Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 октомври 2015 година

Снимка: Областна администрация- Видин

Днес се навършва година от трагедията във видинското село Горни Лом, която отне живота на 15 души, след взрив в завода за боеприпаси. Все още не е готово заключението по извършената експертиза, която трябва да определи причината за експлозията. Година след трагедията пред вратите на завода беше отслужена панихида. Областна администрация Видин почете паметта на жертвите на инцидента. От името на екипа, временно изпълняващият длъжността областен управител на Видин Валери Димитров поднесе цветя на лобното място на загиналите.

Върховният административен съд трябва да се произнесе по две жалби срещу Общинската избирателна комисия във Враца. Едната е за кандидатура за кмет на село Вировско, а другата за отказ за регистрация на независим кандидат за общински съветник. Жалбата за село Вировско е от политически субект, който твърди, че документи на кандидат за кмет са подадени по пощата. Такива документи не са постъпвали, каза говорителят на Общинската избирателна комисия във Враца Красимир Колев. Втора жалба е за отказ за регистрация на общински съветник, издигнат от инициативен комитет. При проверка на лицата, включени в подписката, е установено, че има неверни данни и така не се събира необходимият брой, за издигане на кандидатурата. Становищата на Централната избирателна комисия са, че жалбите не са основателни. Решенията на административния съд се очакват най-късно до понеделник, за да могат да бъдат изготвени бюлетините за изборите в общината.

189 кандидати за общински съветници се борят за 21 места в местния парламент на Мездра. Три от партиите и коалициите са с пълен брой кандидати - по 21, по една са с 19 и 18 кандидати, две са с по 15 кандидат съветници, три формации са само с по двама кандидата. Желаещите да влязат в Общинския съвет като независими са двама. Кандидатите за кметските столове са 100.

Проектите по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. бяха внесени на 30 септември в Съвместния секретариат  в румънския град Кълъраш. Заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган от българска страна и Министерството на регионалното развитие и публичната администрация в Румъния съвместният секретариат подготвя документите, необходими за започване на първата покана за набиране на проекти. Видин е сред осемте български области, включени в програмата. Трите проекта на Общината са за подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2, "Историята е учител на живота" и "Пътят на независимостта 1877-1878". Споразумението за партньорство по проектите между общините Видин и Калафат беше сключено в началото на юли. Бюджетът за Видин по трите проектни предложения е над 10 милиона евро.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) глоби собствениците на две заведения в Монтана, допуснали клиенти да пушат в тях. През месец септември здравните инспектори са извършили 130 проверки в обекти с обществено предназначение, относно спазване забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, съобщи Цеца Тодорова, главен инспектор отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ Монтана. Хигиенната инспекция е проверила и всички учебни заведения на територията на областта. Не са констатирани нарушения.

90 жители на община Белоградчик ще получават безплатна храна от днес до края на годината. Обществената трапезария е финансирана от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. За първа година безплатна храна на нуждаещите се хора от Белоградчик е подсигурена без прекъсване през лятото, съобщиха от пресслужбата на Общината.

По-евтин газ и парно ще плащат от днес в 7 града, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Цената на топлоенергията ще спадне в Плевен с 2.39%, а във Враца - 3.91%. Спад на цената има в още 5 града. Единствено за Пловдив има повишение от 0,7%.

СнимкаНови клубни занимания започват във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Началото се поставя с клуб "Логически занимавки", където посетителите в Детския отдел ще решават кръстословици, судоку, както и ще редят ребуси. Вторник е денят на художествената литература, каза за Радио ВИДИН завеждащият Детския отдел в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Адрияна Цветкова. Срядата малките читатели ще се "срещат" с различни български изобретения в часа по "Какво сме дали на света". Всеки четвъртък посетителите в Детския отдел ще се запознават с "Молбата на книгата" и ще се учат да пазят изданията в клуб "Излекувай ме", при необходимост "наранените" книги- ще бъдат подлепвани. Петък е денят на енциклопедиите, когато на място ще се четат интересни издания. Заниманията се провеждат от днес до края на учебната година.

