Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 ноември 2015 година

Снимка: Радио Видин

407 души в област Видин ще ползват личен асистент по проекта на Агенцията за социално подпомагане "Нови възможности за грижа". Хората, които са кандидатствали по проекта са 1 065, каза директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков. Той уточни, че личните асистенти са назначени в края на септември, но реално броят на хората, които могат да ползват услугата е по-голям.

Младежката безработица във Видин е по-ниска от средната за страната. Въпреки че в общините, обслужвани от Дирекция "Бюро по труда"- Видин безработицата като цяло е с повече от 5 % над средната за страната,  хората до 29 години, които не могат да намерят работа са 466. За месец септември безработицата сред младежите е 11%, с 4% по-ниска от тази за страната, съобщи началникът на отдел "Посреднически услуги" в Бюрото по труда Виолета Генчева. Свободни места са обявени по схемата "Младежка заетост", която осигурява възможност за работа и обучение на хора до 29-годишна възраст.

Синдикатът на полицията във Видин прави организация за участие в националния протест утре. Служителите на реда ще блокират от 18:30 часа главен път Е-79 между Враца и Мездра. Решението за протест дойде след срещата на синдикалните организации в МВР с финансовия министър, на която не бе постигнато споразумение за новите текстовете в проектобюджета за следващата година. Основният повод за националния протест е начинът за взимане на решения, които касаят всички служители без това да е обсъдено с нито един от тях, обясни Емилиян Недялков, председател на Синдикалното дружество към Областната дирекция на МВР Видин.

Областният управител на Монтана издаде заповеди за свикване на 11-те общински съвети. Първите заседания се проведоха още днес във Вълчедръм и в Лом. Утре ще заседават новите общински съветници в Медковец и в Монтана. На 5 ноември първо заседание ще има Общинският съвет в Георги Дамяново и в Чипровци. На 6 ноември заседанията са в Брусарци, Якимово и в Бойчиновци. На 9 ноември ще е заседанието в Берковица. Новоизбраните съветници и кметове ще положат клетва и ще бъдат избрани председатели на общинските съвети.

Йордан Йонов е новият общински съветник от ДПС във Видинския общински съвет. Той заема мястото на отказалия се водач на листата Георги Георгиев и на четвъртия класиран кандидат Даниел Цветанов, който също е декларирал отказ от встъпване в правомощия на общински съветник. ДПС получава три места в местния парламент след проведените избори.

20 жалби от кандидати за кметове, кандидати за общински съветници и партии, участвали в местните избори са подадени в Административен съд - Видин. С тях се обжалват решения на Общински избирателни комисии за избор на Общински съвети във Видин, Ново село, Кула, Белоградчик, Димово, Чупрене, Ружинци, Макреш, Грамада и Бойница. Постъпили са жалби и срещу решения на ОИК в Бойница за избор на кмет на община Бойница и срещу решение на ОИК Видин за избор на кмет на Бяла Рада. Прекратени са делата по жалба срещу избор на кмет на Бяла Рада и по жалба на ПП Глас народен срещу Решение на ОИК Видин за избор на Общински съвет. Поради констатирани нередовности, останалите дела са оставени без движение до отстраняването им, уточниха от Административния съд.
 
Митнически служители от оперативен контрол към Митница Лом разкриха нелегална бензиностанция за дизелово гориво. Тя е била разположена в покрайнините на Видин, на паркинг за тирове. Митничарите установили, че единствената колонка на импровизираната бензиностанция е свързана със стационарна цистерна, в която към момента на проверката е имало 1000 л дизелово гориво. Документи за произход и платен акциз за горивото не са предоставени, а съоръжението е представено от собственика като неработещо. Установено е, че бензиностанцията не е свързана със системите на НАП.

