Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 октомври 2015 година

Снимка: Радио Видин

79 секционни избирателни комисии са назначени в община Монтана за местните избори. До 10 октомври ще стане ясно дали ще бъде разкрита секция в болницата и колко ще са подвижните секции. Това обясни говорителят на Общинската избирателна комисия Петко Петков. Подготовката на местните избори в община Монтана протича спокойно.

Образците на бюлетините за местните избори във Видин са готови. Бюлетините за избор на кмет на община съдържат имената на всички кандидати, както и от кого са издигнати. Бюлетините за съветници включват наименованията на партии, коалиции и инициативен комитети, както и числата от едно до 37- колкото са имената в най-дългите листи и броя на съветниците във Видин. Изборният лист не съдържа имената на кандидатите, а при гласуване с преференция се избира съответната политическа сила и се отбелязва номерът в листата на предпочитания кандидат. 24 са образците на бюлетините за местните избори във Видин, заедно с тези за кметове на населени места, каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Павел Петков. Повечето от жалбите, постъпили в Общинската избирателна комисия са за поставяне на агитационни материали в нарушение на изборния кодекс. Указания нарушенията да бъдат отстранени са дадени на изпълняващия длъжността кмет за тези от тях, за които е преценено, че са основателни.

До 4 октомври хората с трайни увреждания, които не могат да отидат до избирателните секции, трябва да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако ще гласуват и за националния референдум и отново желаят това да стане с подвижна избирателна кутия, те трябва да подадат две отделни заявления, напомнят от ОИК.

В Берковица заместник- кметът на общината Гергана Антонова и директорът на Областна дирекция на МВР-Монтана Ивайло Антонов подписаха споразумение за сътрудничество
. Двете институции изразиха писмено съгласие за съвместна дейност по процедурата за "Енергийна ефективност в периферните райони". Съвместно ще бъде подготвено предложение за повишаване енергийната ефективност на обществената сграда на Районно управление на МВР - Берковица. Над 6 млн. лева е бюджетът на Община Берковица за Енергийна ефективност по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, като 50 % са за жилищни сгради и 50 %- за обществени сгради.

По трима родители вече ще присъстват като наблюдатели в училищата по време на провеждането на матурите. Това каза заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Родителите няма да влизат в изпитните зали. Те ще наблюдават работата на училищната комисия, на квесторите и размножаването на изпитните работи. Родителите - наблюдатели ще бъдат номинирани от училищните настоятелства, а в учебните заведения, в които няма такива, ще бъдат избирани от другите родители.

Полицейски служители са направили инструктаж на ловците от Ловно-рибарско дружество- Видин какви действия да предприемат, ако се натъкнат на бежанци. Това съобщи ръководителят на организацията Илия Георгиев. Ловците са се натъкнали досега на две групи бежанци- в кулските села Извор махала и Големаново. Ловният сезон се открива утре, 3 октомври. Ще може да се отстрелват диви свине и яребици.

Арендаторите в община Мездра продължават "битката" за прибиране на реколтата от полето
. Засетите с овес 766 декара са прибрани на 100%, при среден добив 200 кг от декар, или 153 тона. Слънчогледът е ожънат на 79%- от засетите 17 075 декара са рекултирани 13 500, при среден добив 130 кг от декар, което прави 1755 тона. Засадените с царевица площи в общината са общо 20 672 декара, от които 6 500 вече се рекултирани. Средният добив от декар е 300 кг или прибрани са 1950 тона.

Земеделските производители в Ново село обявиха раздаването на рента.
Тя е в размер на 88 кг зърно и 2 л. олио за декар арендувана земя. Независимо, че все още не е прибрана царевицата от всички площи, зърното може да се даде на собствениците по избор- пшеница, царевица, ечемик. Може да получат и равностойни количества брашно. Ако стопаните не желаят да получат рента в натура, им се дава левовата равностойност, която е 35 лв. за декар. За по-добра организация, пък и за да не пречат на производствения процес, арендаторите са предложили три дни от седмицата - четвъртък, петък и събота за разплащане. Гроздоберната кампания в Ново село се очаква да приключи до 7-ми октомври, до когато ще се охраняват от посегателства лозовите масиви. Започна и сеитбата на есенниците. Първите 1 500 дка в Ново село са засети с пшеница и рапица.


Врачанският филиал на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" откри новата академичната учебна година. Врачанският филиал е структурно звено от университета. Академичното слово изнесе ректорът професор Христо Бонджолов при откриването.

Станаха ясни победителите във фото конкурса на Развлекателен парк "Леденика"
по повод Световния ден на туризма. Снимките трябваше да са свързани с пещерата и да бъдат изпратени до края на септември. Наградени са трима участници, съобщи управителят на парка Огнян Пищиков. Победителят е избран според харесванията на съответния фотос във фейсбук. На I място е Румен Николов за снимка пред ледения модул. На II място е Мая Николова, и на III място е Таня Петкова.  

Трима ученици от ПМГ "Академик Иван Ценов" във Враца бяха отличени на международен конкурс "Карст под защита - дар за поколенията". Това съобщи ръководителят на еколозите Жулиета Босилкова. Състезанието е под егидата на ЮНЕСКО, а децата са спечелили второто място с презентация за "Врачански Балкан", и третото място с рисунка на водопад "Скакля".

Във връзка с отбелязване на Международната нощ на прилепите, в читалищната библиотека в Мездра се проведе урок с възпитаниците на Росица Лакова от ОУ "Хр. Ботев" в гр. Мездра и представители от Природен парк "Врачански Балкан", съобщи Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка. Децата изработваха прилепни коронки и маски, като научиха, че дребните бозайници не са страшни.

Общинският драматичен театър във Видин представя спектакъла "Кучета"
. Режисьор на новото заглавие е Ирина Флорова-Капелова. Спектакълът е по повест на руския автор Константин Сергиенко. Сюжетът на спектакъла разказва за кучета, които са изоставени от стопаните им. Художник-сценограф е Красимир Матеев. Началото на спектакъла е от 18 часа в Драматичния театър. Входът за премиерата тази вечер е свободен.

Кореспондентът на БНР в Плевен Цецка Николова почина на 61 години след боледуване, съобщиха от семейството ѝ. Погребението ще бъде в събота в родния ѝ град. Цецка Николова е служител на радиото повече от 20 години. Ще я запомним като обективен и коректен журналист. През 2006 година тя беше определена за журналист на годината в Плевен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00