Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2015 година

Снимка: Десислава Андреева
Третокласници от най-старата видинска гимназия СОУ "Цар Симеон Велики" посетиха централния клон на "Български пощи" в града по повод Световния ден на пощата и Международната седмица на писмото. Те бяха посрещнати от директора Елиза Джамбазова. Децата се запознаха с работата на пощальоните.


Ремонтни дейности се извършват на Дунав мост 2. Те се налагат поради дефекти в изолацията и са за сметка на строителя на моста, каза изпълнителният директор на дружеството за управление на съоръжението Любомир Низамов. "Те са продължение на ремонтните дейности от миналата година. Беше подменена асфалтовата покривка на платното Румъния- България поради лоша изолация. Тези дефекти се появиха и на другото платно. В момента се изкърпва едната лента на платното България - Румъния и предстои да се подмени изолацията и да се положи ново асфалтово покритие. Всичко това са гаранционни ремонти." От "Пътна полиция" е издаден протокол за организация на движението по моста по време на ремонтните дейности.

Движението в тунела "Витиня" на автомагистрала "Хемус" в посока Ботевград, където при тежката верижна катастрофа вчера загинаха 3 души, беше възстановено малко след 2 ч. тази нощ. Продължават процесуално-следствените действия във връзка с инцидента, съобщи МВР. Огледите на място след катастрофата са извършени в присъствието на автоексперт. По случая в Окръжна прокуратура - София е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, работи се по всички възможни версии за възникване на произшествието.

Възстановено е движението и по пътя Монтана - Враца, при с. Краводер. То беше спряно по международен път Е-79 след катастрофа тази сутрин. Припомняме, че лек автомобил, с видинска регистрация се сблъска с идващ насреща унгарски микробус малко след 8 часа. С леки наранявания са се отървали двама души. Според очевидец на инцидента, чужденецът е изпреварвал ТИР в район без достатъчна видимост. Следователите тепърва ще установят кой е виновен за тежкото произшествие, което по чудо не е взело жертва, тъй като ударът между двете коли е бил много силен. Катастрофата стана близо до разклона за Вършец, на пътя между Враца и Монтана. Заради нея, трафикът беше отклонен по обходни маршрути.

75 сигнала са подадени за нарушение на изборния процес в страната, информира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 12 от сигналите са оперативни- два от тях са за Видин. Три са преписките, получени от прокуратурата във Враца, една е заведената преписка в Плевен. "За купуване на гласове се работи по два сигнала във Видин", каза министър Бъчварова.

Общо 105 молби за образуване на подвижни избирателни секции за хора с увреждания са подадени в община Брегово. От тях 88 са за образуване на секционни избирателни комисии за гласуване за кмет и общински съветници и 17 за гласуване за националния референдум. С решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) на територията на общината са образувани шест подвижни избирателни секции за гласуване на хора с увреждания в гр. Брегово и селата Балей, Гъмзово, Куделин, Ракитница и Връв. От началото на предизборната кампания в ОИК в Брегово са постъпили 7 жалби.

В Областна администрация Видин са получени печатите за СИК. Създадена е организация централизираните доставки на изборните книжа и материали от администрацията на Министерски съвет да се предоставят на ОИК и общинските администрации. Всички законови ангажименти и отговорности на областната администрация, свързани с организационно-техническата подготовка на  предстоящите избори, се извършват по план от екип, утвърден със заповед на областния управител на Видин, съобщават от там. На 12 октомври, понеделник, Централната избирателна комисия ще проведе във Видин обучение на общинските избирателни комисии за изборите за общински съветници, кметове и за националния референдум на 25 октомври 2015 г., съобщават от областната администрация. Обучението за 11-те ОИК в област Видин ще бъде в Конферентния център на областната управа, от 13.00 часа. Поканени са и представители на компетентните институции, ангажирани с организацията и произвеждането на предстоящите избори.  

Цветан Цветанов от Лом, който беше обвинен от прокуратурата в Австрия за смъртта на 71 чужденци, намерени мъртви в херметически затворен камион в края на месец август край Виена, беше освободен неочаквано от ареста. Това стана възможно след като в Окръжната прокуратура в Монтана се получи документ от прокуратурата в град Айзенщат - Австрия, с който се отменя европейската заповед за арест на Цветанов и се снемат обвиненията срещу него, съобщи заместник окръжният прокурор на Монтана Лилия Илиева. В документа не се посочват причини за снемането на обвиненията срещу Цветанов, но се предполага, че липсват достатъчно доказателства. Припомняме, че Цветанов беше арестуван в България на 30 август тази година по обвинение, че е един от организаторите на канал за трафик на хора от трети страни към Западна Европа.

"Животни, за които не може да се проследи произходът и здравният им статус, ще бъдат умъртвявани по хуманен начин." Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  д-р Дамян Илиев пред животновъди и ветеринари от Врачанска област по време на среща от Националната обучителна кампания провеждана от Министерството на земеделието и храните и БАБХ. Д-р Илиев подчерта, че индивидуалната идентификацията е изключително важна за здравеопазването на животните. "Без ушна марка не можем да проследим от кой животновъден обект е животното, какъв е здравният му статус и има ли извършени имунопрофилактични дейности", поясни той.

