на титуляра, който е кандидат за кмет на общината. До назначаването му, Валери Димитров заема длъжността старши юрисконсулт в Дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността”, Областна администрация Видин.

Четирима са кандидатите за кмет на село Киреево, община  Макреш, където заради съмнения за изборен туризъм бяха  заличени над 70 регистрации по настоящ адрес. 137 души са включени в избирателния списък в селото. Някои от хората все още не знаят имената на кандидатите, но посочват проблемите, които те трябва да решат. Агитация за изборите все още няма. „Всеки си знае кои хората- кои го поддържат и кои не. Доста проблеми има в селото, тук ние сме едно Северозападнало ъгълче- пътища, читалището да се ремонтира, зимно време тук сме откъснати…", разказват хората от селото.


Община Видин ще избира между две столични фирми ("Технострой Инвестконсулт" ЕООД и "Рутекс" ООД) изпълнител на обществената поръчка за осъществяване на независим строителен надзор при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Провеждането и документирането на процедурата бе извършено в съответствие с разпоредбите на Глава осма "а" от Закона за обществените поръчки. На процедурата присъстваха външен експерт и представители на Сдруженията на собствениците. Три са основните стъпки в процеса на саниране- избор на изпълнител на енергийното обследване на сградите, избор на изпълнител на независим строителен надзор и избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Община Враца определи обектите, които ще бъдат включени в инвестиционната и програма, финансирана чрез безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. Инвестиционната програма е в подкрепа реализацията на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Враца, който беше изготвен след широко обществено обсъждане. Общата стойност на средствата е в размер на 23,8 млн.лв. В програмата е включено обновяване на Централна пешеходна зона (от гаров площад до ул. Кръстьо Българията), на парк "Руски", на бул. "Мито Орозов" (от подлеза до пл. "Руски" и изграждане на две кръгови кръстовища), на алеите в парк "Хижата", на спортна и детска площадка в жк „Сениче”, скейт парк, спортна зала на СОУ „Христо Ботев”, както и основен ремонт на улици. Сградите, които се предвижда да бъдат обновени и модернизирани, са Младежкия дом, ПМГ „Акад. Иван Ценов”, ОДЗ „Детски свят“, ОДЗ „Звънче“, ЦДГ „Европейчета” база 2, градска концертна зала, Регионална библиотека „Христо Ботев” и Община Враца. В програмата е предвидено и създаване на Център за временно настаняване за лица, останали без дом.

Приключи преасфалтирането на ул. "Сливница" в гр. Мездра, което е част от стартиралия ремонт на уличната мрежа в Община Мездра през лятото. Реконструкцията е извършена с капиталовите стредства на общината и включва улиците: "Александър Стамболийски", "Сливница", в гр. Мездра, ул. "Първи май" Долна Кремена, "Оборище" в с. Зверино, ул. "Искър" с. Зли дол, "Ангел Грамчев" Крета, Йордан Лютибродски" в с. Л. брод, и ул. "Кольо Фичето в с. Цаконица. Общата сума предвидена за преасвалтирането улиците е 168000 лева. По друга позиция за полагане на бетонова настилка на още 9 улици са предвидени още около 178000 лева.

Утре - 26 септември, между 8 ч. и 9 ч. ще бъде напълно ограничено движението при виадукт „Елешница“ на 15-ти км по АМ „Хемус“, поради извършване на ремонтни дейности, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За повишаване безопасността на движение ще бъде спрян и трафикът по път I-1 София - Ботевград в района на виадукта „Елешница". Временната организация на движението ще бъде регулирана от служителите на „Пътна полиция“. Пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София, както и път II-81 София - „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Същите маршрути трябва да се използват и между 10 и 15 часа, когато на два интервала от по половин час ще бъде напълно ограничено движението при виадукт „Елешница“ на 15-ти км по автомагистрала „Хемус".

Отново зачестиха опитите за телефонни измами, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. До момента в полицията няма получени сигнали за реализирани телефонни измами и осъществени плащания, но опитите на измамниците упорито продължават. Обажданията са насочени към домашните телефони на възрастни хора от региона. Измамниците действат по познатите схеми - „спешна нужда от пари за лечение на близък”, „авансово плащане по предстояща търговска сделка с гарантирано голяма печалба” и т. н. Престъпниците са изобретателни и находчиви, те често променят сюжета на измамата. Не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор. Никога не давайте пари на непознати, за пореден път напомнят служителите на реда!