Осигурени са необходимата техника и инертни материали за поддържане на републиканските пътища в област Видин
през настъпващия зимен период, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" в отговор на запитване от Радио ВИДИН. Оттам уточняват, че през зимните месеци за поддържане на републиканските пътища в региона ще бъде използвана специализирана техника за снегопочистване и материали - 71 машини, 2400 тона сол, 13 000 тона пясък и 30 тона калциев двухлорид. За текущия ремонт и зимното поддържане на 615,17 км републикански пътища на територията на областта отговаря ДЗЗД "ПМВ 2014". С дружеството през 2014 г. е сключен договор за срок от 4 години.

В Община Видин бяха оповестени ценовите оферти на допуснатите участници за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, и съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж и обследване за енергийна ефективност на сгради в гр. Видин". Три са допуснатите до участие в процедурата фирми: две от тях са софийска и една е монтанска. Пликовете с документите бяха отворени от комисия в присъствието на представители на медиите и на Сдруженията на собствениците, регистрирани във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Проверки на обществените сгради в област Видин извършват служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Инспекцията е заради започващия отоплителен сезон. "Дали са осигурени безопасни условия за евакуация, дали са изправни електрическите инсталации, отоплителните инсталации, актуализирани ли са документите по организация на пожарната безопасност"- каза за Радио ВИДИН главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол" в Регионалната противопожарна дирекция.

Започнаха да рушат къща във Видин, докато семействата- редовни наематели на Общината все още живеят там. Заповед за събаряне на къщата на улица "Арда" 19 не е връчвана, каза Румен Лилов, директор на дирекция "Териториално селищно устройство" в местната управа. Двете семейства наематели настояват да бъдат преместени в изградените в съседство социални жилища в комплекс "Строител". Собственикът на фирмата, която руши постройките на улица "Арда", твърди, че има издадена заповед от Общината. "Тези къщи са в проект, те не могат да не бъдат разрушени, те не Ви обясняват..." Изготвена е заповед за разрушаване на постройката, но тя все още не връчена. Оригиналът е в Общината, каза директорът на "Териториално селищно устройство" Румен Лилов. Той обяви, че заповедта ще бъде дадена за изпълнение, когато семействата бъдат настанени в други жилища.

4 камиони с дърва за огрев са задържали служители на Държавно горско стопанство Видин през последните дни. Това съобщи директорът Радослав Николов. Дървесината е около 26-27 кубически метра. "На момента са съставени констативни протоколи и след това актове за констатиране на нарушение." Изпълнителна агенция по горите инициира сключване на споразумения с Националната агенция за приходите (НАП) и Главна инспекция по труда (ГИТ) за обмен на информация. Трите институции обединяват усилия с цел  повишаване ефективността на контрола на обектите за добив на дървесина, борбата със сивата икономика, както и на дейностите, които дърводобивните фирми, собствениците на гори и частнопрактикуващите лесовъди извършват в горските територии. Агенцията по горите ще предоставя на НАП данни кой работи в горските територии. Това ще позволи приходната агенция да осъществи, при необходимост, контрол за спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите по труда ще получават информация не само за работодателите, които имат разрешение за сеч, но и къде те извършват дейност. Предвиждат се и съвместни проверки.

Районният съд в Монтана осъди трафикант за превоз на емигранти. Присъдата е за 33-годишен от село Петърница, Плевенско. Той бил хванат от полицията в началото на октомври, когато с микробус прекарвал 20 чужди граждани - иракчани и афганистанци. От тях деветима имали документи от Държавната агенция за бежанците, а останалите 11 били без документи. Присъдата срещу него е постановена след споразумение с прокуратурата и е за една година затвор условно и глоба от 3000 лева.  

Фондация "Биоразнообразие" откри интерактивна изложба в посетителския център на Природен парк "Врачански балкан". Изложбата се казва "СимБиотично" и е посветена на едно от бургаските езера- Атанасовско езеро, което е най-впечатляващото място в района на Бургас. Човешки дейности се извършват на територията на езерото, но това не вреди на гнезденето на птиците. Изложбата ще остане във Враца до 30 ноември- казват организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00