Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 ноември 2015 година

Снимка: Ваня Минева


Огнян Ценков ще управлява Видин в следващите 4 години. За кандидата на ГЕРБ са 11 064 от гласовете. Финансова ревизия на Община Видин, ред и прозрачност в работата на общинската администрация, въвеждане на електронно управление и инвестиции към Видинския край- тези обещания бяха дадени от новия кмет на Видин в "Посоките на делника". Най-неотложна е финансовата ревизия на Община Видин и обезпечаване на администрацията с експерти, които да оправдаят доверието на жителите и представителите на бизнеса, заяви Ценков. "Да привлечем инвестиции, които да позволят развитие на града. Ще работим заедно с реални политики и местни ресурси и ще надграждаме традициите в община Видин. Трябва да създадем привлекателен облик на община Видин, и да я направим конкурентоспособна в сферата на работната сила. Важно е да осигурим модерно образование за младите хора, които да остават в града. Редовно висше образование- филиал или университет, това искат младите, научихме го от анкета с ученици от 11 и 12 клас от видинските училища. Конкретно за филиала на медицинския университет в Плевен, който да подготвя кадри и във Видин- медицински сестри, акушерки и парамедици. Една от идеите е той да бъде в сградата на ДКЦ 1. Ще работим и в други направления- разкриване на интермодален терминал, по този проект се работи и ще стане факт, има подписано споразумение между Европейската комисия и правителството", посочи новият кмет на Видин.

"Труден балотаж за нашата политическа сила." Така народният представител и областен координатор на ГЕРБ във Видинска област Владимир Тошев определи вчерашния вот и добави: "Помагал съм и досега на Видин, на Видинска община и Видинска област, но вече не заради това, че кметът е на ГЕРБ, кметът от снощи, от 19 часа, е кмет на видинчани. По тази причина ще удвоя усилията си, защото ние говорим с него, с правителството и парламента на един език и изпълняваме една и съща програма."

След балотажа за избор на кмет във Видин Росица Кирова, кандидатът на местна коалиция "Единни за промяна", която получи 44,94% от гласовете, гостува в "Посоките на делника" с разбор на резултата от вота. Победена от, по думите й, "структурите на структурите", Кирова коментира, че не е доволна от резултата, но благодари на десетте хиляди видинчани, подкрепили я и на втория тур. "Заслужава си всяка една секунда от това, което правихме в името на "Единни за промяна". Няма да говоря за морал, защото видинчани ще видят морала в следващите 4 години, ако са публични заседанията на Общинския съвет, ако има публична наредба за разходите на Общинския съвет... Изборният резултат е такъв, какъвто е, видинчани избраха. Желая кураж на всички. Не зная какво ще се случва в следващия Общински съвет и какво ще е поведението ни там, защото всичко е непредвидимо, и особено в такава конфигурация. Виждам един Общински съвет, който има доста сериозни общи интереси помежду си. В новия му състав не виждам многообразие- нали ГЕРБ е в коалиционно споразумение с почти всички. Трудно ще е на общинските съветници, които искат да запазят лицето и достойнството си. Видин заслужава да се бориш, да се опитваш. Видин е жив! Направихме това, което можахме, не ни стигнаха силите за повече. Надявам се да успеем да защитим интересите на хората в този Общински съвет", каза Росица Кирова.

Нови кметове във Видинско имат и общините Грамада, и Ружинци. В Белоградчик, Ново село, Кула и Димово настоящите кметове печелят следващ мандат. В Ружинци Александър Александров от партия ГЕРБ е с 60,52%, а в Грамада кандидатът на Национален фронт за спасение на България Милчо Башев е с 55,53%. В Белоградчик настоящ кмет Борис Николов печели следващ мандат като кандидат на коалиция "Продължаваме заедно" с 66,83%. В Димово Лозан Лозанов от ГЕРБ е избран за втори мандат с 50,23%. В Кула печели д-р Владимир Владимиров също от ГЕРБ с 63,49%, а в Ново село независимият Георги Стоенелов е с 56,31 % от гласовете на избирателите.

Борис Николов, издигнат от "Продължаваме заедно" спечели балотажа в Белоградчик пред опонента си Ирена Венкова. Досегашният кмет на общината продължава работата си в нов четиригодишен мандат. Както сам казва, колкото и да работи човек, все остава нещо недовършено. Откъде започва с недовършената работа, ще има ли нови работни места и ще продължи ли да привлича инвеститори- на тези въпроси отговори новият-стар кмет- Борис Николов: "Политиката е ясна, позицията- също, пътят се знае, екип и опит имаме, продължаваме и в следващите 4 години да променяме облика на Белоградчик и начина на живот на хората. Три нови общински предприятия ще разкрием до края на годината. Започнаха и първите сериозни инвестиции от фирми. Ще има работни места и по новите инвестиционни проекти. От началото на следващата година ще имаме проблеми не с работните места, а с хора, които да ги заемат. В перспектива нещата за Белоградчик са отлични - ще удвоим, а защо не и утроим привлечените средства в различните форми на инвестиции- и като капиталови вложения, и като социални вложения."  

