Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Белоградчик посетиха музея по случай 130 години от Сръбско-българската война

5
Снимка: Иванка Петрова

Учениците от 12 клас на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик, заедно със своята преподавателка по история Соня Петрова, посетиха Историческия музей по повод 130 години от Сръбско- българската война. Уредникът Кинка Михайлова изнесе на учениците беседа за хода на военните действия край града през 1885 година:

"На 5 ноември времето е било много мрачно, дъждовно. Сърбите тогава се ограничават само с обстрелване на крепостта, а вече на свечеряване Дворянов (поручик Панайот Дворянов, изпратен с няколко чети в помощ на белоградчишкия гарнизон- бел. ред.) влиза в града и установява в какво тежко положение е Белоградчик тогава."

Историкът не пропусна да наблегне и на значението на битката при Белоградчик:

Снимка"Победата на българите при Белоградчик има своето значение както за отблъскване на сърбите от територията на днешна Северозападна България, така и общо за победата, която постигат българите в тази война, която трае само около 14 дни и която ние наричаме "войната на капитаните срещу генералите", защото българската войска все още е млада и неопитна."

Тържественото отбелязване на годишнината ще се състои утре в Белоградчик, от 11.00 часа, с поднасяне на цветя и венци на паметника на загиналите във войната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отчуждават имоти за обхода на Оряхово

Решение за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово , взе Министерски съвет на свое заседание днес, съобщават от правителствената пресслужба. Обходът е част от проекта за второкласния път  Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци,..

публикувано на 22.05.24 в 17:36

МВР ще съдейства за облекчаване трафика на Дунав мост при Видин

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта, съобщава..

публикувано на 22.05.24 в 17:29

Нов младежки център бе открит в Монтана

Новопостроената сграда на младежкия център в Монтана  бе открита с  празничен водосвет  . Сградата е със застроената площ е 1400 кв. В нея има административни офиси, кабинети, библиотека, читалня, семинарна зала с капацитет 20 места, голяма зала с капацитет 80 места, салон за танци и гимнастика, хотелска част с 15 стаи, 2 мини боулинг писти в..

публикувано на 22.05.24 в 17:10

Заради баловете забраняват паркирането в центъра на Видин в следобедните часове

Преустановява се паркирането в синята зона до читалище "Цвят" във Видин за времето от 15:00 ч. до 21:00 ч. в периода 22-29 май, съобщават от Община Видин. Заповедта е на кмета на общината, във връзка с абитуриентските балове и събитията за 24 май.  Няма да може да се паркира от кръстовището на ул. "Бдин" и ул. "Княз Борис I" до кръстовището с ул...

публикувано на 22.05.24 в 16:41

Седми случай на коклюш в Монтана

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година. Случаят е регистриран през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Двегодишното момиченце не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени, допълниха от хигиенната инспекция.   Заболяването е протекло..

публикувано на 22.05.24 в 13:37

Превозвачи на спешна среща в МВР заради трафика през Дунав мост 2

В МВР се провежда среща между заместник-министър Стоян Темелакиев и представители на транспортния бранш във връзка с трафика през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин". С откриването на частния буферен паркинг във Видин се наблюдава увеличаване на времето за изчакване на товарните автомобили за преминаване през граничния..

публикувано на 22.05.24 в 13:25

До 25 май се подава заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който к андидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес , посочват от пресслужбата на Община Видин...

обновено на 22.05.24 в 11:26