Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 ноември 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Над 100 души, работещи в системата на МВР във Видин, блокираха за пет минути пътя към входа на града. Протестът не е организиран от синдикатите. Решението на хората е спонтанно, каза председателят на синдикалното дружество към Областната дирекция на МВР Емилиян Недялков. Полицаите настояват за запазване на социалните придобивки и размера на обезщетението при напускане и пенсиониране. Организиран от синдиката протест във Видин ще има в петък, 6 ноември, от 7:30 до 8 часа пред сградата на Пощата, за което има официално уведомление, каза Емилиян Недялков. По-рано днес главният секретар на МВР Георги Костов обяви след среща с премиера, че служителите на МВР, които снощи блокираха пътища, ще бъдат наказани. Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите, съобщи още Костов. Сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите.

Премиерът Бойко Борисов е поискал наказание за полицаите, които снощи са участвали в блокади на пътища. Недопустимо е униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. На среща тази сутрин с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и финасовия министър Владислав Горанов е решено, че за сега на работещите в сектор "Сигурност" няма да се орязват социални привилегии. За новопостъпващите в системата обаче заплатите при пенсиониране ще са 10. Служителите ще бъдат прекатегоризирани и отпуските ще бъдат намалени.

Кметът на Община Лом Пенка Пенкова, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха тържествена клетва на 3 ноември. Първото заседание на местния парламент се проведе в сградата на новия общински пазар в Лом. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Цветан Антонов, който благослови присъстващите и им пожела успешен и силен 4-годишен мандат. Тържествената сесия беше открита от областния управител на област Монтана Ивайло Петров. Председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Каменова обяви резултатите и връчи удостоверенията на новоизбраните кметове и общински съветници. По-късно те подписаха клетвена декларация, с което встъпиха официално в длъжност. ПП ГЕРБ има мнозинство в 29-членния местен парламент и ще бъде представена от 11 общински съветници. Клетва положиха и новоизбраните кметове на кметства от общината - Гаврил Гаврилов (ГЕРБ)  - село Замфир,  Румен Радевски (ГЕРБ) - село Трайково, Цветан Цветанов (ГЕРБ) - село Сталийска махала, Младенка Младенова (МК "Бъдеще за Лом")  - село Добри дол, Димитър Иванов (ГЕРБ) - село Сливата, Людмила Пандурска (ГЕРБ)  - село Ковачица, Росен Йосифов (ГЕРБ)  - село Долно Линево, Милен Милчев (ГЕРБ) - село Станево. Най-възрастният общински съветник - д-р Людмил Кирилов от "Движение 21", бе избран да ръководи първото заседание на новия общински съвет. Той поздрави кмета на общината, общинските съветници и новоизбраните кметове и пожела на всички мъдро управление, честност и безпристрастност във вземането на решения, както и ползотворна работа в името на хората от община Лом. От ПП ГЕРБ номинираха за председател на местния парламент Христина Христова, което се оказа и единственото предложение за високия пост. След проведено тайно гласуване, с 19 гласа "за" и 8 "против", Христина Христова бе избрана за председател на местния парламент.

Първото заседание на новия Общински съвет във Враца ще бъде във вторник, 10 ноември.
Това става ясно от заповед на областния управител, с която се свиква редовно заседание на общинските съветници. Тогава ще бъдат представени съветниците и избраните за кмет на община и кметове на кметства. Те ще положат клетва, след което ще бъде избран председател на Общинския съвет.

В 17 часа днес бяха връчени удостоверенията на избраните общински съветници и кметове на кметства от първия тур на изборите в Община Кула.

Заседанията на 11-те общински съвета в област Видин ще се проведат в периода 5-12 ноември 2015 г., информират от областната управа във Видин. Първи ще положи клетва Общински съвет - Чупрене. Церемонията ще се състои утре от 12:00 ч. В понеделник, 9 ноември, от 10:00 ч  ще се проведе първото заседание на новообразувания Общински съвет - Видин. Същия ден клетвен лист ще подпишат новоизбраните представители на местното самоуправление в община Димово, и в община Бойница. На 10 ноември първите си заседания ще проведат общинските съвети в Ружинци и в  Кула. На 11 ноември церемониите по полагането на клетва ще се състоят последователно в общинските съвети на Ново село, на Брегово и на Грамада - от 14:00 ч. На 12 ноември са насрочени първите заседания на новоизбраните общински съвети - в Макреш и в Белоградчик.

