Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 октомври 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

На официална церемония в залата на Общинския съвет във Видин бяха отличени най-добре представилите се участници в традиционното дванадесето издание на Димитровденското математическо състезание, което се състоя на 17 октомври. Надпреварата, посветена на духовния празник на Видин, е с международен характер, като тази година се включиха общо 371 участници, от които близо 90 ученици от Сърбия и Румъния. 37 математици, класирали са на първите три места в отделните възрастови групи, получиха грамоти и медали, 87 бяха наградени за отлично представяне, а от името на Общината бяха връчени парични награди на най-добре представилите се участници от Видин.

17 души получиха ключовете за новите си домове, построени по проект на Общината за социално слаби хора. Жилищата се намират във видинския квартал "Строител". Те са общо 50, като са разпределени в 6 едноетажни сгради, с площ от 45 кв. м. Временно изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов раздаде ключовете на новодомците.

Временно изпълняващият длъжността областен управител Валери Димитров отмени заповедта си, с която за временно изпълняващ длъжността кмет на община Видин беше назначена Борислава Борисова, която е заместник- кмет по хуманитарните дейности и социалната политика. В мотивите за отмяна на заповедта се посочва получено в Областна администрация Видин писмо от Общината с приложен болничен лист и невъзможност тя да изпълнява задълженията си. За нормалното функциониране на Община Видин и ефективното обезпечаване на изборния процес със заповед, от 20 октомври заместник кметът на община Видин Добромир Дилов е определен за временно изпълняващ длъжността кмет, съобщиха от областната администрация.

Синдик търси кой да купи активите на бившия торов завод "Химко" за почти 18.5 милиона лева. Славният някога гигант е обявен за цялостна разпродажба по настояване на Националната електрическа компания. Всички сгради, терени и останки от инсталации са оценени за 18 404 901 лева, а публичната продан е обявена за 3 ноември. Ако има кандидати, те трябва да потърсят за контакт синдика на "Химко" Росица Томова.

Отоплителният сезон започна в някои от видинските учебни заведения. В училище "Св. Св. Кирил и Методий" палят парното от две седмици, за да осигурят оптималните температури, каза директорът Любомир Миланов. Около 40 тона гориво са необходими за отоплението на училището за един сезон. Разходът ще се намали с 10 тона, ако сградата се санира, смята директорът.

Ученици от видинската езикова гимназия потеглиха днес по "По стъпките на Радичков". Инициативата е част от програмата за отбелязването на 86 години от рождението на патрона на учебното заведение- Йордан Радичков. Първата спирка от пътуването е Берковица, каза преподавателят Валя Александрова. Програмата предвижда част от учениците да посетят Клисурския манастир, където да се запознаят с легендите и рецептите на светата обител, а други две групи да посетят Белоградчишкия край и пещерите "Магурата" и "Венеца".

170 ученици от 10 училища в общините Видин, Белоградчик, Кула и Ружинци взеха участие в националното външно оценяване по четивна грамотност. Изпитът продължи един учебен час, в който учениците работиха с три различни текста и трябваше да решат 24 задачи. Оценяването е заложено в Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

За откриване на нови детски площадки в града съобщи пресцентърът на видинската общината. На място в комплекс "Плиска" екип на Радио ВИДИН видя, че става дума за предизборно събитие. В квартала са поставени две нови пейки, обновени са счупените, боядисани са три стари люлки, поставена е и една нова. Монтирана е пързалка, която, по думите на живущите, е без тунел и не е безопасна за най-малките. Пясъчникът е напълнен, поставени са и други три съоръжения за игра. Липсват кошчета. Пред Радио ВИДИН временно изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов обеща, че допълнително ще бъдат доставени. Във видинския квартал са засадени и две елхи.

30 лични асистенти в Белоградчик преминаха поддържащо обучение в рамките на два дни. То се проведе от социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" в града. Асистентите са назначени от Община Белоградчик през  месец май 2015 г. По време на обучението се наблегна на уменията, които трябва да притежава личният асистент- да изслушва какви са притесненията на човека, за който се грижи и отношенията му със семейството и хората около него, да се отнася с разбиране, да помага на потребителя без да уронва личното му достойнство. Наред с тези психологически умения, личният асистент трябва да може да извършва животоспасяващи действия, т. е. да оказва първа помощ при необходимост.

Резултатите от едногодишната работа на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Белоградчик бяха представени на среща между представители на Общината, Дирекция "Социално подпомагане" и персонала на Центъра за настаняване от семеен тип.

20 чужденци са задържани във Видинско за ден. Двама афганистанци и двама пакистанци били установени вчера по пътя към Граничен контролно-пропускателен пункт Връшка чука. Мъжете са предадени на Гранично полицейско управление в Брегово. Сигнал за два автомобила, превозващи чужденци е получен снощи към 23 часа във видинската полиция. Служителите на реда са спрели за проверка двете коли в с. Арчар. 10 чужденци са пътували в единия автомобил, а в другия- шестима. Колите и хората са приведени в Гранично полицейско управление Видин.

Криминалисти от управлението във Вършец разследват частен лесовъд по подозрение, че е маркирал частна гора в землището на близкото село Горна Бяла речка, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за незаконната сеч в местността "Арто" е подаден от ползвателя на гората. Вчера той установил, че 41 дървета от вида "Зимен дъб" от неговата гора са отсечени, като преди това са били маркирани. Маркирането е станало, без да е издадено разрешително за сеч в гората.

Наградиха отличените творци в деветото издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова" Лом 2015 г. Церемонията по награждаването се проведе в Народно читалище "Постоянство 1856". Председателят на журито Петър Величков, литературен критик и изследовател на живота и творчеството на Яна Язова, връчи голямата награда на Иван Димитров от София за разказа "Силата на думите". Младият автор получи и парична премия от 200 лв. осигурена от Община Лом. Втора награда и 150 лв. получи Анастасия Георгиева от София, а Делян Маринов от Варна спечели третото място и сумата от 100  лв. Специалната награда на Обществен фонд - Лом бе присъдена на Любослава Христова от Горна Оряховица, както и парична премия от 50 лв. осигурена от фонда. Тази година в литературния конкурс взеха участие 61 автора от цялата страна, а изпратените творби са над 100.

В читалищната библиотека в Мездра се проведе урок по история с възпитаниците от 6 клас на ОУ "Христо Ботев", с класен ръководител Светла Кръстева. На урока присъства и ученици от СИП-а по журналистика към същото училище, с ръководител преподавателя по български език и литература - Христинка Иванова, за да отрази събитието. Урокът по родолюбие протече в припомняне мястото и значението на възрожденските постижения за израстване на българското национално самосъзнание - книговезница, печатница, издателство, училища и читалища. За ролята на читалището през Възраждането говори Павлина Русева от читалищната библиотека, като спомена много любопитни и запомнящи се факти за развитието на читалищното дело в България - една уникална институция, без аналог в света, призната от ЮНЕСКО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00