Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 октомври 2015 година

Библиобус от сръбското Кладово паркира на центъра във Видин- поводът са проявите по случай годишнината на видинската библиотека
Снимка: Ваня Минева
С кръгла маса на тема "От 1870, през вековете, до днес…" се отбелязват 145 години от създаването на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Във форума участват организации от България, Македония, Румъния и Сърбия, с които културното средище работи. Медиен партньор на събитието е Радио ВИДИН. 145 години са достоен юбилей за една институция, каза директорът на регионалната библиотека Десислава Иванова и припомни за труда, положен от различни поколения, за да стане библиотеката приятно и достъпно място, предлагащо не само книги и информация, но и достъп до технологии, център за обучение и дискусии.  По повод годишнината в обновената заемна за възрастни на библиотеката е открита изложба, организирана в контекста на международното партньорство "Национални идентичности в обединена Европа", която включва фотоси на музейни експонати от област Бузъу, Румъния. На разположение на участниците във форума е библиобусът на библиотеката в Кладово, за чиято дейност говориха представители на Центъра за култура в сръбския град. Утре, 14 октомври, събитията по повод годишнината ще продължат с присъединяването на Център за научни изследвания и развитие на културата, Република Македония, Центъра за култура в Кладово и Областния музей в Бузъу към споразумението за сътрудничество на видинската библиотека.


Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана разполага с противогрипни ваксини. Времето е подходящо за поставянето им. На организма се необходими 2-3 седмици, за да изгради имунитет, каза д-р Даниела Караджова, директор на дирекция "Надзор на заразните заболявания". Очаква се повишаване на болните от грип в началото на ноември. Тази година отново ще върлува така нареченият "свински грип" и още два нови щама. Болните от остри респираторни заболявания и грип в Монтана са малко. За последната седмица е регистрирана заболеваемост от 16 на 10 000 души население, което е много далеч от грипна епидемия, съобщи още д-р Даниела Караджова.

"Целта на промените във ветеринарномедицинското законодателство е да се гарантира безопасността по цялата хранителна верига." Това каза пред животновъди и ветеринари от област Монтана д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Срещата е част от Националната информационна кампания провеждана от Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните. Той обясни, че след случилото се през лятото с антракса и бруцелозата са направени изводи, че хора не спазват добре задълженията си и не познават добре законодателството. "Здравеопазването на животните е изключително важно за безопасността на цялата хранителна верига. Промените които предлагаме, не се насочени към определено съсловие, а към всички по веригата, животновъди, практикуващи и официални ветеринарни лекари", каза д-р Илиев.

Областен Консултативен съвет по животновъдство бе сформиран във Видин. В състава му влизат експерти и животновъди, каза за Радио ВИДИН Таня Цолова, главен експерт в Областна дирекция "Земеделие". В Областния консултативен съвет по животновъдство влизат 12 души. Председател е д-р Сибила Панчева- частнопрактикуващ ветеринарен лекар. Николай Филипов- фермер от с. Гомотарци, е представител за област Видин на Националния съвет по животновъдство. Областният консултативен съвет беше представен пред животновъдите днес в областния град, на срещата на фермерите с представители на Българската агенция по безопасност на храните и на Министерството на земеделието и храните.

Централната избирателна комисия проведе обучение на членовете на Общинските избирателни комисии в област Враца. Членовете на ЦИК - Росица Матева и Иванка Грозева проведоха обучение на общинските избирателни комисии от областта за предстоящите избори за общински съветници и кметове и национален референдум на 25 октомври 2015 г. За участие в обучението бяха поканени и представители на екипите по организационно-техническата подготовка на изборите от общинските администрации, областна администрация, Областната дирекция на МВР, Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"-Враца, териториалното звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" при Министерството на регионалното развитие и благоустройството и "Информационно обслужване" АД, клон Враца.

