Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 октомври 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Преди 40 години група актьори създават видинския куклен театър. Връстник на събитията е куклата "Червената шапчица", участвала в първия им спектакъл. Днес тя посреща посетителите в изложбената зала в музея "Кръстата казарма", където са подредени кукли от различни постановки, обединени под името "През годините". От 18 часа сегашната трупа на театъра ще сподели празника със своята публика. "Пожелаваме си още нови приключения", каза директорът на театъра Поли Трифонова.

Над 40% от българите и румънците са били заплашени от бедност и социално изключване, показва изследване на Евростат. Методологията е обща за всички страни в Европейския съюз, каза за "Хоризонт" професор Васил Цанов от Икономическия институт към БАН. "За нас тя се нарича изследване на доходите и условията на живот, което се провежда ежегодно и дава информация, на базата на която се правят оценки за равнището на бедност, за социалното изключване и други показатели... Особеното тук е, че данните се отнасят за една година назад... Последните излезли данни са за 2014 година, но реално се отнасят за 2013 година... Делът на работещите бедни е някъде между 7-8% през последните осем години."

61 жалби са постъпили в Общинската избирателна комисия във Видин. Повечето от тях са за унищожаване на агитационни материали и за материали, които не отговарят на Изборния кодекс. Решения са взети по 59 жалби, съставени са и актове за административни нарушения, каза председателят на комисията Павел Петков. Размерът на санкцията за унищожаване на агитационни материали може да бъде от 200 до 2000 лева. 63 045 жители на община Видин имат право да гласуват на изборите за местна власт на 25 октомври. Право на глас на националния референдум имат 65 540 души. Окончателният брой на избирателите ще стане ясен до утре, когато се очаква да пристигнат избирателните списъци. Разликата в броя на гласоподавателите за местния вот и националния референдум е заради правилото за уседналост, обясни Павел Петков. По 67 380 бюлетини са доставени за изборите за общински съветници и кмет на община Видин. 60 000 бюлетини са поръчани за националния референдум. Мястото на секционната избирателна комисия във видинското село Новоселци е променено поради лошия условия. Секцията трябваше да работи в сградата на старото кметство на селото. Ново помещение е определено със заповед на кмета на общината, каза председателят на Общинската избирателна комисия. То е в новата сграда на кметството.

Шест са подвижните секции в община Монтана. Предстои да стане ясно дали ще има такива в болницата и в арестите. "Секциите са общо 79 с шест подвижни. 48 часа преди изборите не мога да кажа със сигурност дали и в болницата ще има" - каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН Петко Петков, говорител на Общинската избирателна комисия в Монтана.

Забранява се употреба на алкохолни напитки в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии в изборния ден, а когато на територията на общината се произвежда втори тур на изборите - в деня на неговото произвеждане, съобщиха от пресцентъра на община Видин. Не се разрешава също продажбата на дребно и сервирането на алкохолни напитки в търговските обекти и заведенията за обществено хранене и други обществени места на територията на Общината. Забраната няма да важи за заведенията, в които се провеждат семейни тържества и ритуали.

Районната здравноосигурителна каса във Видин е сключила 60 договора за оказване на първична медицинска помощ с лични лекари, които практикуват в самостоятелни или групови практики, с повече от един медик. Това съобщи Десислава Петрова, експерт в Здравната каса. В повечето от селата има лични лекари, но проблем има, когато лекари обхванат твърде много населени места на голямо разстояние едно от друго, допълни Десислава Петрова.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Тя е най-често срещаното заболяване на костите и е една от най-разпространените болести у човека. В Европа на всеки 30 секунди се случва костна фрактура, следствие от остеопорозата.

В близките години трябва да започне разширяването на газохранилището във врачанското село Чирен, при което трябва да се направят още 10 нови сондажа като днешния, с което обемът да нарасне до 1 млрд. кубически метра газ. Това коментира Валери Петров, от газовия оператор, извършващ дейности по пренос и съхранение на природен газ. Днес бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното хранилище.

Очаква се до края на годината да бъде готов техническият проект, който ще даде ясна представа за необходимите строителни дейности и стойността на ремонта на пропадналия заради свлачище участък от пътя Видин-Кула. Изпълнението на строително-монтажните работи ще се осъществи през следващата година, съобщиха за Радио ВИДИН от Агенция "Пътна инфраструктура". Интензивните валежи през миналата година и в началото на тази активизираха свлачищна зона при 10-ти километър на второкласния път Видин-Кула-Връшка чука, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък между селата Бела Рада и Войница, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента се провежда открита процедура за избор на изпълнител за изработване на техническо решение за укрепване на участъка. На 28 август са отворени постъпилите оферти. Предстои отварянето на ценовите предложения.

Експерти по праистория и изкуството на палеолита от Испания посетиха пещерата "Магурата" по повод предстоящата номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство. Директорът на Национален музей и изследователски център Алтамира в Испания Антонио Лашерас Коручага и заместник- директора Пилар Фатас Монфорте са в България по покана на министъра на културата Вежди Рашидов. Предстои анализ на  рисунките в пещерата. Те са отпреди 7 хилядолетия, представят сакрални и ловни сцени и пещерата отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на културата.

Видинският художник и учител по рисуване Веселин Нацин откри изложба "Живопис и рисунка", посветена на 60-та му годишнина. Експозицията е част от програмата на Община Видин по повод празника на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. Изложените платна са 33. Сюжетите са пейзажи, фигурална композиция, като има и авангардни картини. Изложбата на Веселин Нацин ще остане във видинската художествена галерия до края на ноември.

Седмица на отворените врати започна в ОУ "Иван Вазов" във Видин. "От днес до 23 октомври може да се посети традиционната есенна изложба. Участват учениците от първи и втори клас и техните родители, като те сами могат да изберат с каква творба да участват" - каза възпитателят в училището Петя Димитрова. Изложбата "Даровете на есента" може да се види на първия етаж на ОУ "Иван Вазов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00