Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 октомври 2015 година

Местни избори в Мездра
Снимка: Мирослав Гетов

Партия ГЕРБ и местната коалиция "Единни за Видин" ще имат по деветима общински съветници от общо 37 в Общинския съвет в крайдунавския град. Това стана известно след окончателното преизчисляване на преференциалния вот в листите на кандидатите за общински съветници, съобщават от Общинската избирателна комисия. Местната коалиция "Надежда" /Реформаторски блок, "Народен съюз" и БДЦ/ ще има шестима съветници, а БСП - петима. Останалите места в Общински съвет- Видин, се разпределят между ДПС- трима, Земеделския съюз "Александър Стамболийски" - двама, Единната народна партия - двама, НФСБ- един.

В 11 от 21 населени места в община Видин, в които се проведоха избори за кмет на кметство, ще има балотажи в неделя, 1 ноември, сочат данните на Централната избирателна комисия. На втори тур ще се гласува в Покрайна- Валентин Маринов, коалиция "Надежда" и Адриана Паскова, ГЕРБ; Кутово- Живко Недялков, ГЕРБ и Виктор Костадинов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Майор Узуново- Станислав Георгиев, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и Красимир Георгиев, коалиция "Единни за промяна"; Новоселци- Людмил Димитров, коалиция "Надежда" и Цеца Велкова, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Гомотарци- Желязко Станков, коалиция "Надежда" и Ирена Иванова, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Буковец- Стефчо Захариев, БСП и Венцислав Кирилов, ГЕРБ; Рупци- Ева Найденова, ГЕРБ и Илиян Ангелов, коалиция "Надежда"; Сланотрън- Венелин Павлов, коалиция "Единни за промяна" и Пламен Флоров, коалиция "Надежда"; Антимово- Северин Петров, БСП и Светослав Флоров, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Дружба- Иванка Цветанова, коалиция "Надежда" и Красимира Георгиева, ГЕРБ и Жеглица- Георги Георгиев, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и Малин Симеонов, ГЕРБ.

Кметове на първи тур са избрани в Дунавци- Димчо Скорчев, независим кандидат; Кошава- Венелин Венелинов от коалиция "Единни за промяна"; Генерал Мариново - Милко Матеев, коалиция "Надежда"; Градец- Илия Томов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Синаговци- Иван Иванов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски"; Слана бара- Севделин Младенов, ГЕРБ; Бела Рада- Верка Монова, БСП; Търняне- Нора Маринова, коалиция "Надежда"; Иново- Павел Петров, коалиция "Надежда"; Каленик- Илиян Христов, ГЕРБ и Капитановци- Владимир Аристотелов, ГЕРБ.

Преференциите подредиха 3 листи за съветници във Враца. Възможността за персонален избор - т. нар. преференция, помогна на седмина кандидати от различни листи за съветници да намерят място в следващия Общински съвет на Враца. Това е близо 1/6 от целия състав на местния парламент, но въпреки това се отчита от анализаторите като добър знак за навлизане на мажоритарния вот. И на тези избори се прояви феноменът, при който избирателите гласуват с едни и същи числа и за листа, и за преференция. От възможността се възползва 14-ата в листа №14 /партия ГЕРБ/ Нели Стоянова, която със сигурност е в съвета. В тази листа водачът Иво Ралчовски има над 600 преференции. Доста предпочитания има и сред кандидатите на коалиция "Народен съюз за Враца"- водачът д-р Георги Комитски е с 245, а втората в листата Диляна Давидкова е с 308. Заради преференциите в местния парламент ще намерят място още /предложените от реформаторите/ Владислава Лакова и Венелин Петров.

