Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 октомври 2015 година

Снимка: Стефка Павлова
Диабетици от Видин получиха пакети с хранителни продукти, осигурени от Българската асоциация "Диабет". Помощта беше разпределена между членове на клуб "Диабет" с доход до 400 лева. Някои от тях казаха, че подпомагането трябва да е по-често и освен храни, да включва и лекарства, защото те са скъпи и не могат да си ги осигурят.


Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана глоби собственика на завода за боеприпаси във видинското село Горни Лом. Наказателното постановление на фирма "Видекс" АД е за неизпълнение на предписание. Според закона, за това нарушение, глобата може да бъде от две до 20 000 лева, уточни директорът на РИОСВ- Монтана Деница Славкова. Наложената санкция, която в момента се обжалва, е в размер на 5 000 лева. "Необходимостта от предоставяне на отделни документи към Министерството на околната среда и водите касае изготвяне на доклад за безопасност, актуализация на авариен план и други в тази посока, което, въпреки че обектът към момента не извършва производствена дейност, е задължение на оператора да предприеме всички управленски мерки и други подобни указания да бъдат изпълнени при евентуално възобновяване на производството в обекта", каза Деница Славкова. Припомняме, че взрив в завода за боеприпаси в Горни Лом отне живота на 15 души на 1 октомври 2014 година. Причината за експлозията все още не е ясна.

Залесяване се извършва в зелените площи на парк "Рова" до Стамбол капия във Видин. Работи се по новото озеленяване, след като приключи реконструкцията на алеите по проекта "Зелена и достъпна градска среда". "Имаме около 12 500 растения. 84 различни вида са застъпени в проекта. В този участък имаме близо 500 растения от 5 различни вида", каза Марко Михайлов, представител на видинската фирма, която извършва озеленяването на парка по проекта.
В парка са засадени и широколистни дървета. Работата ще продължи и през следващата седмица.

Дирекция "Български документи за самоличност" -МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден, съобщават от ведомството. На граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври 2015 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издадено удостоверение е необходимо: гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 20 октомври 2015 г. до 24 октомври 2015 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 25 октомври 2015 г. от 08.00 ч. до 18.00 ч.; удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден и за произвеждания национален референдум, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя; в случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. От дирекцията уточняват, че документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27.10.2015 г. по аналогичния по-горе начин и време. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден /25 октомври 2015 г./. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове - само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 01 ноември  2015 г.

Десислава Цокова - преподавател по химия и Опазване на околната среда в ПГ "Проф.д-р Асен Златаров" във Видин, е един от тазгодишните победители в престижен конкурс на международната фондация "Св.Св.Кирил и Методий". Призът й бе връчен този следобед по време на Националната конференция по химия в Созопол. Конкурсът е обявен в началото на 2015 година, а днес бе и награждаването на победителите. Фондация "Св.Св.Кирил и Методий" ежегодно номинира учители в три области- физика , химия и биология.

В Монтана бе открита изложба на тема "Светът е опасен"- посветена на 18 октомври- Европейски ден за борба с трафика на хора. Инициативата е на местната комисия, подкрепена от студиото по изобразително изкуство "Рени арт". Изложбата е подредена във фоайето на Младежкия дом. Участвали са 11 момичета и 2 момчета, на възраст от 12 до 16 години. Изложбата ще остане в Младежкия дом до края на другата седмица. На европейския ден за борба с трафика на хора е посветен и утрешният Поход на свободата, който ще тръгне в 11 часа от парк Свети дух и ще се проведе едновременно в 30 града в страната.

Общински поход-събор "Речка-2015" ще се проведе в събота, 17 октомври. Традиционната проява на Община Враца и Туристическо дружество "Веслец- Враца" е с начален час  8.00 ч. Сборен пункт- паметникът "Лъвчето" при старата жп гара. Около 11 часа колоната от туристи трябва да е пристигнала в местността  "Речка", където ще бъдат проведени спортно-туристически състезателни  игри. За победителите са предвидени и награди, съобщават още от Общината. Основна цел на мероприятието е да популяризира пешеходния туризъм сред учащите се и населението на град Враца, за създаване на навици и подобряване на физическата активност. В похода имат право на участие всички клубове по пешеходен туризъм в училищата и фирмите, както и индивидуални участници в неограничен брой. Желаещите да ползват транспорт на връщане, ще се извозват от м. "Речка" чрез автобусни линии № 8 и № 12 до град Враца срещу сумата от 2 лева.

Българска емигрантка в Холандия възстанови стара чешма в родното си село Тияновци. Емилия Димитрова решава да ремонтира чешмата след пророчески сън преди пет години. Същото лято тя дошла на почивка в България и веднага потърсила кмета на селото, за да сподели намеренията си. Въпреки трудностите, чешмата днес е готова и в неделя ще се състои и официалното й откриване. Чешмата е най-голямата в селото, строена е през 1937 година от италиански заселник в Тияновци.

Неделното училище към Българската православна църква ще отвори врати тази неделя във Видин за поредна година. Преподавателят по религия към училището Лидия Каменова разказа за официалното откриване: "Първото ни занимание ще е от 9 часа сутринта. Ще започнем, с водосвет, след което ще се оттеглим в залата, в която се занимаваме, за да започнем нашите занимания. Залата се намира в Центъра за работа с хора с увреждания, а също ни е предоставена още една зала във Видинска митрополия, така че в тези две зали ще бъдат ситуирани нашите занимания."

Във връзка с националния Ден на благотворителността - 19 октомври и отбелязването на професионалния празник на българския лекар, по инициатива на народния  представител  Десислава Атанасова, в Монтана се организира доброволческа акция за кръводаряване. Кръводарителската акция ще се проведе на 19 октомври, понеделник от 11.00 ч.  Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи  в "Кръвна банка" на  МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00