Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 октомври 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Общо 36 проекта са одобрени за финансиране на третото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Те са за 25 милиона евро и са за изпълнение на мерки в приоритетните оси на програмата "Добре свързан регион", "Зелен регион" и "Безопасен регион". В рамките на първата покана по програмата, която беше през март, са подадени 117 проекта. В 70 от тях водещите партньори са организации и институции от България, като сред областите с най-голяма активност се посочва Видин, заедно с Русе и Добрич. Здравните инспектори във Враца отчитат увеличение на случаите на заразени с варицела, в сравнение с предходния отчетен период. Броят на хората, заболели от шарка е 7, а през първата седмица на октомври са били 3 случая. Директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Даниела Гъркова каза за Радио ВИДИН, че във Враца няма случаи на заразени с паразити, бум на въшки- информация, която излезе за училища в Бургас. Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица във Врачанско са под епидемичните стойности. 5 са случаите на ентероколити, сочат още данните на врачанската здравна инспекция.

Общинският приют за кучета във Видин получи дарение от живеещата в Цюрих, Швейцария Любка Лойенбергер. То е на стойност 540 лева и включва одеяла, дървени палети, големи и малки пластмасови купи. Дарението е прието от директора на предприятието д-р Огнян Ненчев. Общинското предприятие за безстопанствени кучета е с капацитет 96 броя. То беше открито официално през месец август, тази година и отговаря на всички европейски изисквания. Около 50 кучета се намират там в момента. Животните, за които се грижат в приюта, могат да бъдат осиновени след обезпаразитяване и ваксиниране. Вече има и желаещи граждани, които искат да подадат документи за извършване на такава процедура.

На местните избори и референдума на 25 октомври хората, които се придвижват трудно или имат увредено зрение ще могат да гласуват в девет избирателни секции на територията на град Видин. Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет за целта са определени по една от избирателните секции в училища "Св. Св. Кирил и Методий", "Св. Климент Охридски", "Петко Славейков", "Цар Симеон Велики" и Природо-математичската гимназия "Екзарх Антим I". За гласуване на хора с увреждания са предвидени също секции в детски градини "Здравец", "Русалка" и "Синчец", както и бившето училище на улица "Георги Раковски" във Видин. За хората, които се нуждаят от помощ за придвижване в изборния ден са обявени телефони 094/609 423, 609-416, 609-455 за заявки. Номерата са посочени на сайта на Община Видин, а помощ за придвижване може да бъде поискана и на място в общинската администрация, както и на електронната поща: kmet@vidin.bg. Заявките ще се приемат през целия изборен ден. В изпълнение на решение на Общинската избирателна комисия са определени местата, където ще са съставите на подвижните избирателни секции. В община Видин подвижните секции за гласуване на хора с увреждания са шест. Те са в селата Слана бара, Капитановци, Градец и град Дунавци.

Избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват в избрана от тях подходяща секция. Това съобщиха от пресслужбата на Община Враца. Определените секции са с най-малък брой избиратели по избирателен списък. Справка-тук. Заявки за транспорт в изборния ден за град Враца ще се приемат на тел. 092/620566 от 07.00 ч. до 18.00 ч. на 25.10.2015 г., уточняват от Община Враца.

Денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или евентуални престъпления в изборния процес работи от днес, 15 октомври, в МВР. Гражданите ще могат да подават съобщения на тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

Единодушно общинските съветници от Враца одобриха отчета на изпълнението на бюджета на община Враца за първото полугодие и промените, направени в него за първите 6 месеца на годината. Това се случи по време на извънредното заседание на местния парламент, което се проведе днес, само 10 дни преди изборите за местна власт на 25 октомври. Докладните бяха внесени и прочетени от временно изпълняващия длъжността кмет Красимира Георгиева.

Въпреки рязкото захлаждане от последните няколко дни, във врачанската "Топлофикация"
още не са постъпвали молби за пускане на парното отопление към битовите абонати, съобщиха от частната фирма. За начало на отоплителния сезон се приема, когато в три последователни дни среднодневната температура е под 12 градуса. От ръководството на топлинната фирма планират да подават отопление към началото на ноември, но припомнят, че ако има изразено желание, биха пуснали топлината и по-рано. За целта обаче е необходимо да се представи заявление от общото събрание на етажната собственост за по-ранното включване. Директорите на училища и детски градини също могат да подават заявки за пускане на парното, ако температурата в помещенията не отговарят на необходимите условия.

Полицията откри 47 чужди граждани в град Димово вчера. Проверката е извършена след сигнал. Чужденците са открити в къща в града. 46 са граждани на Афганистан, един- на Пакистан. 9 от тях са непълнолетни. Групата е съпроводена в Областната дирекция на МВР във Видин. Работата по случая продължава, предстои съпровождането им до "Специален дом за временно настаняване на чужденци", съобщават от полицията.

Организирана престъпна група, занимаваща се с трафик и търговия с културни ценности, е разбита в страната, съобщават от МВР. Операцията е проведена в областите Пловдив, Хасково и Монтана. Сред спасените предмети е мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински. От него става известно името на римски военачалник - декурион  /офицер в кавалерийска част/ в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град  Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни. Специалисти твърдят, че това е едва вторият паметник, който дава данни за декурион на Монтана като подчертават, че е в много по-добро състояние от предходния. Над 800 предмета и монети от различни епохи на античността, както и специализирана техника за проучване на земните пластове, са открити при операцията. Престъпната група е изнасяла античните предмети, основно за чужбина, където ги е продавала. Двама от участниците в бандата са задържани при опит да транспортират част от ценностите зад граница. Сред задържаните при полицейската операция е един и от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България, уточняват от МВР. Претърсени са апартаментите на шест души, част от тях са на територията на област Монтана. Действията по разследването продължават. Обвинение предстои да бъде повдигнато на   задържаните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00