След проверката на преференциите станаха известни имената на съветниците, но докато те не положат клетва като такива, са възможни промени, съобщиха от ОИК във Враца.Най-голямата група ще е тази на ГЕРБ, която има 14 свои представители: д-р Иво Ралчовски, Нели Стоянова, д-р Наташка Велчовска, Деян Бенински, Васил Василев, Владимир Христов, д-р Костадин Шахов, Мариана Петкова, Димитър Динков, Румен Антов, Десислава Димитрова, Петя Долапчиева, Венета Йошева и Таня Георгиева.Втората сила в съвета е БСП, която има 6 мандата: Цветелина Дамяновска, Валери Стаменов, Павлин Петров, Иван Иванов, Стефка Кузманова и Иванка Стоянова- Дуарте.Коалиция „Народен съюз за Враца” е третата по численост политическа сила с 4 съветници: д-р Георги Комитски, Пламен Ганецовски, Диляна Давидкова и Мария Петрова.„Либерален алианс - Има бъдеще за Враца” има също четирима представители и е на четвърта позиция по постигнат резултат на вота: Борислав Банчев, Николай Николов, Светлин Герасимов и Светослав Арнаудов.Следващите три политически сили имат по трима съветници. БДЦ ще бъде представляван от: Ивайло Христов, Георги Генов и инж. Иван Геловски; от ВМРО-БНД в местния сенат влязоха: Красимир Ангелов, Божидар Джунов и Марин Цветков; Реформаторският блок ще бъде представляван от: д-р Здравко Златев, Владислава Лакова и Венелин Петров. Първият анализ на ситуацията показва, че нито една политическа сила няма да може да контролира решенията, тъй като няма мнозинство. Анализаторите не изключват възможността за широка коалиция в посока „ляво-център”, което ще остави в опозиция най-голямата група, тази на ГЕРБ в малцинство.

В област Враца балотажи ще има в 7 от 10-те общини- Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра, Мизия и Роман. Кметове са избрани на първи тур в Козлодуй- Маринела Николова от ГЕРБ, Оряхово- Росен Добрев от ГЕРБ и Хайредин- Тодор Тодоров, издигнат от местна коалиция.

В 7 от 11-те общини в област Монтана ще има балотажи за кмет. Втори тур на местните избори ще има в Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вършец, Георги Дамяново, Чипровци, Якимово. Общински кметове на първия тур са избрани в Монтана- Златко Живков- Коалиция "Заедно за Монтана", Лом- Пенка Пенкова от ГЕРБ, Вълчедръм- Иван Барзин от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и Медковец- Венцислав Куткудейски, издигнат от местна коалиция.

Ясни са имената на новите членове на Общинския съвет в Монтана. Малкият парламент е съставен от 33-ма души. Квотите са на база получените резултати от местния вот на 25 октомври. Коалиция "Заедно за Монтана", с която кметът Златко Живков, спечели пети мандат има 13 съветници. Това са: инж. Иво Иванов, докторите Бойко Димитров, Павел Цочев и Юлиан Александров, инж. Валери Георгиев, Милена Нончева, Иво Гигов, Милен Николов, Камелия Ангелова, инж. Евгени Николов, Горан Аврамов, Симеон Власев и Мартин Симеонов. ГЕРБ има 8 мандата. Партията на Бойко Борисов в общинския съвет в Монтана ще бъде представлявана от: Дилян Димитров, д-р Кастрев и д-р Джурдов, Ирена Димова, Иван Петров, Александър Ангелов, Найден Найденов и Калин Хайтов. Коалиция "Бъдеще за Монтана" има 5 мандата - д-р Иванка Делева, Румяна Кирилова, Виктор Апостолов, Ангел Петров и Тодор Тодоров. БСП ще има трима съветници - Камелия Трифонова, Галина Лазарова – Иванова и Цветанка Каменова. Български демократичен център ще бъде представляван в малкия парламент в Монтана от д-р Людмил Антов и Маленка Миланова. Един съветник ще има АБВ – Ивета Станкова и един Коалиция "Единни за Монтана"- инж. Любомир Иванов.

Квотите за Общинския съвет вече са ясни в Белоградчик. РЗС ще бъде представена с 4 съветници, за които са гласували 24,40% от гласоподавателите. Трима избраници от коалиция "Продължаваме заедно" влизат в местния парламент с 21,52% от избирателния вот. ГЕРБ с 15,29%, Реформаторски блок с 11,41% и коалиция "За Белоградчик" с 10,76% си осигуряват по 2 места в Общинския съвет. Досегашният кмет Борис Николов от коалиция "Продължаваме заедно", който е събрал 43,9 % от гласовете и Ирена Венкова от РЗС с 22,10% отиват  на балотаж за кметския стол на 1 ноември.

В четири от селата на община Димово не бе избран кмет на първи тур. Там, както и в общинския център ще се гласува на втори тур- в неделя, 1 ноември. Балотаж ще има в Медовница- за гласовете на селото ще се борят Нелка Апостолова ГЕРБ и Павлина Ковачева- "Обединена България". На втори тур се явяват още в Орешец- Костадин Филипов, "Обединена България" и Иван Николов, Реформаторски блок и Септемврийци- Стефан Рангелов, БСП и Анжела Георгиева, "Обединена България". В Арчар Венелин Атанасов, БСП, се изправя срещу Ромео Митков- ДПС. От първи тур кметове си избраха в останалите три села от общината- в Карбинци през следващите четири години кмет ще е Мариян Антонов, БСП, във Воднянци ще управлява отново Мария Лозанова, ГЕРБ, а в Извор на кметския стол остава Митко Николов, ГЕРБ.