Среща на местни организации и приятели на Русия с представители на Национално движение Русофили се състоя вчера в Дома на железничаря, малкия салон. Срещата премина при изключително голям интерес. Доц. Валентин Вацев изнесе лекция "Отношенията България - Русия днес и утре". Срещата, която се проведе бе първата по рода си, а такива ще се провеждат и за в бъдеще, обещаха от Движение Русофили - Мездра. Гостът също обеща да идва и да разговаря с приятелите на Русия, извън София. Програмата започна с изпълнение на финалиста от Националния кръг на фестивала "Пусть всегда будет сонце"! - Зорница Гешева, със стихотворението "Одуванчик", която се класира на престижното 2 място за България и получи диплом и грамота в предучилищна възрастова група. НЧ "Просвета" и Движение Русофили, район Мездра през май тази година решиха да направят една обща програма за съвместни действия, за провеждане на инициативи и мероприятия, с които да обърнат внимание на приятелите на Русия, руската култура и изкуство.

32 ученици в Ново село използват самостоятелната форма на обучение в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Тя става все по-популярна и търсена след възстановяването на горния курс на обучение в училището. Най-възрастната ученичка е родена през 1958 г., а най-младият току-що е навършил 18 години.

Димитровденското математическо състезание ще бъде проведено за 12-ти път във Видин. Това каза председателят на секцията на Съюза на математиците в България и преподавател по математика в Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в града, Камелия Иванова. Състезанието ще бъде проведено на 17 октомври. То е част от програмата за празника на Видин- Димитровден, 26 октомври.

Водата във Видинско няма да бъде годна за пиене през почивните дни, съобщават от "ВиК". Причината е извършване на есенна дезинфекция от дружеството. Водата няма да е годна за пиене от 9:00 часа на 10 октомври-събота до 17:00 часа в  неделя във Видин и селата: Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци.

Видинчанката Екатерина Димитрова издъхва след неравна битка с рака в Неапол преди дни, точно когато трябва да празнува 42-я си рожден ден. "Болестта беше жестока, отслабна много, три седмици след операцията почина"- каза през сълзи майката на Екатерина- Атина Димитрова. Младата жена оставя сирак- момиче на 25 години, с умствена изостаналост. Семейството не разполага с финансовата възможност да приберат тялото у дома, нито имат нужните 1 800 евро за кремация. Близките успяват с много усилия да намерят само 600 евро. "Не искам да хвърля дъщеря си в неизвестен гроб, а да се кремира и да си взема касетата, за да й направя достойно погребение в България", каза още Атина. По думите й, в Италия вече е направено поклонение в памет на Екатерина, като в момента тялото е в траурна агенция и чака за кремация. Семейството трябва да им се разплати до две седмици. Близките са обявили банкова сметка, по която набират дарения. Тя е: IBAN: IT56M0538703411000001398575; BIC: BPMOIT22XXX; Atina Trifonova Dimitrova.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събират дарения за ремонт на църквата в село Челопек

Дарителска акция събира средства за ремонт на църквата "Св. Димитър" във врачанското село Челопек. Планира се подмяна на старата дървена дограма, обясни кметът Тихомир Тошев. "В момента правим доброволческа акция, тъй като е дървена, ще я подменим с ПВЦ, използваме двете кутии- в църквата и в къщата..." 3 400 лева са необходими за ремонта,..

публикувано на 25.07.24 в 11:45

Копие на чудотворна икона от Атон идва в Белоградчик

Копие на чудотворна икона на Свети Георги Зограф от Зографския манастир ще бъде донесена в град Белоградчик на 21 септември, това каза за радио Видин отец Рафаил , архиерейския наместник на населеното място: "Тя ще бъде донесена лично от някои от монасите на Света гора. Инициативата е на дарител, който желае да не се обявява неговото име. Идеята..

публикувано на 25.07.24 в 10:07

Възрастен шофьор причини катастрофа във Врачанско

През вчерашния ден около 13.30 часа между селата Ребърково и Крета са катастрофирали два леки автомобила. Единият от тях, управляван от 76 годишен мъж от Враца, при остър десен завой е навлязъл в съседната пътна лента и блъснал в предната лява част другият насрещно движещ се автомобил, управляван от 34 годишен мъж от Севлиево.  Убити и ранени при..

публикувано на 25.07.24 в 10:04

Община Враца подготвя редица летни инициативи

До края на юли във Враца са предвидени доста забавления, съобщават от от общинското ръководство.  В петък, 26 юли, на сцената на водното огледало зад паметника на Христо Ботев ще се проведе концерт на местните музикални таланти Теди и Наско. Началото е в 21.00 часа.  Веднага след края на концерта - в 22.00 часа, в парк "Дъбника" ще бъде излъчен филмът..

публикувано на 25.07.24 в 09:53

Двама нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд Бяла Слатина

Двама нови съдии - Катя Божидарова Ангелова – Петрова и Цветелина Недкова Харалампиева, започнаха работа в Районен съд – Бяла Слатина.  Съдия Катя Ангелова – Петрова положи клетва и встъпи в длъжност на 17 юли, а вчера бе клетвата и встъпването в длъжност на съдия Цветелина Харалампиева. Церемониите се състояха в Районен съд – Бяла Слатина на общо..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Увеличават с час забраната за преминаване на тирове през прохода Петрохан

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00..

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55