Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стартира ли на 18 октомври мъжкият отбор на "Видабаскет" в новия сезон?

"Видабаскет" без треньор на старта на първенството

Старши треньорът Николай Колев обяви днес, че напуска

4
Николай Колев
Снимка: Радио ВИДИН, архив


Старши треньорът на "Видабаскет" Николай Колев, който през последните пет години работеше с мъжкия отбор и всички възрасти при децата и юношите в школата на клуба, на тренировката днес- 7 октомври, пожела успех на своите и обяви, че се оттегля.

"Причината е само една- финансова несигурност. Дори отдаден човек като Николай Колев понякога е зависим от житейските обстоятелства и само единият ентусиазъм вече не е достатъчен", обясни Росен Ракаджиев от УСК "Шампион", който единствен през последните 12 години продължава да помага на видинския клуб в организирането на тренировъчния и състезателен процес.

"Не можахме да направим предсезонната подготовка. Бяхме планирали със старши треньора Николай Колев летен лагер на море с мъжкия отбор- не се осъществи. Бяхме договорили четири контроли- две в Сърбия и две с български отбори- не стана. Искахме да привлечем един-двама състезатели, които са ни необходими на позиции 4 и 5, но и това не е възможно... Причините са ясни- финасови. Положението е тежко", призна Росен Ракаджиев.

Теодор Киров реди поредната атака на видинчаниВ отбора сега се готвят само състезатели на школата на "Видабаскет". С тях е и дипломантът на НСА "Васил Левски" Теодор Киров. В отбора са и двама студенти в НСА- Теодор Николов и Калоян Петров, които са преминали на индивидуален план на обучение, за да може да се състезават за своя град и за своя клуб.

"Чувствам се отговорен пред тези момчета, които винаги са били лоялни към "Видабаскет" и към Видин. Не искам те да бъдат подведени. Не е тайна, че нашият клуб винаги е разчитал основно на средствата, които са гласувани от Общинския съвет на Видин. За тази година са гласувани 60 000 лева, от които сме получили на два транша по 20%. Нашият бюджет е разчетен според тези пари...", обясни Росен Ракаджиев.

Клуб "Видабаскет" има потенциал, има и амбиции. Но натрупаната през последните години финанасова тревожност прави все по-малки възможностите градът със 70-годишна баскетболна история да спаси за пореден път своя любим спорт. Постоянното оцеляване уморява и състезатели, и ръководители.

"От 2003 година, откакто клубът носи името "Видабаскет", Община Видин нито веднъж не е изплатила в пълен размер гласуваните от Общинския съвет суми. Никога не са превеждани повече от 20-30%. Дори има години, в които нито лев от общинския бюджет не е влизал по сметката на клуба. Такава е ситуацията не само с баскетбола. Същите проблеми имат и другите спортове в нашия град. Да, така е от години. Но сега за първи път и аз се чувствам отчаян", категоричен е Росен Расаджиев.

При тези обстоятелства- забавени с месеци парични преводи от Общината и без старши треньор, не се знае дали мъжкият отбор на "Видабаскет" ще влезе в първенството този сезон. Несигурността в мъжката формация води до притеснения и при подрастващите.

Държавното първенство по баскетбол за мъже в "А" група стартира на 18 октомври. Утре- 8 октомври, в Българската федерация по баскетбол ще бъде изтеглен жребият на срещите и ще стане ясно къде ще трябва да е първата среща на видинчани- у дома или като гости.

11 отбора са заявили участие в състава на Втория ешалон при мъжете. Те са разделени на географски принцип в две предварителни групи. В група "А" Запад са отборите на "Видабаскет" Видин, "Левски 2014-2" София, "Рилски спортист-2" Самоков, "Академик" Благоевград и "Академик" София. В група "Б" Изток са отборите на "Академик" Варна, "Икономически университет" Варна, "Чавдар" Троян, "Дунав" Русе и отборът на Шумен.

Първата фаза на разменено гостуване завършва на 10 януари. Отборите, които са на първо и второ място в класирането, отиват директно в т.н. първа шестица. За разпределението на пета и шеста позиция в първата шестица ще се срещнат четирите отбора, които в края на първата фаза са се класирали на трето и четвърто място в предварителните групи Запад и Изток. Победените, заедно с всички останали, отиват във втората група от пет отбора. През втората фаза на първенството мачовете отново ще се играят на разменено гостуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57