53 500 къса цигари и 185 литра бутилиран алкохол разкриха днес служители на "Икономическа полиция"-Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Акцизните стоки са открити по време на  специализирана операция с цел пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки. Алкохолът е с мирис, наподобяващ водка и анасон. Намерени и иззети са и 24 килограма ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. В помещение на складова база на ул. „Драган Цанков” във Враца са намерени и иззети цигари и алкохол, без български акцизен бандерол. Помещението е стопанисвано от 51-годишен врачанин.

100 души ще обслужва обществената трапезария в Ново село. Те ще бъдат обгрижвани за периода от 1 октомври до 31 декември 2015 г. от работниците на Социалния патронаж. Тази социална услуга може да се ползва от самотни, трайно безработни, които разчитат само на социална помощ или минимална  пенсия. От хора, които не могат сами да си осигурят обяд. Или от членове на многолюдни семейства, които са на социално подпомагане. Ще бъдат обхванати нуждаещите се от всичките пет населени места в общината. Обядът ще може да се получава на място в стола на Социалния патронаж, на раздавателни пунктове в съставните села или в домовете на лежащо болни. Само веднъж в седмицата основното ястие ще бъде постно, но пък тогава супата ще е с месо.

Българският червен кръст започва акция за набиране на средства в помощ на бежанците- "Да спрем безразличието. Да защитим хуманността." Тя е в отговор на призива на Червения кръст и Червения полумесец за хуманно отношение към мигрантите. Всеки желаещ да окаже финансова подкрепа може да изпрати SMS на номер 1466, да се обади на телефон 0900 5 12 55 (за абонатите на Виваком), да направи онлайн дарение на сайта на БЧК или да дари по банков път на откритата банкова сметка: BG06UNCR76301000030265
UNCRBGSF УниКредит Булбанк АД.

Изложба, проследяваща богатата и разнообразна дейност на Историческия музей в Лом, беше открита по повод навършването на 90 години от основаването на културната институция. Директорът на музея Даниела Замфирова изрази признателността на музейната колегия към основателите, благодарение на които и до днес се съхранява културно-историческото наследство на града. Отец Цветан отслужи тържествен молебен за здраве и благоденствие, а след него уредникът Максим Тодоров откри новата постоянна експозиция на отдел „Художествен”. В нея присъстват творби само на ломски художници, като завършилите Мюнхенската академия Никола Канов и Александър Обретенов, до произведенията на автори, които и в момента живеят и творят в града.

Жителите на село Долни Вадин, община Оряхово вече имат обновен парк, с нови пейки и места за отдих. Средствата са от националната кампания за чиста околна среда, съобщи Нина Борисова, организатор дейности в местното Читалище "Съзнание". "Амфитеатрално е разположен, там прожектирахме "Кино под звездите". Един декар е площта. Има много нови пейки - 16, има беседка с фундамент, който също беше направен от доброволците, детска площадка, която включва пързалка и люлки. Има много цветя - около 100-150, които оформят един вид ограда на това място." Ремонтът на парка е извършен за 4 месеца. Участвали са изключително доброволци, допълни Нина Борисова.

Традиционният Димовски панаир се открива днес. В програмата участие ще вземат самодейните състави на Народно читалище "Паисий Хилендарски 1927" - Димово, каза за РАДИО ВИДИН секретарят на културното средище Мила Душанова: "Ще бъде открит и един туристически-информационен център, който е до читалището. Празничните дни са 25, 26 и 27 септември". 25 септември се чества и като празник на община Димово.

Развлекателен парк "Леденика" обяви конкурс за фотография по повод Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Това съобщи управителят на парка Огнян Пищиков. За първите трима има награди - рекламни материали. Програмата за Световния ден на туризма ще започне от 11 часа с Арт ателие "Весели апликации” и рисунки върху асфалт. Презентация на тема "Пещерното богатство на Природен парк "Врачански Балкан” ще започне от 12.30 часа. "Семейни игри" - състезание по двойки или тройки на спортния модул "Мама, татко и ние" ще започне от 13 часа. Горска читалня за най-малките ще се проведе от 14 часа. Разходка по интерпретативен маршрут „Карст и биологично разнообразие” - 1 част ще се състои от 15 часа. В 15.30 часа ще започне презентация на тема „Добре дошли във Враца”, Природен парк „Врачански Балкан” и Развлекателен парк „Леденика". Занимателни игри за деца в зала, конкурс за детска рисунка, оригами, рисунки върху лица ще се проведат от 16.30 часа. От 10.30 до 16.30 часа ще се проведат кинопрожекции и конкурс на снимка „Моят спомен от Леденика” на страницата на Развлекателен парк "Леденика" във фейсбук. Краен срок 30 септември т.г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05