Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 октомври 2015 година

Снимка: Йорданка Петрова

Възпоменателен турнир по шах "Александър Добрев" се проведе днес в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. Учениците от 10 "А" клас засадиха дърво в двора на училището, в памет на техния съученик Александър Добрев, който страдаше от неизлечима мускулна дистрофия. Директорът на училището, Евлогия Манджукова даде старт на първия турнир "Александър Добрев". 12 ученици се включиха в него. След оспорвана надпревара, журито от Шахматен клуб "Найден Войнов", определи победителя- Георги Иванов от 9 "д" клас. Той има 5 победи от 5 игри. Любен Добрев, бащата на Сашко, връчи наградата. Георги посвети своята победа на Сашко Добрев. Класиралите се на трето и второ място, Антон Ангелов и Димитър Дамянов, получиха грамоти и по един шах. Организаторите се надяват следващата година турнирът да бъде общоградски.

Правителството прие изменение на Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Промените предвиждат съпътстващите граничния контрол дейности в зоните на ГКПП да са само банкова и застрахователна дейност, и възстановяване на ДДС. Необходимостта от извършване на дейност като митнически представители и спедиторска дейност в зоните на граничните пунктове отпада, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Крайният срок за плащане на местните данъци и такси изтича в края на октомври. Задълженията за данък недвижими имоти, патентният данък, такса битови отпадъци, както и данъкът върху превозните средства ще може да се погасят до събота, 31 октомври. Невнесените в срок налози се събират принудително заедно с лихвите.

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 11 града на страната, съобщи Изпълнителната агенция по околната среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в градовете на Северозападна България- Враца и Видин, както и в Плевен. Стойностите са между 1,04 и 2,12 пъти над средноденонощната норма за съдържание на фини прахови частици във въздуха, като най-високи са във Видин.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше включен в енергийната система на страната след планов годишен ремонт и модернизация. Блокът вече може произвежда с 50 мегаватчаса повече електроенергия. Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво. Другият 1000-мегаватов пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността, уточняват от централата.

Обектите по проекта за нов воден цикъл на Видин бяха официално открити днес. Областният управител Момчил Станков, изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов и собственикът на фирмата-изпълнител, Владимир Стоилков прерязаха лентата при едната от двете реконструирани помпени станции. Инвестицията е за над 70 милиона лева. Аварии по новата водопроводна мрежа и ремонтираните помпени станции не се очакват, каза представителят на фирмата, избрана за надзор по проекта, инж. Златка Борисова. Водният цикъл обаче е трябвало да обхване по-голяма част от града, смята Борисова. Пречиствателната станция по проекта, която е за отпадните води на Видин, все още се изгражда, като средства за довършването й ще се търсят в рамките на новия програмен период на Европейския съюз.

Водопроводът на три улици в Берковица ще бъде сменен със средства от Министерството на околната среда и водите. Общината ще получи 220 хиляди лева за подмяната на тръбите. Улиците ще бъдат преасфалтирани със средства от общинския бюджет, като стойността на ремонтните работи се очаква да достигне 418 хиляди лева.

Общинските избирателни комисии в област Видин обявиха избраните общински съветници. Списъците може да бъдат видени на сайта на Радио ВИДИН.

ГЕРБ печели местните избори за общински съветници в пет общини в област Враца- Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Роман. Това сочат данните от Общинските избирателни комисии при 100-процента обработени секционни протоколи. БСП запазва лидерска позиция само в община Мездра. Местната коалиция "Прогрес и промяна", в която участват Движението за права и свободи, Реформаторският блок, АБВ, НДСВ и други политически сили, има мнозинство в Общинския съвет в Хайредин. ДПС се яви самостоятелно на изборите в община Бяла Слатина, където е втора по резултат, както и в Оряхово, където е четвърта. Реформаторски блок се яви с НДСВ като местна коалиция в изборите в община Мизия и получи най-висок резултат. АБВ се представя най-добре в Мездра, където е трета политическа сила.

Досегашният кмет на община Вълчедръм, Иван Барзин, остава на поста след изборите на 25 октомври. Кметовете на още 3 населени места са избрани в общината, каза Райна Иванова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК). Броят на избирателите според избирателните списъци е 7 995. Гласували са 5 034. Недействителните бюлетини са 1 105. Балотажа на 1 ноември ще има в селата Игнатово, Разград, Септемврийци, Черни връх. Общинските съветници във Вълчедръм са общо 13 на брой. Те са определени от Общинската избирателна комисия на база брой население към 15-ти септември. 3388 души са гласували на референдума. От тях 1879 са посочили отговор "Да", а 1150 - отговор "Не".

