Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Мездра отива на балотаж, ясно е разпределението в Общинския съвет

Снимка: Радио ВИДИН

От 19434 имащи право на глас до урните стигнаха 12149 души, като броят на недействителните бюлетини е 637 за избор на кмет на община Мездра. На балотаж на 1 ноември отиват Генади Събков от БСП с 33.10 % от гласовете и Николинка Кътовска от АБВ с 20.83%. Малко след тях се нареди кандидатът на ГЕРБ Ивайло Тодоров с 19.59%. В битката за Общинския съвет води отново БСП с 22.78%, втори са ГЕРБ със 17.91%, трети АБВ с 12.25%, четвърти са Народен съюз с 9.06% и пети- Либерален алианс - "Има бъдеще за Мездра" с 8.15%.

Ясно е вече и разпределението на мандатите в Общински съвет Мездра. Най-много- 7 съветници ще има БСП в 21-членния местен парламент, следва ГЕРБ с 5 мандата, АБВ с 4, коалиция "Народен съюз" с 3 мандата и коалиция "Либерален алианс - Има бъдеще за Мездра" с 2 мандата. Общият брой на гласувалите е 12 152 души, а недействителните бюлетини са 1 540 при избирателна активност 62.54%. За един мандат в 21-членния местен парламент са необходими 505.33 гласа.

В 14 от 24-те села, в които избираха кмет има спечелил на първи тур. БСП и АБВ ще имат свои кметове в по 4 села. Социалистите печелят в Моравица - Коно Жилковски, Зли дол- Петър Петров, Очин дол - Цветелина Христова и в Старо село - Сашо Христов. АБВ ще имат кметове във Върбешница - Магдалена Динкова, Горна Бешовица- Иванчо Велчев, Крета - Виолета Панова и Дърманци - Димитър Тронков. Трима са избраните кметове от ГЕРБ - в Долна Кремена - Анюта Маньовска, Елисейна- Румен Илков и в Люти дол - Станислав Ангелов. Росен Николов от Атака печели в Оселна, а в Царевец и Люти брод кметовете са независими - Маргарита Петкова и Иван Коцев.

В Боденец ще има балотаж между кандидатите на АБВ и ГЕРБ, в Брусен между АБВ и БСП, в Горна Кремена между ГЕРБ и БСП, в Зверино между АБВ и ГЕРБ, в Игнатица между ГЕРБ и Народен съюз, в Крапец между ГЕРБ и БСП, в Лик между АБВ и БСП, в Руска Бела между АБВ и ГЕРБ , в Ребърково между АБВ и Народен съюзи в Типченица- между двама независими кандидати. Прави впечатление от пръв поглед сериозното навлизане в ръководството на Общината на най-младата партия - АБВ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36