Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 септември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Опасност от наводнения няма въпреки проливните дъждове в някои райони на страната. Нивата на реките и язовирите се следят непрекъснато, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Нивото на река Дунав в българския участък при Ново село и Лом е без промяна за последните 24 часа. Водният стоеж при Ново село е 29 см, при Лом - 78. Спад с 3 см е отчетен при Оряхово.

Министерството на здравеопазването изостава с изпълнението на изискванията за време в спешната помощ, заяви пред БНР председателят на националната асоциация на работещите в спешната помощ Десислава Кателиева. Пристигането на екип на адрес при спешен случай до осмата минута дори не е заложено като стандарт: "В отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, т.е. да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. В момента разпределението е подчинено на принципа гъстота на население и натовареност на екипите, което не е правилно..." Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути, се съобщава в доклад на Сметната палата за работата на Спешната помощ от началото на 2010 до юни 2014 година. Около 211 000 души, или 3 на сто, от българските граждани са лишени от възможността да получат спешна помощ, сочат данните.

Интегрирана социална услуга "Независим живот" ще се разкрие на територията на община Берковица. Стойността й е 500 000 лева, предоставени чрез Агенция "Социално подпомагане." Дейностите са за срок от 21 месеца и са свързани с полагането на грижи за възрастни и болни хора, които нямат близки и не могат да се обслужват сами. Пет души ще започнат като асистенти първоначално, а на по-късен етап ще бъдат обхванати още 71. Обгрижването на нуждаещите не се предвижда да премине в делегирана от държавата дейност след приключването на европейското финансиране, така че Общината ще трябва да търси нови възможности или собствени средства за финансиране.

Зимното почистване на републиканската пътна мрежа ще струва 50 милиона лева на Агенция "Пътна инфраструктура". Пътната агенция ще осигури допълнителни средства, ако има надхвърляне на този бюджет. Общо 28 специализирани фирми ще почистват 20 хиляди километра  републикански пътища, обясни председателят на Агенцията Лазар Лазаров и добави, че до започване на зимното почистване, всички пътища, които в момента се ремонтират, ще бъдат отворени.

Пътното платно на бул. "Околчица" в посока жк "Дъбника", в участъка на жк "Металург", е разкопано от
"Топлофикация-Враца"ЕАД аварийно, съобщиха от Общината.
Направено е разпореждане до дружеството да предприеме
незабавни мерки за обезопасяване на изкопа и създаване на безопасна организация на движението. Необходимо е водачите на моторни превозни средства да шофират с повишено внимание в района на аварията, апелират от Община Враца.

253 дела са образувани в Административен съд Видин по жалби срещу заповеди на кметове на общини за заличени регистрации. Те са срещу заповеди на кметовете на общините Макреш и Грамада и една е срещу управника на Белоградчик, каза заместник председателят на Адсминитративен съд Видин Антония Генадиева: "Срещу заповед на кмета на община Грамада са 131 жалби, срещу заповеди на кмета на община Макреш - 53 жалби, като след измененията в Закона са заведени още 68 дела." Решенията на Административния съд са окончателни и не подлежат на обжалване според изменения на Закона за гражданската регистрация, които влязоха в сила на 21 юли 2015 година. Въпреки жалбите, заличаванията си остават до приключване на производството, каза съдия Генадиева.

Областната администрация във Видин разпространи Информационен лист за националния референдум, насрочен на 25 октомври 2015 г. по въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Видът и съдържанието на информационния лист са одобрени с протоколно решение на Министерски съвет от 23 септември. Той съдържа начина на гласуване и реда за провеждане на референдума. Информационният лист е изпратен до общинските администрации в региона. Той е оповестен на видни за гражданите места и на информационните табла в администрацията, както и на нейната интернет страница, раздел "Местни избори и национален референдум 2015.

Специализиран съдебен състав за деца ще заработи в Районния съд в Козлодуй. Това стана ясно от думите на заместник министъра на правосъдието Вергиния Мичева при откриването на кампанията "Детство без решетки". Специализирани съдебни състави за деца ще заработят в общо 5 съдилища в страната. Една от основните идеи е създаване на механизми за оказване на помощ и превъзпитание на непълнолетните извършители на престъпление, налагане на лишаване от свобода само в извънредни случаи, максимално кратки срокове за задържане под стража и специална грижа към деца, пострадали от престъпления. Оборудвана стая за щадящо изслушване на деца ще бъде създадена в Районния съд в Козлодуй.