Жителите на Ново село ще излязат още един път да гласуват, след като на първи тур не можаха да си изберат кмет. Според резултатите от ЦИК, на балотаж отиват досегашният кмет Георги Стоенелов, издигнат от Инициативен комитет и Лидия Микова, Коалиция "Надежда". Не е ясно кой ще управлява и Ясен- на балотаж там се явяват Огнян Георгиев, Коалиция "Надежда" и Райко Йонов, БСП. От раз бяха избрани кметовете в останалите три села от общината. На кметския стол във Винарово сяда Гинко Петров, Коалиция "Надежда"; Виктор Флоров, БСП, ще управлява в Неговановци, а във Флорентин победи Мая Иванова, ИК.

И четирите села от община Кула, в които се проведоха избори, си избраха кмет от първи тур. Хората от тези села обаче, ще трябва да идат до урните и на 1 ноември, за да гласуват за общински кмет. И през следващите четири години в Цар Петрово хората ще разчитат на Валентин Вътов, ГЕРБ, в Големаново спечели Гошо Найденов, ГЕРБ, негов съпартиец е и досегашният кмет на Тополовец- Румен Предоев. Николай Николов пък спечели симпатиите на 90 % от местните жители в Старопатица. На балотаж в неделя се явяват само кандидатите за общински кмет- досегашният управник Владимир Владимиров, ГЕРБ и опонентът му от БСП-Николай Ненов.

Трима кандидати отиват на втория тур на местните избори в село Динково, община Ружинци. Това съобщи д-р Благой Славчев от общинската избирателна комисия в Ружинци. Във втория тур на местния вот ще участва кандидатът на ГЕРБ Георги Дончев, който в неделя получи 41,33% от гласовете на избирателите. С по 29,33% подкрепа са кандидатите на коалиция "Надежда" и БСП Емилия Василева и Емил Михайлов, които също отиват на втория тур. Подобно разпределение на гласовете се случва за първи път в община Ружинци, коментираха от избирателната комисия.

Мездра отива на балотаж, ясно е разпределението на Общинския съвет. От 19434 имащи право на глас до урните стигнаха 12149 души, като броят на недействителните бюлетини е 637 за избор на кмет на община Мездра. На балотаж на 1 ноември отиват Генади Събков от БСП с 33.10 % от гласовете и Николинка Кътовска от АБВ с 20.83%. Малко след тях се нареди кандидатът на ГЕРБ Ивайло Тодоров с 19.59%. В битката за Общинския съвет води отново БСП с 22.78%, втори са ГЕРБ със 17.91%, трети АБВ с 12.25%, четвърти са Народен съюз с 9.06% и пети- Либерален алианс - "Има бъдеще за Мездра" с 8.15%. Ясно е вече и разпределението на мандатите в Общински съвет Мездра. Най-много- 7 съветници ще има БСП в 21-членния местен парламент, следва ГЕРБ с 5 мандата, АБВ с 4, коалиция "Народен съюз" с 3 мандата и коалиция "Либерален алианс - Има бъдеще за Мездра" с 2 мандата. Общият брой на гласувалите е 12 152 души, а недействителните бюлетини са 1 540 при избирателна активност 62.54%. За един мандат в 21-членния местен парламент са необходими 505.33 гласа. В 14 от 24-те села, в които избираха кмет има спечелил на първи тур. БСП и АБВ ще имат свои кметове в по 4 села. Социалистите печелят в Моравица - Коно Жилковски, Зли дол- Петър Петров, Очин дол - Цветелина Христова и в Старо село - Сашо Христов. АБВ ще имат кметове във Върбешница - Магдалена Динкова, Горна Бешовица- Иванчо Велчев, Крета - Виолета Панова и Дърманци - Димитър Тронков. Трима са избраните кметове от ГЕРБ - в Долна Кремена - Анюта Маньовска, Елисейна- Румен Илков и в Люти дол - Станислав Ангелов. Росен Николов от Атака печели в Оселна, а в Царевец и Люти брод кметовете са независими - Маргарита Петкова и Иван Коцев. В Боденец ще има балотаж между кандидатите на АБВ и ГЕРБ, в Брусен между АБВ и БСП, в Горна Кремена между ГЕРБ и БСП, в Зверино между АБВ и ГЕРБ, в Игнатица между ГЕРБ и Народен съюз, в Крапец между ГЕРБ и БСП, в Лик между АБВ и БСП, в Руска Бела между АБВ и ГЕРБ , в Ребърково между АБВ и Народен съюзи в Типченица- между двама независими кандидати. Прави впечатление от пръв поглед сериозното навлизане в ръководството на Общината на най-младата партия - АБВ.

