Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лом положи клетва за новия мандат

5
Снимка: Румен Илиев

Кметът на Община Лом Пенка Пенкова, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха тържествена клетва на 3 ноември. Първото заседание на местния парламент се проведе в сградата на новия общински пазар в Лом. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Цветан Антонов, който благослови присъстващите и им пожела успешен и силен 4-годишен мандат. Тържествената сесия беше открита от областния управител на област Монтана Ивайло Петров:

"Днес ние слагаме ново начало и искам да поздравя новоизбраната местна власт. През месец октомври всички вие положихте неимоверни усилия, срещнахте се с много хора, имахте много безсънни нощи, за да се стигне до днешния ден и час. Пожелавам ви успешен мандат и нека загърбим различията, за да работим заедно за хората от община Лом" - каза Ивайло Петров.

Председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Каменова обяви резултатите и връчи удостоверенията на новоизбраните кметове и общински съветници. По-късно те подписаха клетвена декларация, с което встъпиха официално в длъжност.

Архиерейският наместник на Ломска духовна околия архимандрит Йоан поздрави новоизбраните кметове и общински съветници. Той поднесе на кмета Пенка Пенкова икона с ликовете на светите първоапостоли Петър и Павел, дар от Видинската митрополия. Градоначалникът благодари на архимандрит Йоан за скъпия подарък, след което се обърна към присъстващите.   

"С ръка на библията, това беше моето желание, аз давам обет и заявка за почтено, професионално и отговорно управление. През следващите 4 години, ние трябва да докажем, че неслучайно хората ни гласуваха доверие на тези избори. Задължени сме да изпълним обещаното и да работим за благото на общината. Вярвам, че с подкрепа на общинските съветници и на кметовете на кметства, но най-вече с подкрепата на нашите съграждани, ние ще успеем да променим облика на нашата община. Това е от изключителна важност, защото децата ни имат нужда от добър пример, а младите хора се нуждаят от успешна реализация, тук, където е родният им дом"- каза Пенка Пенкова.

ПП ГЕРБ има мнозинство в 29-членния местен парламент и ще бъде представена от 11 общински съветници. Това са: Емил Арсенов, Филип Димитров, Валери Аврамов, Росен Войнов, Тихомир Трифонов, Детелина Радевска, Христина Христова, Георги Георгиев, Светлозар Вангелов, Анна Светославова и Димитър Димитров. Втора по резултат е местната коалиция "Бъдеще за Лом", която успя да вкара петима свои представители - Надя Димитрова, Тодор Тодоров, Цветомир Колицов, Албена Иванова и Юлия Горанова. Четирима парламентаристи пък излъчи местната коалиция „Единство”. Нейните представители са: Борислав Борисов, Георги Георгиев, Калина Гашева и Наталия Славчева.  КП "Народен съюз" ще бъде представена от 3-ма съветници - Стефан Панталеев, Лилия Сеферинова и Илияна Петрова, досегашен заместник-кмет по финансите в общината. Реформаторският блок е с два мандата, които осигуряват място на Иво Иванов, бивш кмет на община Лом и Венета Йорданова в местния парламент. "Движение 21" и БСП също вкарват по двама парламентаристи. Партията на Татяна Дончева ще бъде представена от д-р Пламен Цеков и д-р Людмил Кирилов, а социалистите от Владимир Теофилов и Христина Светозарова.

Клетва положиха и новоизбраните кметове на кметства от общината - Гаврил Гаврилов (ГЕРБ)  - село Замфир,  Румен Радевски (ГЕРБ) - село Трайково, Цветан Цветанов (ГЕРБ) - село Сталийска махала, Младенка Младенова (МК "Бъдеще за Лом")  - село Добри дол, Димитър Иванов (ГЕРБ) - село Сливата, Людмила Пандурска (ГЕРБ)  - село Ковачица, Росен Йосифов (ГЕРБ)  - село Долно Линево, Милен Милчев (ГЕРБ) - село Станево.

Най-възрастният общински съветник - д-р Людмил Кирилов от "Движение 21", бе избран да ръководи първото заседание на новия общински съвет. Той поздрави кмета на общината, общинските съветници и новоизбраните кметове и пожела на всички мъдро управление, честност и безпристрастност във вземането на решения, както и ползотворна работа в името на хората от община Лом. От ПП ГЕРБ номинираха за председател на местния парламент Христина Христова, което се оказа и единственото предложение за високия пост. След проведено тайно гласуване, с 19 гласа "за" и 8 "против", Христина Христова бе избрана за председател на местния парламент.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Смятам, че общинския съвет трябва да работи в екип, конструктивно, за успешното развитие на общината. Радвам се, че ще работя с новия кмет Пенка Пенкова, която е доказала своите качества на отговорен ръководител и успешен кмет"- каза Христина Христова, след което закри тържественото заседание. На него присъстваха заместник-областният управител Нина Петкова, служители на общинска администрация, много граждани и журналисти.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07