Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 ноември 2015 година

Снимка: Росен Ракаджиев

75 деца, на възраст от V, VІ и VІІ клас, разделени в 25 отбора, се включиха в първия по рода си за Видин турнир по баскетбол 3х3 на един кош. Отборите, които се класираха от първо до трето място в трите възрастови групи, получиха медали и грамоти от началника на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. Организатори на състезанието са РИО, Ученически спортен клуб "Шампион" и Баскетболен клуб "Видабаскет".

Общинските съветници, кметът на община Чупрене и кметове на кметства положиха клетва на днешното първо заседание на новоизбрания Общински съвет. Клетва положиха 11-те общински съветници, кметът на община Чупрене Ваньо Костин и шестимата кметове на кметства, съответно на с. Горни Лом - Илиян Михайлов, на с. Долни Лом - Ангел Живков, на с. Репляна - Евгени Еленков, на с. Средогрив - Красимир Кирилов и на с. Търговище - Иван Александров. На проведения избор за председател на Общински съвет - Чупрене отново беше гласувано доверие на досегашния му ръководител - Богомил Станков. В понеделник, 9 ноември, от 10:00 ч  ще се проведе първото заседание на новообразувания Общински съвет - Видин. Същия ден клетвен лист ще подпишат новоизбраните представители на местното самоуправление в община Димово, и в община Бойница. На 10 ноември първите си заседания ще проведат общинските съвети в Ружинци и в  Кула. На 11 ноември церемониите по полагането на клетва ще се състоят последователно в общинските съвети на Ново село, на Брегово и на Грамада - от 14:00 ч. На 12 ноември са насрочени първите заседания на новоизбраните общински съвети - в Макреш и в Белоградчик, съобщават от областната управа.

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Мездра ще се проведе на 9 ноември /понеделник/ от 14.00 часа в заседателната зала на Общината. Това става ясно от заповедта на Областния управител на област Враца - Малина Николова, която е на основание Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Учредителната сесия ще се проведе при дневен ред от 4 точки: Откриване на заседанието и обявяване на избраните общински съветници, кмет на община и кметове на кметства; Полагане на клетва на посочените избрани на изборите; Избор на председател на ОбС; Избор на комисия за изготвяне на Проект на правилник за организацията и дейност на на ОбС, неговите комисии и взаимодействието с общинска администрация. Контролът върху изпълнението за заповедта е възложен на гл. секретар на Областна администрация Враца.

Първото заседание на новия Общински съвет в Берковица ще се състои на 9 ноември, постанови със заповед областният управител на Монтана. 21 са съветниците, които ще дадат тържествена клетва да управляват според законите на страната и за добруването на община Берковица. Мандатите за Общинския съвет са: ГЕРБ - 6, коалиция "С инж. Милчо Доцов за хората от Община Берковица" - 4, коалиция "Народен съюз" - 3 , БСП-3, Коалиция Български демократичен център- БДЦ - 2,  ДПС-1, "Единни за Берковица" -2. Тържественото заседание ще се състои в ДЦ "Камбанка" от 11.00 часа в присъствието на областния управител.

Ще има дисциплинарни наказания за военни, ако излязат в подкрепа на полицията- предупреди днес министърът на отбраната Николай Ненчев. "И ние се опасяваме, че започва лов на вещици. Опасенията са за лов на вещици на колеги, които са участвали в такива протести-  нерегламентирани. Утре нашият протест е регламентиран, така че колегите нямат никакви опасения, че някой ще влезе под ударите на това, което вече е дошло- да се търси дисциплинарна отговорност на тези служители, които участват в протести", каза за Радио ВИДИН председателят на видинското дружество на Синдикалната федерация на служителите на МВР Емилиян Недялков. Протестът на служителите на реда във Видин ще бъде утре, 6 ноември, на кръговото движение на Пощата, от 7:30 до 8:00 часа.

На 5 ноември се чества Денят на металурга. Обявен за професионален празник на българските металурзи през 1963 г. С разпореждане на Министерския съвет от 19 ноември 1963 г. денят е обявен за Професионален празник на българските металурзи по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963).

Висшият съдебен съвет избра с 13 гласа "за", 3 гласа "против" и 3 гласа "въздържали се" Георги Викторов Палански за административен ръководител на Районна прокуратурата - Мездра. Прокурор Палански има над 16 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Набелязаните цели за развитие на прокуратурата предвиждат спазване на принципа на случайно разпределение на преписките и делата, който гарантира независимостта и равномерната натовареност на прокурорите, както и мерки за приключване на разследванията по дела със срок повече от една година.

Община Оряхово е публикувала публична покана с предмет: "Зимно поддържане и снегопочистване на общинска пътна мрежа и улици на територията на община Оряхово за 2015/2016 г." Обособени са 5 позиции- за зимно поддържане и почистване в селата Долни Вадин и Горни Вадин; с. Остров; с. Селановци и с. Галово; с. Лесковец. Изискванията за участие може да намерите в профила на купувача на Интернет страницата на община Оряхово.

Община Враца ще започне да изплаща от понеделник възнагражденията на секционните избирателни комисии за избори на общински съветници и кметове и националния референдум. В понеделник, 9 ноември, парите си ще могат да вземат членовете на СИК от 1 до 35, на 10.11- от 36 до 50, на 11 ноември - от 51 до 85 и на 12 ноември от 86 до 110. Възнагражденията се получават лично при представяне на удостоверение от Общинската избирателна комисия и лична карта.

Служители на ОДМВР-Видин участваха в международен семинар. В румънския град Крайова бяха представени добрите практики на правоохранителните органи в борбата с контрабандата и фалшифицирането на тютюневи изделия.

