Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 октомври 2015 година

Снимка: Радио Видин
От Агенцията по заетостта отчитат незначително намаление на безработицата в област Видин за месец септември. Нивото й в страната за шести пореден месец намалява и за септември тя е 9,2%. Това е най-големият спад на годишна база от 2008 година насам, каза Виолета Генчева, началник отдел "Посреднически услуги" в Дирекция "Бюро по труда"-Видин. Безработицата в област Видин е повече от два пъти по-висока от средната за страната. Тя е 21,58% за месец септември. От трите дирекции "Бюро по труда", най-висока е безработицата в Белоградчик. В общините, които обслужва, без работа са почти половината от хората в трудоспособна възраст.


4 923 000 лева са постъпленията от местни данъци и такси от началото на годината във Видин. Събираемостта се е повишила с над 300 000 лева, каза началникът на отдел "Местни данъци и такси" в Общината Огнян Георгиев. Част от длъжниците, чиито имена са публикувани на сайта на Общината, вече са платили данъците си и предстои списъкът да бъде актуализиран. Срокът за плащане на втората вноска на местните налози изтича на 31 октомври. Малко видинчани имаше пред гишетата за плащане на местните данъци днес по обед. Повечето от тях обясниха, че плащат не заради крайния срок, а защото сега са намерили време.

ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите на  клиентите си във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата  енергия за битови и бизнес клиенти от 01.11.2015 г. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация за него може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010. При желание клиентите ще могат сами да отчетат и декларират показанията на своите средства за търговско измерване. Тези, които се възползват от възможността, трябва да запишат показанията от електромерите си на 31  октомври  2015 г. и да подадат данните към компанията между 1 и 5 ноември през уеб-сайта www.cez.bg, меню "Самоотчет", по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на денонощната телефонна линия  0700 10 010 (меню 2) и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в работни дни от 2 до 4 ноември. При самоотчета трябва да се посочат данните от електромера по всички тарифи, датата, на която е направен отчетът, клиентския номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания. Подадените данни от клиентите ще се считат за отчетено потребление към 31.10 .2015 г., включително. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

"Подготовката на балотажа навлиза в заключителния си етап." Това съобщи тази сутрин председателят на Общинската избирателна комисия Павел Петков. Той напомни, че освен за кмет на общината, в неделя, в 11 села ще гласуват и за кмет на кметство. "Днес очакваме бюлетините. Представителите на Общинската избирателна комисия ще разпределят книжата и материалите по секции и утре по график ще бъдат разнесени книжата и материалите по секционните избирателни комисии. Пак, както на първия тур- от 9 часа ще започне разнасянето в секциите извън град Видин, а следобед от 13 часа започва разнасянето в града. Отново всички секции ще работят- 127 са те, от които 6 подвижни. В 11 населени места ще се проведат балотажи за кметове на кметства", каза Павел Петков.

В половината села от община Враца тази неделя ще има балотаж, тъй като на първия тур на местните избори в населените места не си избраха кметове. Повторно гласуване ще има в 11 от 21 села. В Косталево спорят Любомир Кръстев и досегашният кмет Невена Цекова. В Челопек е сигурно, че ще имат нов кмет, тъй като до балотажа достигнаха претендентите Тихомир Тошев и Емил Петров. В Лиляче срещу досегашния първенец Цветослав Цветков се изправя Стоянка Конджова. В Лютаджик спорът е между Ивайло Георгиев и Валентин Петров, а във Веслец досегашният кмет Генади Христов има дуел с дама - Нели Йотова. Мъж ще е следващият кмет на Власатица, след като до балотаж стигнаха Петър Атанасов и Валентин Манов. Сегашният кмет на Баница Любен Нинов стигна до втори тур, след като се справи с конкуренцията на 7 претенденти, но му остава най-важното - да спечели балотажа срещу Галина Ангелова. В Тишевица за мястото спорят Минко Георгиев и Манол Георгиев, а в Три кладенци досегашният кмет Коцо Коцов излиза срещу Светлан Симеонов. В Згориград досегашният първенец Асен Георгиев е на балотаж с футболиста и треньор по борба Ангел Петров.

