Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 октомври 2015 година

Снимка: Иванка Петрова

Белоградчик се присъедини към инициативата "Вземи, прочети и върни" по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Четири къщички за книги бяха поставени на най-посещаваните места за отдих от децата- градинката пред Младежкия дом и Алеята на здравето. Милена Иванова, секретар на Местната комисия представи пред учениците къщичките и разясни смисъла на кампанията.

Адреси във Видин са проверени при мащабната акция на МВР, Гранична полиция, ДАНС и прокуратурата в страната за противодействие на нелегалната  миграция и нарушения на изборния закон. Претърсени са жилища в квартал "Нов път" в града. Майката на един от хората, които са разпитвани- Маргарита Михайлова, казва, че проверката в дома на сина й е извършена около 6 часа сутринта. Мъжът не е задържан. В квартал "Нов път" във Видин не отричат, че опити за купуване на гласове има на всички избори. Няколко партии са предлагали и за тези, казват хора от квартала: "Другите избори, когато бяха предишните, имало е хора са ходили и са раздавали пари. И сега има едни, които ходят и раздават пари. Една жена сега е минала и казва, че по 50 лева са давали." Около 100 нелегални бежанци са задържани тази сутрин в операцията на МВР и ДАНС срещу  купувачите на гласове и трафикантите на хора. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. От полицията в Бургас съобщиха, че са били задържани два автомобила с 14 чужденци без документи. Водачът на едната кола е успял да избяга, а другият - на 21 години от Берковица, е задържан.

Общият брой на хората в община Видин, които имат право да дадат своя вот на местните избори на 25 октомври, е 59 409 души, съобщават от местната управа. Избирателният списък за националния референдум съдържа 62 799 гласоподаватели. Секциите на територията на общината са 127. От тях 6 са подвижни: по 2 - в гр. Дунавци и с. Градец и по една - в селата Капитановци и Слана бара. Община Видин е направила необходимата подготовка за нормалното протичане на работата на СИК, допълват от общинската администрация. Осигурени са техника и материали, както и транспорт. На 25 октомври членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат извозени до работните им места в селищата на общината, като тръгването е в 5.00 ч. от паркинга на общинската сграда. След приключването на изборния ден в 19.00 ч., бюлетините ще бъдат транспортирани до залата на Общински съвет - Видин. Транспортната схема за обезпечаване на изборите и осигуряване на МПС в пред изборния, изборния и след изборния ден е публикувана в сайта на Общината.
Допълнителни бюлетини са отпечатани за изборите в община Макреш, заради подадени заявления за гласуване по настоящ адрес. 244 души са поискали удостоверения за гласувана по настоящ адрес в седем населени места в общината. Има решение изборният ден в село Раковица да започне по-рано, каза председателят Общинската избирателна комисия Петър Тодоров: "В едно от селата - Раковица, сме взели решение по молба на жители на селото, изборният ден да започне по- рано. В 6.00 часа сутринта. Причината е, че много от хората в селото трябва да пътуват до други населени места, за да заемат длъжностите си в секционните избирателни комисии."

По решение на комисията в община Макреш ще има една подвижна избирателна секция за жителите на всички населени места. 1 943 души имат право да участват в местните избори в община Грамада, заедно с подадените заявление за гласуване по настоящ адрес. Избирателите за референдума са 1 735, каза секретарят на Общинската избирателна комисия Асен Атанасов. Жалби не са постъпвали до сега в Общинската избирателна комисия. Девет избирателни секции ще има на изборите за местна власт и референдума в Грамада. Село Бояново ще е без избирателна секция. Превоз ще бъде осигурен за единствения му жител, за да гласува в съседното село Водна. Хората с увреждания ще могат  да гласуват в клуба на пенсионера в град Грамада, където е осигурен достъп за инвалидни колички.

Шест ценови оферти са отворени в откритата процедура за изготвяне на технически проект за укрепване на пътя Видин - Кула - Връшка чука, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Интензивните валежи през миналата година и в началото на тази активизираха свлачищна зона. Това налага възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък. Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка е 60 000 лв. без ДДС, а срокът е 40 календарни дни.

Информационна кампания "Трафик на хора и злоупотреба с лични данни" се проведе сред децата от социалните институции в Ново село. Международният ден за борба с трафика на хора бе повод ръководството на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село и социалните работници от Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) да се обърнат към злободневната тема. На нея бе посветен часът на класния ръководител. Гълъбина Боянова- учителка в началния курс, направи презентация, която помогна за въвеждане и обсъждане на проблемите, свързани с трафика. Информационно табло с много снимки и примери от действителността, изработено от децата, е окачено на видно място в училището. Информационна кампания, която обхвана всички възпитаници на социалните институции в селото, проведоха в ЦОП-а. Те разшириха темата, като запознаха децата от трите центъра и преходното жилище в Ново село с различните начини на злоупотреба с личността.

Най-добрите еколози бяха отличени във Видин за 14 поредна година по случай празника на града- Димитровден. Наградените са д-р Цветан Василев, който посети българската база на Антарктида и учителят Антонина Славова от СОУ "Любен Каравелов", специалист по иконопис. Три училища бяха отличени за добрата им работа на екологични теми през годината- СОУ "Цар Симеон Велики", СОУ Христо Ботев от село Арчар и ГПЧЕ "Йордан Радичков". Белоградчишкият епископ Поликарп връчи наградите. Богомил Петров получи почетния знак на Българското туристическо дружество за особени заслуги в областта на екологията и туризма. Той е председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония", по чиято инициатива се провежда Денят на видинската екология.   

Писателят Мариан Желев гостува в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана, където представи сборник с разкази "На бял свят". Книгата се състои от 40 разказа, чиито брой не е случаен- поводът е 40-годишният юбилей на автора, съобщават от библиотеката. Авторът определя книгата си като мемоарна, защото е обвързан емоционално с всички разкази.

"Умението да бъдеш родител" бе темата на поредната лекция, която се проведе в регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин в рамките на инициативата "Училище за родители". Лектор бе педиатърът д-р Емилия Елисеева. Не трябва да се смята, че възпитанието става по естествен път, каза лекторът и добави, че са необходими усилия, сравними със заниманията по подготовката за сериозни професии. Най-важни за възпитанието на детето са първите 5 години, обясни д-р Елисеева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00