Новоизбраният кмет на община Видин, Огнян Ценков, се срещна днес за последен път с екипа на Областната администрация в качеството си на заместник областен управител. "Уверен съм, че отсега нататък областната и общинската администрация ще работят в пълен синхрон за просперитета на Видин и благополучието на гражданите". С тези думи областният управител на Видин Момчил Станков се обърна към новия кмет на града, като отбеляза, че раздялата с досегашния му заместник е само символична. Огнян Ценков ще положи клетва като кмет на Видин на 9 ноември, когато ще се проведе първото заседание на новоизбрания Общински съвет. "Аз съм обнадежден и имам куража и смелостта да се изправя пред предизвикателството да бъда кмет на община Видин и да посрещна трудностите, които ми предстоят", каза  Ценков, като подчерта, че винаги ще разчита на експертите в областната администрация.

Административният съд във Враца ще разгледа 6 жалби срещу резултатите от местните избори - това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия във Враца Боряна Стаменова. Жалбите са срещу неправилното отчитане на преференциите, които определиха състава на новия местен парламент. Първото оспорване на резултатите от вота беше внесено от страна на БДЦ. То е подписано от кандидата им за кмет Ивайло Христов и вече се разглежда от магистратите. За него информира говорителят на ОИК Красимир Колев по време на втория тур на вота в неделя. Втората жалба е подадена от кандидата за независим общински съветник фармацевта Иван Узунов, който остана извън Общинския съвет. Жалба е подал и общинският лидер на ПП "Атака" Светлин Стойков. Недоволни от изборите и оспорване на резултатите са заявили още Ирина Трайкова Узунова от "Народен съюз" и Стефан Чолаков от "Атака". Последната жалба, подадена в последните часове на деня, е от общинската съветничка от БСП Цветелина Дамяновска, която също не е доволна от отчетените преференции. И шестте жалби са препратени до административния съд във Враца, който трябва да реши дали са основателни, или не.

Висшият съдебен съвет ще събеседва утре с кандидата за административен ръководител на Районната прокуратура в Мездра Георги Палански. След обявения конкурс за длъжността, ВСС е направил преглед на биографията и имотното състояние, направена е и атестация на кандидата. Георги Палански е заемал до сега поста прокурор в Районната прокуратура в Мездра, бил е следовател в Окръжна следствена служба Враца, а преди това и помощник- следовател.

Доставките на гориво за отоплителен сезон 2015/2016 на детски, здравни и социални заведения, училища и културни институти в община Видин започнаха ритмично, съобщават от местната управа. Изготвено е разпределение, като са заявени 348 500 литра дизелово гориво на обща стойност 425 727 лв. с ДДС. Създадена е необходимата организация при подаване на месечните заявки от страна на учрежденията на бюджетна издръжка, като зареждането е съобразено с графика на фирмата-доставчик. Училищата, които сами организират поръчката си за доставка на дизелово гориво, информират общинската администрация за деня на зареждане и количеството. Условията за провеждане на нормален учебен процес са налице и няма училищна сграда, застрашена да остане без отопление през зимата, допълват от Общината. Първото зареждане от 16 000 литра беше на 22 октомври за ОДЗ "Радост", ОДЗ "Вида", ЦДГ "Здравец", ЦДГ "Щастливо детство", ЦДГ "Чучулига", с. Градец, Градско ученическо общежитие, Детска ясла "Слънчев кът",  Детска млечна кухня, Диетично-социална кухня и Комплекс за социални услуги за деца и семейства. През следващите седмици предстои зареждането по график на останалите детски градини, училища, социални заведения и Общински драматичен театър. С промяната на Закона за данъка върху добавената стойност Община Видин изпълнява задължението си и при всяко зареждане подава пълна и точна информация на Националната агенция по приходите за всеки един обект чрез въведената електронна система, съобщават още от общинската администрация.

Поредно спиране на водата имаше днес в централната част на Видин. По данни на местното ВиК дружество, то е заради отстраняване на авария и присъединяване на нови абонати. До 16 часа частично бе спряно водоподаването в центъра и по улица "Дунавска".

Видинският митрополит Дометиан е приел централното ръководство на мюсюлманското вероизповедание на България. По покана на Районния мюфтия Неджати Али всички районни мюфтии са посетили Видин, където са провели изнесено редовно заседание.