Георги Стоенелов е новият стар кмет на община Ново село. Той победи в балотажа Лидия Микова. Георги Стоенелов продължава работата си начело на общината за нови 4 години. Останалата недовършена работа е повече от свършената през последния мандат. Именно това е мотивирало досегашния кмет да се впусне в битката за нов мандат, завършила в негова полза. "Трябва да си довърша работата и да покажа, че тези европейски пари, които сме привлекли са в полза на обществото. Имам готови проекти за десетина милиона лева, които трябва да се реализират, но без мен няма как да станат. Хората ми повярваха, че мога да довърша нещата", заяви Георги Стоенелов.

Депутатите от Видинския регион Иван Иванов от АБВ и Филип Попов от Коалиция "БСП лява България" са подали жалба за оспорване на изборните резултати в община Бойница. Това стана ясно на днешната пресконференция, на която двамата народни представители изнесоха данни за изборни нарушения на първия тур в община Бойница. По думите на Иван Иванов от АБВ: "Изборите в най-бедната община в България са типичен пример за грубо погазване на законите и нормите за политически морал. И на упражняване на тотален административен натиск, притискане на хората с цел постигане на определен изборен резултат за определен кандидат. В деня на изборите в Бойница се наблюдаваше една много нетипична за общината гледка- множество хора, които никой не ги е виждал преди, отидоха да гласуват там. На практика това тотално подмени целия вот на населението и опорочи изборите." Иван Иванов допълни, че броят на избирателите в община Бойница се е увеличил със 170 души. 245 са недействителните бюлетини за общински съветници при общо гласували 837 избиратели- това са близо 30% невалидни бюлетини. В община Бойница още на първи тур с 63% спечели Анета Генчева от ГЕРБ. По думите на депутата Филип Попов: "Този кандидат за кмет доста номадстваше в политическото пространство. Явно властта на всяка цена за съжаление това е еманация и показва като цяло изборите в страната как се проведоха- незаконосъобразно, с всякакви методи и средства, с една-единствена цел - да се вземе властта. Съмнявам се обаче за добрите резултати и по-добрия начин  на живот на всеки един от нас след една година". Народният представител и областен координатор на ГЕРБ за област Видин Владимир Тошев отговори коментира подадената жалба за оспорване на изборните резултати в община Бойница: "Анета Генчева дори да беше излязла в Сърбия или Дубай, брат му на Иванчо пак нямаше да спечели."

Калин Каменов от ГЕРБ спечели балотажа във Враца срещу досегашния градоначалник Николай Иванов. Новоизбраният кмет посочи като своя първа задача продължаване на работата по проекта за водния цикъл на града. Припомняме, че това е най-мащабният у нас европейски проект в сектор "Води", който се изпълнява вече шест години. "Трябва много бързо да се стиковаме и сработим с общинска администрация, така че първите и важни неща, които предстоят на нашия град като заработване ефективно най-вече по отношение на водния цикъл. Предстоят ни срещи с управляващите органи по водния цикъл, за да видим на какво ниво сме, на какви етапи, кои са първите и най-важни задачи, които трябва да бъдат коригирани като проблеми, за да може да заработи на пълна пара водният цикъл във Враца. Ако има някъде подводни камъни- те да бъдат изолирани. Надявам се такива да не са поставяни, защото това ще е проблем за мен и за цялата администрация. Ще се постарая през следващите четири години да работя така, че да оправдая доверието, което получихме от врачани", каза новият кмет на община Враца.

Кандидатът на БСП Генади Събков е новият кмет на Мездра. Той надви опонента си Николинка Кътовска от АБВ. Събков е бил заместник-кмет в Община Мездра вече няколко мандата на поста. Новият кмет ще провери откъде тръгва- предстои сериозна проверка на финансовото състояние на общината. Едно от най-важните неща е борбата с безработицата- това заяви в ефира на Радио ВИДИН Генади Събков: "Осигуряване на достоен труд и достойно заплащане на нашите съграждани, за това ще работя в следващите години. Това е първостепенната ни задача. За решаването на проблема с безработицата ще се обърна с лице към бизнеса, ще поканя на разговор собствениците на фирми във всички направления и ще търся сериозен контакт с тях. Ще ги питам с какво Общината би могла да им помогне, какви са проблемите на бизнеса им. Верният път е - решаване на проблемите на бизнеса, стъпка по стъпка. Ще има нова структура на общинската администрация, защото целите са различни. Ще търсим специалисти, които да имат хъс за работа и потенциал да се справят с предизвикателствата", заяви Генади Събков.