Видинската областна организация на БСП ще поиска касиране на изборите в община Видин заради многото изборни нарушения. Вотът на избирателите не е отразен реално, манипулации и неотчетени преференции са най-фрапиращите нарушения във Видин. Това обяви Димитър Велков, заместник-председател на Областния съвет на БСП. Той обясни още, че до броени дни ще има яснота около юридическата част за касирането на изборите в община Видин. Адвокатска кантора в София проучва въпроса с нарушенията на изборите и ако бъдат открити достатъчно такива, ще бъде направен иск за касиране на вота във Видин.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет одобри средства за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.  341 000 лева ще бъдат изплатени на община Мизия като възстановителна помощ за укрепването или премахването на 126 сгради. По същото направление бяха одобрени 122 500 лева за 36 сгради в община Берковица. На заседанието е решено да се изплатят 344 хиляди лева за вече извършени работи по извеждането от временна експлоатация на потенциално опасни язовири, общинска собственост. Водоемите са на територията  на 16 общини, сред които и Враца.

Физическите лица, работещи във фирми със списъчен състав над 100 души, които имат просрочени задължения към различни институции, може да останат неприятно изненадани от запор на трудовото им възнаграждение, съобщават от националната агенция по приходите (НАП). НАП Велико Търново възприе нова мярка в кампанията си срещу хората с просрочени задължения от началото на октомври. 68 уведомителни писма са изпратени до по-големите работодатели, придружени със списък на подчинените им с непогасени публични задължения. Общият размер на дълговете на служителите надхвърля 7 млн. лв. Те са към НАП, КАТ, съд и други взискатели. Приходната администрация информира и търси съдействие от работодателя като първа стъпка за събиране на просрочените задължения. Неизрядните платци са поканени в НАП, за да уточнят задълженията си, а тези, които притежават ПИК /персонален идентификационен код/, могат да направят справка в сайта на агенцията, след което да пристъпят към издължаване. В случай, че не настъпи погасяване на дължимите суми през следващия месец се пристъпва към запор на заплатата, допълват от НАП.

Над 720 проверки са извършени от Инспекцията по труда във Видин през деветте месеца на годината. Средният брой нарушения, установени при една проверка е 4,7, съобщи директорът на инспекцията Илиян Митов. До прокуратурата е изпратен сигнал за наето на работа непълнолетно лице, без да е уведомена инспекцията, съобщи още Илиян Митов.

Инспекцията по труда в Монтана състави 10 акта на земеделски производители. Работодателите са глобени за това, че не са издали еднодневни трудови договори. 14 земеделци са се възползвали до момента от тази придобивка в област Монтана. Те са издали 1 139 еднодневни трудови договора. Нарушенията са констатирани при работници, наети за бране на грозде в масиви в селата Буковец и Долно Линево, уточни Димитър Петров, директор Дирекция "Инспекция по труда"- Монтана.

Нови иманярски набези са установени в античния град Рациария край видинското село Арчар на 29 октомври. Незаконните разкопки са извършени броени дни след края на редовното археологическо проучване на обекта, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова: "Констатирахме, че в участъка, който сме проучили само преди 4 дни, се наблюдава иманярска инвазия - разрушени подови нива, личат копки от работа с металдетектор." Целта на иманярите е да саботират работата на археолозите, заяви Фионера Филипова. Тя добави, че за втора поредна година Рациария става обект на иманярски набези веднага след края на официалното археологическото проучване.

Вандали счупиха една от четирите къщички за книги в Белоградчик. Те бяха поставени в града преди дни от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Инициативата се казва "Вземи, прочети и върни" и е насочена към децата.
Библиотекарят Румяна Георгиева алармира в социалните мрежи за поругаването на откритата библиотека.

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца организира Дни на отворените врати от 2-ри до 10-ти ноември. Безплатни абонаменти ще има през тези дни, а читатели ще могат да връщат забравени книги, без да се налагат санкции, каза директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Децата от монтанския квартал "Огоста" вече има къде да играят и общуват заедно. Преди за да си поиграят, те трябваше да се задоволят с опасното улично пространство, съобщават от Община Монтана. Благодарение на доброволния труд на своите родители, малчуганите вече има къде да развихрят въображението и енергията си. Инициативата бе подкрепена и от Община Монтана. Инициативата е на Сдружение "Ново бъдеще", което намери подходящо място за изграждането на детска площадка. Обозначеното място е често посещавано от много деца и майки с бебета. Родителите подготвиха и почистиха терена. Монтирани бяха пейки за възрастните придружители на децата, оформи се пясъчник за най-малките. Засадени бяха и храсти за жив плет, който да предпазва децата.

Учениците от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин отбелязаха Деня на народните будители с тържество под наслов "Народните будители и ние". В публични речи и под звуците на възрожденски песни младите хора направиха съвременен прочит на редица послания на български възрожденци. Учениците сами приеха идеята и посланията, оставени от народните будители, каза за Радио ВИДИН Светломира Пешева, помощник директор и преподавател по български език и литература в училището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00