Прокуратурата във Видин е на нов адрес от днес, съобщи заместник-окръжният прокурор Владислав Влашев. Сградата, която ползваше митническото бюро в града на улица "Дунавска" № 14, беше предоставена на прокуратурата с решение на Министерски съвет от април. Обслужването на граждани, свързано с компютърната информационна система, беше спряно в четвъртък заради преместването на техниката на Окръжната и Районната прокуратура. Работата вече е възобновена.

Панихида за загиналите в инцидента в с. Горни Лом ще бъде отслужена на 30 септември в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. Взрив в завода за боеприпаси във видинското село отне живота на 15 души на 1 октомври 2014 година. Панихидата ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видин. Началото й е от 11:30 часа. Богослужение ще бъде извършено и на 1 октомври в завода в с. Горни Лом. Панихидата ще бъде отслужена от отец Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

Слушател на Радио ВИДИН алармира за прегазена на пътя лисица във видинското село Ботево. Кметският наместник Петър Петров съобщи, че по случая е подаден сигнал на телефон 112. "За мен това са неща, на които не си струва да им се отдава значение. Но обадихме се на телефон 112, оттам са обещали да изпратят хора и да се изхвърли. Сутринта е прегазена, явно призори..." Тялото на прегазеното животно все още е било на пътното платно до късния следобед, показват снимки на нашия слушател.

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца беше домакин на информационно изложение на неправителствените организации от региона. Библиотеката затвърди по този начин ролята си като обединителен център за общността и гражданския сектор, каза директорът Силвия Врачовска: "21 представители на неправителствените организации в региона на Враца имаха възможност да представят работата си и проектите, по които работят, да покажат обществената значимост на своите каузи, да привлекат съмишленици. Те имаха възможност да раздадат информационнни материали, да представят реализирани от тях аудиовизуални продукти."

Рекорди по посещаемост чупят във Врачанския балкан след изграждането на атракционния парк край пещерата "Леденика". Приходите през миналата година са били достигнати през месец септември, а до края на годината ще бъдат увеличавани, сочат данните на посетителския център. Абсолютният рекорд по посещаемост и приходи от туристи, разгледали пещерата, е постигнат през месец август, когато са били събрани 41 000 лева. Още информация за рекордите в Балкана разкрива Пламен Янков, домакин-касиер в посетителския център на парк "Леденика": "През месец септември 2015-та също се наблюдава висок ръст на посещенията. Към момента имаме приходи от 26 800 лева, като може би до края на месеца ще постигнем 30 000 лева." Преди седмица, когато имаше 5 почивни дни, е бил регистриран огромен наплив от желаещи да разгледат пещерата и да се възползват от останалите атракциони, твърди Пламен Янков.

Творба на видинския художник плакатист Красимир Кръстев спечели първа награда от Първия национален преглед на музейния плакат - Смолян 2015.
"Преди може би 5-6 месеца получихме съобщения да участваме със свои плакати, музейни в тази първа национална проява. ... И първо място за радост е на Регионален исторически музей- Видин, т.е. на плаката, който аз бях представил, така че аз не мога да не съм доволен и за себе си, и за музея, и за града- да се говори нещо хубаво за нашия град и то в национален мащаб, което много рядко се случва." Красимир Кръстев е получил наградата- сертификат и почетен плакет, от председателя на журито професор Димитър Серезлиев.

Учениците от СОУ "Отец Паисий"-Враца: Александра Сашова, Вероника Венциславова и Надя Христова взеха наградите в първата възрастова група (8-10 клас) на 11-я Национален пленер по графика и живопис "Врачанска есен". Невян Димов от СОУ "Св. Св.Кирил и Методий"-Видин, Мелис Хасанова от Националната гимназия по приложни изкуства "Акад. Дечко Узунов"-Казанлък  и Борислав Ивов от СОУ "Отец Паисий"-Враца бяха наградени във втора възрастова група (11-12 клас). Кристина Николаева Колимечкова от СОУ "Емилиян Станев", Велико Търново е носител на наградата за най-реалистична представа за Враца. Изпълняващият длъжността кмет Красимира Георгиева връчи отличието, което е от името на кмета на общината. Ученици от Враца, Варна, Казанлък, Велико Търново, Елин Пелин и Видин участваха в традиционния пленер.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55