За втора поредна година Видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев" продължава инициативата "Пътуващ приказен куфар". Книгите днес посрещнаха деца от детска градина "Желязко Попниколов".

Днес отбелязваме Международния ден на възрастните хора и Международния ден на музиката. На 1 октомври през 1891 год. в Русе започва работа първото самостоятелно българско застрахователно дружество. Затова, денят е и професионален празник на застрахователите. 1 октомври е още ден на българската поезия и празник на българските певци и музиканти. Празникът на възрастните хора, който се отбелязва днес, беше избран от хора от третата възраст във Видин, за официалното откриване на новия пенсионерски клуб "Златна есен". С тържество в Брегово отбелязаха Международния ден на възрастните хора. В тържествената програма участваха децата от детска градина "Детелина" и от Центъра за работа с деца. Поканени бяха и 24 пенсионери от Сърбия.

Международният  ден на музиката ще бъде отбелязан от Видинската симфониета с концерт с участието на  гости от Аржентина. Диригент е Алехандро Дуалде, а солист на бандонеон е Матиас Гонзалес. Концертът е от 19 часа. В програмата са включени произведения на Рамиро Гайо- Девет миниатюри, Астор Пиацола- Концерт за бандонеон и оркестър, Симфониета I част, Обливион, и на Артуро Маркес- Данцон № 2.

Новата учебна и творческа година открива на 1 октомври 2015 година видинското читалище "Цвят". Празникът се проведе на площад "Бдинци". Секретарят на читалището Любомир Илиев обяви творческите формации. Отслужен бе водосвет.

Голямата награда на 8-мия Международен фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка - Лом 2015 г. беше присъдена на театралния състав към Народно читалище "Градище - 1907" гр. Своге. Актьорите от Театрална трупа "Асорти" впечатлиха тричленното жури, с председател Иван Ласкин, и обраха овациите на публиката с пиесата "Муа у тупан" от Боян Папазов. Наградата на победителите връчи Недялка Трайкова – председател на Народно читалище "Постоянство – 1856", гр. Лом.

Отличието за най-добър спектакъл заслужиха театралите от НЧ "Напредък"– Горна Оряховица за постановката "Нашенци" от Чудомир. Мариета Лазарова спечели приза за водеща женска роля в пиесата "Муа у тупан". Актрисата от Театрална трупа "Асорти" получи наградата за превъплъщението си в ролите на Кеба и Исуска. Първа награда за водеща мъжка роля получи Фердинанд Савчев от Театрална трупа "Бел арт" към НЧ "Христо Ботев - 1892", гр. Белене за ролята на Труфалдино в постановката "Слуга на двама господари" от Карло Голдони. Специалната награда на Община Лом беше присъдена на театралната формация от НЧ "Иван Вазов – 1984", гр. Хисаря за спектакъла "Скакалци" от Ст. Л. Костов. Специалната награда на Съюза на народните читалища в България беше връчена на Театрална формация "Феникс" от Варна за спектакъла "Любов" по разкази на Елин Пелин и на Академичния театър при Студентски културен център гр. Ниш, Република Сърбия за пиесата "Стенд ап, Сербие" от Йован Йованович. В седмицата от 23 до 30 септември, в голямата зала на Народно читалище "Постоянство - 1856", бяха представени общо 23 пиеси на театрални колективи от България, Македония и Сърбия.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни във Враца сигналът на Радио ВИДИН на честота 94,4 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 2 октомври, от 9 до 17 часа. Може да слушате Радио ВИДИН на честоти за Видин  - 97,1 мегахерца, за района на Белоградчик на 108,6 мегахерца и на 103,9 мегахерца за района на Монтана. Слушайте ни и през интернет на адрес - www.radiovidin.com





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00