Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обектите по "Водния цикъл" на Видин

4
Снимка: Пламен Генчев

Обектите по проекта за нов воден цикъл на Видин бяха официално открити днес. Областният управител Момчил Станков, изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов и собственикът на фирмата-изпълнител Владимир Стоилков прерязаха лентата при едната от двете реконструирани помпени станции. Инвестицията е за над 72 милиона лева.

"Може да се поздравим с приключването на най-мащабния проект, който Община Видин реализира през мандат 2011-2015 година- водният цикъл. Преминахме през много трудности, но смея да кажа, че днес резултатите са налице. Община Видин започна изпълнението на проекта "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин" на 4 ноември 2013 година, на 7 октомври 2015 година е назначена държавната приемателна комисия, която състави Протокол образец 16 и на 14 октомври вече беше подписан. В рамките на проекта бе извършена подмяна на съществуващите улични водопроводи, сградни отклонения по 39 улици в града. Общата дължина на изпълнената водопроводна мрежа е 13 415 метра. Изпълнена е реконструкция и разширение на канализационната мрежа на Видин по общо 44 улици, с дължина 12 546 метра. Засегнатите от строителните работи 46 улици бяха възстановени, от които 17 улици са цялостно преасфалтирани. Направена е реконструкция на каналните помпени станции 1 и 5. Изграден е напорен канал от помпена станция 1 до новата пречиствателна станция за отпадни води. Проектът "Проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадни води на град Видин" предвижда изграждане на пречиствателна станция с капацитет 56 000 еквивалент жители. Пречиствателната станция към момента е изпълнена на 40%", обясни Добромир Дилов.

"Можем да се похвалим с добре свършена работа", допълни Владимир Стоилков, собственик на фирмата-изпълнител на водния цикъл във Видин и добави:

"За първи път в България се изпълнява воден цикъл с подобен тип тръби- яйцевидни стъклопластови тръби. Имахме своите трудности и предизвикателства, но фактът, че днес сме тук, говори, че сме си свършили работата добре. Искам да благодаря на хората, на гражданите на община Видин за проявеното търпение и разбиране и да се извиня за причинените неудобства."


Според представителя на фирмата, избрана за надзор по проекта, инж. Златка Борисова, не се очакват аварии по новата водопроводна мрежа и ремонтираните помпени станции. Водният цикъл обаче е трябвало да обхване по-голяма част от града.

"Може би за града проектът трябваше да бъде много по-всеобхватен, защото се работи само по няколко улици в комплекс "Калето", почти целия "Строител" и главния булевард- "Панония". Реконструкцията започна от надлеза, а не от самата помпена станция, което е един сериозен недостатък на проекта, но възложителят в лицето на Министерството на околната среда и водите така е преценил. Смятам, че няма да имаме забележки и дефекти в експлоатационни условия на строежа."

Средства за довършването на пречиствателната станция ще се търсят в рамките на новия програмен период на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52