Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 октомври 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Отборът на СОУ "Любен Каравелов" получи символичния ключ на града, след като стана победител с 18 точки в традиционното ученическо състезание "Аз познавам Видин". Участниците от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" постигнаха същия резултат, но заради това, че децата от средното училище използваха повече маршрути, се поздравиха с първото място. Тричленно жури оцени познанията на участниците по два критерия: познания за историята на средновековната крепост "Баба Вида" и увлекателност при представяне на беседата. Ученическото състезание "Аз познавам Видин" премина под мотото "Разкажи за Баба Вида- непреходният символ на Видин". Състезанието е част от празничната програма на Общината за Димитровден.

Представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и временно изпълняващият длъжността областен управител на Видин, Валери Димитров обсъдиха резултатите по изпълнението на проекта за интегрирана система с Румъния за реагиране в случаи на химични, биологични, радиационни и ядрени аварии. По проекта е разработен софтуер за установяване и оценка на риска от евентуални инциденти. Дирекцията за пожарна безопасност е снабдена с мобилни уреди за измерване на радиационния фон и безжично предаване на информацията в оперативните центрове.

Община Монтана спечели субсидия от Агенцията за хората с увреждания, за да се осигури достъп за трудно подвижни хора в административни сгради в две населени места. 15 хиляди лева ще бъдат предоставени за извършване на строително-ремонтни дейности на помещения и придобиване на подходящо оборудване за създаване на работни места за двама души с увреждания в селата Долна Рикса и Долна Вереница. Договорът с Агенцията вече е подписан.

В Община Видин е сформирана комисия за приемането на изборните книжа от местния вот и референдума на 25 октомври. В сградата на общинската администрация е определено помещение, в което да се съхраняват изборните книжа и материали.

Бюлетините и изборните книжа и материали ще бъдат предадени на секционните избирателни комисии в община Видин на 24 октомври. Първи ще получат материалите секциите извън град Видин, каза председателят на Общинската избирателна комисия Павел Петков. "Тези секции, които се намират извън град Видин, както и секцията в град Видин, в Заводско селище, ще получат своите материали между 9 и 13 часа, като молбата ми е членовете на секционни комисии извън град Видин да са пред секциите в 9 часа на 24-и." По 67 380 бюлетини са доставени за изборите за общински съветници и кмет на община Видин. 60 000 са бюлетините за националния референдум.

Общинска избирателна комисия в Козлодуй прие решение за заличаване на кандидат на партия за съветник и кмет на кметство Крива бара, поради настъпила смърт на лицето. От партията, която е издигнала кандидатурата са заявили, че не  желаят преподреждане на листата след заличаването на регистрацията. Общинската избирателна комисия в Козлодуй трябва да заличи и регистрацията на кандидат за кмет на общината от местна коалиция, който почина по време на предизборната кампания.

Община Белоградчик подготвя документацията за благоустрояване на пещерата "Магура" по съвместна инициатива с Болевац, Сърбия. За ремонт на осветлението и осигуряване на по-добър достъп ще се кандидатства по Програмата за трансгранично сътрудничество. Това каза за Радио ВИДИН изпълняващият длъжността кмет на общината, Росен Младенов. Срокът за кандидатстване по Програмата е 18 януари 2016 година.  

Пакет с разложено вещество е открит в резервоар на служебен джип, ползван от директора на Областната дирекция на МВР-Монтана старши комисар Ивайло Антонов. Намереният плик е предаден за експертиза по предположение за съдържание на вид наркотик, съобщават от полицията. Пакетът е намерен при ремонт на автомобила. Директорът на ОДМВР-Монтана  веднага е подал сигнал в прокуратурата, откъдето на Окръжен следствен отдел е разпореден оглед  на служебния джип, допълват от полицията. Следствено дело срещу неизвестен извършител е образувано по случая.

Жътвата на слънчоглед в област Враца завършва при среден добив от 249 килограма от декар, съобщиха от Областната служба "Земеделие". Реколтата от маслодайната култура е прибрана от близо 90 на сто от засетите над 480 хиляди декара в областта. В общините Мизия и Оряхово, където жътвата на слънчоглед е приключила, зърнопроизводителите са получили най-високи добиви от 330-340 килограма от декар. Продължава прибирането на царевицата, като до момента са ожънати над 77 на сто от засетите с нея площи. Средният добив от декар е 456 килограма, като в община Бяла Слатина е с близо 120 килограма повече. Около 500 килограма от декар са добивите в общините Хайредин, Криводол и Козлодуй.

Деветата областна отчетно-изборна конференция на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се проведе в Монтана. Гости на най-важния синдикален форум бяха председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров, неговият заместник Георги Шошев, синдикалният секретар Емилия Мирчева, представители на Общината. Татяна  Алексиева, учител в берковското първо училище, бе преизбрана с пълно единодушие за нов четиригодишен мандат за председател на регионалната  организация. В доклада по време на конференцията специално бе подчертано доброто взаимодействие с Радио ВИДИН.

В рамките на програмата, с която отбелязват 86-ия рожден ден на своя патрон, учениците от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" се срещнаха с писателя Владимир Зарев. "На изпит бях аз", призна роденият във Видинския край автор. Младите хора чуха мнението му по десетки социални, политически и литературни теми.

Писателят Владимир Зарев представя романа си "Орлов мост" в регионалната библиотека в Монтана. Събитието започна в 17 часа. Вчера беше представянето на книгата във Видин, а утре писателят ще разкаже за романа си във Враца.

Изложба на известния художник Вълчан Петров беше открита в галерията "Кирил Петров" в Монтана. Показани са негови произведения от последните няколко години. Те представляват смесица от църковна тематика, езичество, национални обичаи. Картините са с големи размери и някои наподобяват монументална живопис. Направени са върху различни материали - дърво, пластмаса и други. Изложбата на Вълчан Петров е втората в Монтана, а първата му е през далечната 1976 година по повод на откриването на сградата на Драматичния театър в града.

В Драматичен театър-Видин от 18 часа е прожекцията на филма "Дякон Левски". След това ще има среща с режисьора Максим Генчев и част от екипа. Прожекцията е част от програмата на Община Видин за отбелязване на Димитровден. Входът е свободен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28