Ученик от пети клас в СОУ "Васил Левски" - гр. Кула бе отличен в националния конкурс на фондация ЕВРИКА - "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството". Фондация ЕВРИКА подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи. Светозар Братанов е участвал с есе на тема: "Ако имах криле… Какво е за теб личният полет". Наградата е връчена от патрона на фондацията, първия български космонавт- Георги Иванов в Политехническия музей в град София. В конкурса са участвали 1500 деца и младежи от 4 до 12 клас от цялата страна.
Ученикът е награден с грамота и от директора на СОУ "Васил Левски" за личен принос  в утвърждаване престижа на училището и отлично представяне в конкурса.

Аделина Георгиева Иванова от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село е новата стипендиантка на фондация "Комунитас". С помощта на своята учителка по български език Петрана Керанова, тя разработи есе и спечели поощрителна стипендия- една от 1000-те стипендии, които фондацията раздава в България. Аделина е ученичка в 11 кл. на новоселското училище и живее в с. Флорентин. Тя не е отличничка, но участието й в конкурса "1000 стипендии" показа, че трудолюбието също се награждава. В първия етап на конкурса бе класирана и друга възпитаничка на Петрана Керанова- осмокласничката Патрисия Пенкова.

Табло на добротата ще зарадва членовете на Клуба на пенсионера в село Арчар, община Димово. То ще бъде изработено от децата от местното училище "Христо Ботев". На таблото ще има и цитати на Махатма Ганди и майка Тереза- символи на добротата и хуманността.

Библиотеката при НЧ "Просвета 1925 - Мездра" получи дарение от спонсори, пожелали да останат анонимни. То е от нови детски книги и произведения за млади хора. Дарението е по инициативата "Една любопитна книга, която иска да се запознае с още някого" и е посветено на Деня на народните будители и на добрата работа на библиотеката с децата, учениците и младите хора. Идеята е подета от две дами, които се опитват да привлекат вниманието на обществеността към нуждите на културните средища в страната - малки и големи, градски, регионални, селски, читалищни, училищни библиотеки. "Благодарим на нашите две дарителки, които от сърце купиха чисто нови книги за младите ни читатели. Дарението съдържа както детски книги от съвременни автори, така и книжки от нашето детство. Дано бъде заразяващ пример", коментираха от читалището.

Филателна изложба под наслов "България в изкуството, флората и фауната" подреди в Мездра инж. Стефчо Симеонов, дългогодишен директор на Общинско предприятие "Чистота" и председател на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните. Експозицията е посветена на 90-годишнината на читалищата в Мездра и в родното му село Люти брод. Изложбата включва повече от 8 000 пощенски марки.

Писателят от Монтана Мартен Калеев получи първата награда за разказ на VII-я Национален конкурс за учители-творци, организиран от Издателска къща "Анубис" и издателство "Булвест 2000". Церемонията по награждаването се състоя в Плевен, където се събраха селектираните участници от цялата страна. Литературният празник включваше и премиера сборника "Стръкче време", в който са събрани отличените стихотворения, разкази и есета на авторите от конкурса. По един победител в категория определи жури в състав: поетът Бойко Ламбовски, проф. Валери Стефанов и проф. Боян Биолчев. В словото си проф. Биолчев поздрави Мартен Калеев за разказа "Грехът на праведника", като изтъкна, че авторът отдавна е поел по пътя на писателското майсторство, а журито само още веднъж е потвърдило този факт. Нашият земляк получи почетна грамота, таблет и рекламни материали на Издателска къща "Анубис" и издателство "Булвест 2000". По време на церемонията в Плевен актьорът Георги Ангелов от Драматичен театър "Иван Радоев" прочете откъс от наградения разказ "Грехът на праведника".

9-годишен възпитаник на школата по изобразително изкуство "Дъга" към видинското читалище "Цвят" е с първа самостоятелна изложба. Възможността за изява е силен мотив за децата да работят усърдно, каза ръководителят на школата, Евгени Петров. Откриването бе в 17.30 часа в салона на читалището. "Държа да покажем, това което е характерно за детския свят. Въображението на децата е много по-смело  от нашето", отбеляза Евгени Петров. За деветгодишния Димо той каза, че има много силни попадения като композиция и цвят, както и собствено усещана за динамиката в картината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03