Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 септември 2015 година

Снимка: Архив Община мездра
Община Мездра ще получи 80 000 лева от Европейския съюз за възстановяване на щетите от наводненията през лятото на 2014 г., съобщават от местната управа. Общината подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз за възстановяване на щетите от наводненията, станали на територията на общината на 31 юли-1 август 2014 г. Одобрените средства от Координиращия орган на Фонд "Солидарност" - Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, възлизат на 79 865 лв. Проектът предвижда възстановяване на три подпорни стени, разрушени от природното бедствие. Срокът за изпълнение на проекта е 16 месеца. Освен Община Мездра, по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез отпуснатите от Европейската комисия средства от Фонд "Солидарност" ще бъдат подпомогнати също общините Мизия, Бяла Слатина и Враца. За преодоляване на последствията от бедствието четирите общини ще получат общо малко над 3,5 млн. лв.

Най-често срещаните нарушения, срещу които граждани сигнализират, са подвеждащи практики на мобилните оператори. Такава е преобладаващата част от подадените сигнали  в териториалните подразделения на Комисията за защита на потребителите във Видин, Враца и Монтана, каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП. Много подадени жалби има и срещу фирми за отпускане на бърз кредит, допълни още той. Потребителите могат да подават сигнали за нарушения на денонощния телефон на КЗП.

Незаконна сеч е оставила без ток близо 3000 клиенти на ЧЕЗ в селата от община Берковица - Замфирово, Мездрея, Бокиловци, Боровци и Балювица. Дърво, паднало върху проводниците в неделя, 27 септември, е предизвикало авария на електропровод, който захранва 35 трафопоста в района. ЧЕЗ призовава за по-строги и ефективни наказателни мерки срещу незаконните посегателства и увреждания на електроенергийни съоръжения.

Реколтата от слънчоглед и царевица е по-добра тази година в област Монтана. Средният добив от слънчогледа засега е 254 кг от декар, а при царевицата- 532 кг от декар, отчитат от Областна дирекция "Земеделие". Най-високи са добивите в общините Вълчедръм и Лом- над 300 кг от декар. Есенната сеитба също е в ход. Пшеница е засята на 2 500 декара, а ечемик- на 800 декара  За сега само в община Бойчиновци. Рапица е посята на 50 хил. декара, като половината е в община Лом.

Обществена трапезария ще има и тази зима в Берковица. Социалната услуга ще се предоставя на 72 души, живеещи в бедност и имащи нужда от подкрепа. Те ще бъдат подбрани от комисия с участието на Дирекция "Социално подпомагане". Дневният оклад ще бъде 2,30 лв. и ще включва двустепенно меню с хляб, включени са и режийните.  Документите на желаещите да се възползват от услугата се набират в момента. Те се подават в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на администрацията в Берковица.

Обществена трапезария ще заработи от 1 октомври в Домашен социален патронаж (ДСП) в Брегово. Безплатното хранене се осигурява за трета поредна година. 101 деца от социално слаби семейства, сираци и самотно живеещи хора от всички населени места на общината ще се хранят в обществената трапезария. Тя ще функционира през есенно-зимния период до 30 април 2016 год. Храната ще се приготвя в кухнята на ДСП. Окладът за деня е 2,30 лева и включва първо, второ и хляб. Част от хората ще се хранят в патронажа, други  ще получават храната вкъщи.

20 дела срещу заповед на кмета на община Макреш за дерегистрация на хора ще се разглеждат в Административния съд във Видин. Съдебният орган ще разгледа през седмицата и 35 подобни дела срещу заповеди за дерегистрация, издадена от кмета на община Грамада. Делата ще се гледат в открити съдебни заседания.

Общинската избирателна комисия във Враца заличи една от регистрациите на кандидатска листа за кмет на врачанското село Лютаджик. Както Радио ВИДИН по-рано съобщи, единият от кандидатите за кметския пост бе регистриран като представител на две политически формации. Решението подлежи на оспорване в 3-дневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Пети състав на Комисията за защита от дискриминация даде срок до 10-ти октомври за заключителни писмени слова на жалбоподателка срещу директора на Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца. След това започва да тече законоустановеният 14-дневен срок за постановяване на решение. Както Радио ВИДИН вече съобщи, преписка е образувана по жалба на учител в училището. Преподавателката твърди, че по време на боледуване, директорът й предлага да приеме 50 процента преподавателска заетост, след което й се предлага длъжността възпитател. Жабоподателката поддържа тезата, че директорът упражнява дискриминация по признак "уважение". От ответната страна подчертават, че в жалбата не се съдържало твърдение или доказателство за различно третиране спрямо останалите преподаватели.

Врачанин получи условна присъда за притежание на порнографски снимки и видео материали. Присъдата на врачанските магистрати на Районния съд от края на юли бе потвърдена от колегите им от Окръжния съд. Те са признали мъжа за виновен, че в настолния си компютър е държал порнографски материали с младежи на видима възраст под 18 години. Врачанинът е осъден на шест месеца лишаване от свобода, с отложено изпълнение на присъдата за три години.

Световният ден на сърцето е днес, 29 септември. Празникът е учреден през 2000 година и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността от тях. Те отнемат около 17 млн. живота всяка година, а причинителите на болестите са много- тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност. Сърдечно-съдовите заболявания в Северозападна България са водещи, каза кардиологът д-р Жоро Николов: "Има едно правило в медицината- човекът е стар толкова, колкото са му стари кръвоносните съдове. И затова, за да можем да сме здрави и да живеем по-дълго, ние трябва да пазим кръвоносните си съдове."

Победителите от "Маратона на четенето" 2015-та в Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана бяха наградени днес в отдел "Изкуство". Общо 205 са участниците тази година в инициативата, а общият брой на прочетените книги- 3 590.

Изложба "Сатирикон"- 33 гравюри на френския художник Андре Дюрен, гостува в Регионален исторически музей- Враца, съобщават от Общината. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан- посланик на Франция в България и Красимира Георгиева- изпълняващ правомощията на кмет на Община Враца откриха експозицията. Инициативата на френското посолство е в знак на благодарност към българските музеи, предоставили свои експозиции в изложбата "Епопея на тракийските царе- Археологически открития в България" в Лувъра. В своето приветствие Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че врачанският музей е дал най-впечатляващите експонати за експозицията в Париж, които са допринесли за големия успех на изложбата там, допълват от Общината.

Съветът за електронни медии гласува лиценза на Радио Кърджали с 4 гласа "за". Деветата регионална станция на БНР ще стартира от януари догодина.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни в Белоградчик, сигналът на Радио ВИДИН на честота 106.8 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 30 септември, от 9 до 17 часа. Може да слушате Радио ВИДИН на честоти за Видин - 97,1 мегахерца, за района на Враца- на 94,4 мегахерца и за района на Монтана- на 103,9 мегахерца. Слушайте ни и през интернет на адрес - www.radiovidin.com.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05