Десетки жители на мездренското село Моравица излязоха на протест срещу избора на селския кмет за пети мандат.
Протестиращите са недоволни от досегашното му управление, въпреки че спечели още на първия тур.

Инспекторите на трудовата инспекция във Враца са констатирали общо 450 нарушения в предприятия през месец септември. Над 400 задължителни предписания са дадени, двама работници са отстранени. Машини и съоръжения са спрени в една фирма, информираха от врачанската инспекция по труда.

Пътна полиция започва традиционната акция "Зима" от 1 ноември, съобщиха от МВР. Информация за етапите, целите и задачите на акцията ще бъдат представени утре на брифинг, в заседателната зала на ОДМВР-Видин. Акцията се провежда всяка година с цел подготовката на водачите и на автомобилите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия.

Правителството увеличи стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности по образование за тази година, считано от 1 октомври. Допълнителни средства в размер на близо 20 млн. лева се разпределят с постановление на Министерския съвет. Трудовите възнаграждения на заетите в образователната система ще бъдат увеличени с тях.

Първото малко белоглаво лешоядче се излюпи във волиерата в монтанското село Долно Озирово. Обектът е изграден по проект "Възстановяване на едрите лешоядни видове птици в България", който вече приключи. Специалисти от екоинспекцията в Монтана извършиха проверка и установиха, че отгледани и пуснати на свобода са 43 лешояда. 30 млади птици се отглеждат там в момента, съобщи Валери Първанов, главен експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите: "Хубаво е, че има реален ефект от реализиране на проекта, защото по време на неговото действие бяха въведени 43 броя млади лешоядни птици от Кралство Испания в такава адаптационно волиера. Идеята беше да свикнат с обстановката. "Екоспециалистите са забелязали при проверката и прелетни лешояди, вероятно от Израел."Има 30 броя лешояди, които обитават Врачанска планина, скалите около волиерата."

За случаи на варицела в детските градини във Видин, съобщи директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция в града доктор Пепа Цветанова. Броят на заболелите нараства във Враца, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в града.

Благотворителен концерт в подкрепа на Александър Иванов ще се проведе в Берковица. 31-годишният младши сержант страда от тежка форма на карцином. Състоянието му се влошава след двугодишно лекуване в България. Лечение в клиника в Истанбул е единствената надежда за болния мъж. Необходимите 97 000 евро за трансплантация на костен мозък и стволови клетки са сума, непосилни за семейството му. Благотворителният концерт е в петък, 30 октомври. Началото е от 18 часа в големия салон на читалище "Иван Вазов 1872". Концертът включва солови вокални изпълнения на деца от класовете на Лариса Симова и Ирина Николаевна, Танцов ансамбъл "Малинарка", с ръководител Димитринка Богданова, фолклорен състав "Танцувай за здраве", с ръководител Димитринка Богданова, Младежки духов оркестър, с ръководител Иван Павлов и Берковска духова музика. Дарения могат да бъдат направени и на дарителската му сметка в лева или чрез PayPal система: Обединена българска банка- IBAN BG73 UBBS 80021038429340, BIC UBBS BG SF, Александър Георгиев Иванов; PayPal: alexandarbrass@gmail.com

Творческо матине с 13 творби от пленера "Рисуваме Калето" ще бъде открито утре , 29 октомври, в Мездра. Шест автори взеха участие в културната инициатива. Те рисуваха по две задачи: изпълнение на рисунка с моливи върху платно и рисуване на пейзаж от Археологически комплекс "Калето"-Мездра с въглен, цветни моливи или акрилни бои върху платно, опънато на подрамка. Всички участници имаха на разположение разнообразни материали, както и индивидуални стативи и можеха свободно да избират гледките, които да нарисуват. Организаторите се надяват пленерът, прекръстен вече на "Рисуваме Мездра" да продължи и занапред, превръщайки се в традиционен. Творческото матине утре е предвидено за 9 часа в Народното читалище "Постоянство- 1925" в Мездра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03