71 преписки са образувани в района на Окръжна прокуратура- Видин във връзка с изборите за кметове и общински съветници и националния референдум, съобщи заместник- окръжния прокурор Владислав Влашев. Те са във връзка с постъпили сигнали по време на изборите и извършени престъпления.

Анета Генчева, която е избрана за кмет на община Бойница за трети мандат заяви, че ще сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров и Централната избирателна комисия, заради провеждани разпити на хора, които гласуват по настоящ адрес. В Общинската избирателна комисия е внесена жалба от Анета Генчева за присъствие на народен представител в секция за гласуване в деня на изборите и умишлено създадена от него суматоха. В жалбата се твърди, че с присъствието си народният представител е искал да повлияе на работата на членовете на комисиите. Разпитите са по негови сигнали и сега продължават, твърди Анета Генчева. "В изборния ден хора от полицията са идвали да разпитват жителите на Бойница кой им е оказвал натиск как се гласува. Полицаи са забелязани и в центрове, в които има дежурни служители. Имам информация и за посещения при възрастни хора, които в момента са в Бойница и имат право да гласуват по настоящ адрес..." Според Анета Генчева разпитите могат да попречат на изборите в село Раброво, където предстои балотаж.

Големият процент на скрит вот по време на проведеното социологическо изследване в неделя във Враца е предизвикал председателя на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) Рашо Тарльовски да не обявява резултатите от паралелното допитване веднага след края на местния вот. Това призна Тарльовски, който днес, няколко часа преди да изтече крайният срок за обявяване на резултатите, показа доста близки стойности на кандидатите за кметове в града под Околчица.

Ценовите оферти на две софийски фирми бяха отворени днес в Община Видин за избор на консултант във връзка с програмата за саниране на жилищни сгради. Обществената поръчка е с предмет: "Избор на консултант по смисъла на ЗУТ за изготвяне на комплексен доклад за съответствие и осъществяване на независим строителен надзор при реализацията и изпълнението на Инженеринг във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на Община Видин, с пет обособени позиции". Фирмите са: "Технострой Инвестконсулт" ЕООД и "Рутекс" ООД. Те кандидатстват за пет обособени позиции - това са сгради в кварталите "Гео Милев", "Крум Бъчваров", "Бонония", "Строител" и улица "Св. Кирил".

Полицията откри 28 чужденци във видински бус. Товарният автомобил е спрян за проверка тази нощ в началото на кв. "Кошарник" в Монтана. 19 от чужденците, които се самоопределят като афганистанци, са с документи от Държавната агенция за бежанците, а останалите 9 са без документи. Водачът на автомобила, 31-годишен афганистанец, е задържан за срок от 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство. Районното управление в Монтана продължава случая.

Влошава се състоянието на самотноживеещата 94-годишна жена, която преди дни бе пребита в дома си от крадци. Емилия Бузова е уважаван музикален педагог, сега бере душа в адски мъки. Възрастната дама е бита и душена, заключена часове в банята. В момента е на силни обезболяващи, отказва да пие и вода. Няколко са били нападателите в злополучния ден - вечерта на 15 октомври. Съсед ги видял на излизане и се обадил на телефон 112, по думите му -на третото позвъняване дошла полицията. Единият мъж бил заловен, когато по-късно се върнал с друг, за да приберат откраднатото- лична карта, 30 лева, готварска печка, прахосмукачка, телевизор, дори персийски килим. На място похитителят, рецидивист е направил пълни самопризнания. Освободен е само за едно денонощие. Води се разследване по случая за грабеж, извършен със сила. "Взети са мерки да се извършат процесуално-следствените действия, които е трябвало да се извършат, но не са извършени своевременно, с надеждата, че извършвайки тези действия ще съберем оня необходим ни обем от доказателства, който ще даде възможност на Прокуратурата да повдигне обвинение и да задържи извършителя" - така коментира заместник окръжният прокурор Владислав Влашев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00