ГЕРБ ще оспорва резултата в община Роман, където кандидатът им загуби с 9 гласа втория тур на кметските избори. Областният председател на партията във Враца Петя Аврамова каза, че ще искат повторно преброяване на бюлетините в Роман. "Имаме съмнения в определени секции за обявени за невалидни бюлетини, които всъщност по указанията в методическото ръководство, би трябвало да бъдат валидни. Те са за нашия кандидат." Тихомир Вълчев от ГЕРБ загуби с девет гласа от независимия Валери Ролански. В протокола на Общинската избирателна комисия в Роман за Вълчев са вписани девет недействителни бюлетини, а за Ролански 17. Още 86 бюлетини са отразени като празни или такива, в които вотът не може да се установи еднозначно. Общият брой на гласувалите е 4 300 избиратели.

Милчо Доцов е новият кмет на Берковица. Той бе избран на втория тур от местните избори. Милчо Доцов управлява града под Ком два мандата, след което беше сменен от Димитранка Каменова, над която надделя с малка преднина на балотажа при този вот. Жителите на Берковица отново избраха той да застане начело на общината. "Надявам се да работим заедно с Общинския съвет, който е шарен, но аз поне винаги намирам общ език в името на работата по изпълнение на програмата, която одобряват съгражданите ни. Веднага ще се захвана с работа за хората, такова е и името на моята коалиция: "С инж. Милчо Доцов- за хората от община Берковица". Ще продължавам така, както го правех и преди 4 години в предните два мандата. Хората ни повярваха, повярваха и на мен. Ще работим с гражданско участие в управлението, с граждански контрол в процедурите за развитието на Берковица и околните села", подчерта Милчо Доцов.

И след балотажа, две села в област Монтана и едно във Видинско не успяха да си изберат кмет и там ще има нови избори. Във видинското село Септемврийци кандидатите на БСП и Обединена България имат по 52 гласа. В село Буковец, община Брусарци, конкурентите за поста имат по 55 гласа. В село Крапчене, община Монтана, също няма избран кмет. Кандидатите там имат по 165 гласа. Каква е процедурата при такава ситуация обясни говорителят на Общинската избирателна комисия в Монтана Петко Петков: "Ние излизаме с решение, с което констатираме равния резултат, след което при предаване на информацията ние сме сезирали ЦИК за равния резултат и оттам нататък ЦИК прави искане до президента за издаване на указ за насрочване на нов избор. В срок от 55 дни ще се насрочи изборът. Това означава, че около декември ще има частичен избор..."

Държавата трябва да помогне на видинския регион, за да не стане обезлюдяването причина за отлив  на инвеститори, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната  политика Ивайло Калфин. В България има цели общини, където дори и да искат, инвеститори не могат да отидат, защото няма кой да работи, каза вицепремиерът във Видин. С представители на областната администрация, структурите към министерството и Областния кооперативния съюз, той обсъди мерките за  създаване на работни места и привличане на инвестиции. Една от целите на социалното министерство е да бъдат върнати на пазара на труда хората, които са извън него каза вицепремиерът Ивайло Калфин. "Целта, която ние имаме е всички хора, коти оса извън пазара на труда, част от тях са проблемни, с риск да се маргинализират в обществото, ние да успеем да привлечем да създадем условия и да върнем на трудовия пазар, за да не бъдат само в социалната система, където имат ниски доходи ,не са пълноценни... Не е лесен въпросът, особено младите хора, които са извън пазара на труда, голяма част от тях са с ниско образование, отпаднали от училище, с липса на трудови навици."
Дори и да се появят инвеститори, има млади хора, които остават извън пазара на труда, защото нямат образование, мотиви и трудови навици, коментира министър Калфин.

Приключи четвъртата годишна Академия за акушерки, която се проведе от 30 октомври до 1 ноември във Велико Търново. В нея участваха над 150 акушерки от цялата страна, сред които и представители от Видин и Монтана. Форумът е организиран от съсловието, каза видинският представител Анриета Петкова, акушерка във видинската болница "Света Петка". "Тази година се проведе под мотото "Акушерската практика - възможна" - да може да практикуват акушерките с договор към Здравната каса да може да се чувстваме като едно самостоятелно звено. Имахме срещи по много спорни въпроси. Лектор беше проф. Лесли Пейдж от Англия, която сподели опита си. Имаше колежки от Италия. Става въпрос за различни здравни системи, за различни гледни точки. Лектор ни беше и проф. Пехливанов от медицинския университет в Пловдив. Той изнесе много интересна лекция за секциото - необходимо и спорно..."  Целта на Академията е да афишира акушерската професия, защото съсловието все повече намалява, допълни Анриета Петкова.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00