Общински Съвет - Мездра избра за временно изпълняващ длъжността кмет на община Мездра Валентин Вълчев, досегашен зам.-кмет на общината, считано от 17 октомври 2015 г. до полагане на клетва от новоизбрания кмет на Мездра на предстоящите избори. Това стана на последното за мандат 2011-2015 г., 53-ото по ред, извънредно заседание на местния парламент. Кандидатурата на Вълчев за вр. и . д. кмет на общината бе подкрепена от 12 от присъстващите на сесията 20 съветници. Общинският съвет избра и вр. и. д. кмет на 7 кметства в община Мездра за същия срок: на с. Боденец - Яничка Бебева, на с. Брусен - Цветелина Стоянова, на с. Елисейна - Стефка Петкова, на с. Зверино - Велислава Маринова, на с. Моравица - Светлана Стоева, на с. Оселна - Таня Иванова и на с. Типченица - Веселка Стоянова. Не бе избран единствено вр. и. д. кмет на с. Горна Кремена, тъй като нито една от предложените две кандидатури не получи необходимата подкрепа.
Младежкият дом в Монтана награди победителите във фотоконкурса "Незабравимо мое лято". Жури в състав: председател Николай Пенков и членове- Саветка Димитрова и Румяна Белчева, отличиха най-добрите снимки. На първо място са снимките на Янислав Илиев и Маргарита Змийчарова. На второ място снимките на Цветомила Стоянова и Емил Георгиев. Третата позиция е за снимките на Ива Димитрова и Теодора Темелкова. Раздадени бяха и две поощрителни награди на Цветислава Каменова и Борислав Орлинов. Благодарим на участниците и спонсорите, сподели директорът на младежкия дом в Монтана Асен Асенов, който заедно с Тихомир Антонов, временно изпълняващ длъжността кмет на община Монтана, връчиха наградите на победителите.

Ремонтни дейности се извършват в сградата на народно читалище храм паметник "Христо Ботев" в Козлодуй. Основно се ремонтира библиотеката, обновяване се извършва и на сцената на читалището, каза секретарят Анна-Мила Николчева. Изцяло се ремонтира библиотеката в читалището, първият и вторият етаж. На първия етаж вече има обособени санитарен възел, детски отдел и читалня. Ремонтира се и сцената на читалището, като се монтира сценично оборудване и обзавеждане. Ремонтните дейности са на стойност 110 000 лева, осигурени от фонд "Радиоактивни отпадъци" и Община Козлодуй, добави секретарят на читалището.

Международна научна конференция, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, ще се проведе във Видин утре, 14 октомври. Събитието е под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев, каза уредникът в Регионален исторически музей Маргарита Радулова и добави: "Ще се проведе в рамките на няколко града. Днес е откриването в София. Утре във Видин, 14 октомври и Кюстендил, и Кърджали, където ще бъде закрита. Делът, който ще бъде във Видин ще се състои от 14 до 17:30 часа, в залата на Общинския съвет във Видин. Това са докладите, които ще бъдат изнесени тук от представители военни историци от Сърбия и Русия, също така и български автори." Изложба, проследяваща бойния път на 3-ти пехотен Бдински полк и 15-ти пехотен Ломски полк във войната ще бъде открита от 17:30 часа в исторически музей "Кръстата казарма", добави Маргарита Радулова.

Регионален исторически музей (РИМ) Враца подготвя изложба на тема "100 години от участието на Врачанския край в Първата световна война". Това съобщи Ваня Желязкова, уредник от отдел Нова история към РИМ в града. Изложбата ще се открие от 17 часа утре. Архиви, снимки и характерно оръжие ще бъдат показани. Отразени са и другите военни части от Северозападна България- 36-ти полк, Втори артилерийски полк, 15-ти пехотен Ломски полк, допълни Ваня Желязкова.

Православната църква почита паметта на света преподобна Параскева Търновска, небесна покровителка на Видинска епархия, утре, на 14 октомври, Петковден. Тържествена света Литургия ще извърши Негово Високопреподобие архимандрит Самуил  утре от 9:00 ч. Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави тържествената света Литургия в храм  "Св. Параскева" в гр. Вълчедръм, Ломска духовна околия на 14 октомври, от 8:30 ч. Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия ще извърши  тържествената света Литургия в храм "Св. Параскева" в с. Ерден, Берковска духовна околия, утре от 9:30 ч. Негово Високопреподобие архимандрит Исаак ще оглави богослужението в храм "Св. Параскева" в гр. Брусарци, Ломска духовна околия утре от 9:30 ч. Духовниците ще поздравят вярващите и ще им преподадат Архипастирското благословение на Видинския митрополит Дометиан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00