Насипване на шлаки на площадка - общинска собственост, без разрешението на Община Враца, са констатирали инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите. От екоинспекцията информират, че проверката е извършена по сигнал за нерегламентирано депониране на отпадъци на брега на старото корито на река Лева на ул. "Илинден" във Врацa. Сигналът е подаден на телефон 112 и "зелен телефон" в РИОСВ. Не е установено замърсяване на река Лева вследствие на депонираните отпадъци, уточниха от инспекцията. Нарушителят е установен и е дадено предписание за почистване на депонираната шлака с конкретен срок за изпълнение.

15 деца са осиновени от началото на 2015 година до сега с посредничеството на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин. Това съобщи директорът на Дирекцията Венци Пасков. В 78 приемни семейства са настанени 86 деца- изоставени от своите родители или изведени от институция.

Четвъртото издание на алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста`2015" е част от фонда на националната библиотека на Бразилия и от личната библиотека на бразилския поет Антонио Миранда. Това обяви главният редактор на алманаха- писателят Мартен Калеев. Така алманах "Огоста`2015" стана и част от инициативата по отбелязването на 100-годишнината от установяване на литературното сътрудничество и културния обмен между България и Бразилия.

По-благоприятното време през тази година от миналата даде възможност на арендаторите да вършат по-успешно своята дейност, сочат данните на Общинската поземлена комисия в Мездра. От 20 672 декара засадени с царевица реколтата е прибрана от 16 400 декара. Реколтата не е особено добра - 300 килограма средно от декар. Всичкият добив от слънчогледа от засетите 1 600 декара е прибран при среден добив от 150 килограма от декар. Извършена е дълбока есенна оран на 7 000 декара. До днес са засети 5 500 декара с пшеница и 895 декара със зимна маслодайна рапица.

320 072, 86 лв са приходите на община Белоградчик от местни данъци и такси. Сумата от данъка върху МПС е 75 072 лв. След него е делът на данъка върху придобито имущество- над 57 хил. лв. 37 897 лв са събрани от данък върху недвижими имоти. Най-много приходи са влезли в общинската хазна от такси смет - над 135 хил. лв. От патентен данък в хазната са влезли малко под 9 хил. лв.

Днес в 15 ч. се пуска движението по ремонтираното платно в посока Ботевград - София между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол" на автомагистрала "Хемус". Превантивните ремонтни дейности на двете мостови съоръжения, които са между двата тунела, стартираха в началото на юни и завършват преди началото на зимния сезон, както е предвидено по график. Сменени са греди, плоча, хидроизолация, асфалтовата настилка е подменена по целия участък. Монтирани са нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Първокласници от НУ "Васил Левски" в Белоградчик учиха днес за здравословния начин на живот. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни изнесе беседа пред малките възпитаници на училището. Децата посрещнаха с голям интерес гостите- секретаря на Комисията Милена Иванова, обществените възпитатели и доброволката Виктория от X клас на гимназията в Белоградчик. Те разказаха на учениците за здравословното хранене, хигиената, движението и спорта.

Учениците от 12 клас на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик, заедно със своята преподавателка по история Соня Петрова, посетиха Историческия музей по повод 130 години от Сръбско- българската война. Уредникът Кинка Михайлова изнесе на учениците беседа за хода на военните действия край града през 1885 година: "На 5 ноември времето е било много мрачно, дъждовно. Сърбите тогава се ограничават само с обстрелване на крепостта, а вече на свечеряване Дворянов (поручик Панайот Дворянов, изпратен с няколко чети в помощ на белоградчишкия гарнизон- бел. ред.) влиза в града и установява в какво тежко положение е Белоградчик тогава." Тържественото отбелязване на годишнината ще се състои утре в Белоградчик, от 11.00 часа, с поднасяне на цветя и венци на паметника на загиналите във войната.

"Сълзи от смях" е най-новият сборник с разкази на писателя Георги Дафов. Това е седмата по ред книга на самобитния разказвач от Лом, която бе представена в малкия салон на Народно читалище "Постоянство". Авторът сподели, че 10-те истории, които е описал, имат сатирично-хумористичен характер и представят ежедневието на обикновения човек.   

Бразилски ритми ще слуша публиката във видинската Симфониета тази вечер. Гост е бразилският диригент Линус Лернер, който за първи път ще дирижира видинските музиканти. Музика, написана от Алберто Непомусено, Том Жобим, Ари Барозу, Геатано Велосо и много други са в репертоара, каза маестрото. Концертът с бразилски ритми е тази вечер от 18 часа.

Утре- 6 ноември, в открито заседание на Видинския административен съд ще бъде гледано първото дело срещу Решение на Общинската избирателна комисия Видин, за избор на кмет на кметство Бела Рада. Делото е образувано по жалба на Любомир Павлов Ставрев, кандидат за кмет на кметство село Бела Рада на местните избори от 25 октомври тази година, срещу Решение на ОИК Видин. Жалбоподателят оспорва преброяването на бюлетините на секционна избирателна комисия № 100 в село Бела Рада.

Видинското училище "Любен Каравелов" отбелязва 105 години от основаването си. В рамките на започналите празници, поетично матине подготвят децата от литературен клуб "Иван Деспотов". Нарекохме го "За вас, будители, със слово и песен", каза ръководителят на клуба Диана Сиракова. Ще бъдат представени творби на Любен Каравелов и час от композицията "Събудете българите", както и лично творчество на децата. Програмата ще бъде на 6 ноември, от 11 ч., в музея на училището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00