Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 ноември 2015 година

Снимка: Анжела Каменова


Работещи в системата на МВР във Видин блокираха от 07:30 до 08:00 часа тази сутрин кръговото движение пред Пощата във Видин, заради ограничените им социални придобивки. Протестът е, за да се даде гласност на исканията, защото с ръководството на Министерството няма комуникации, казаха от синдикатите. "Това, което се внушава на хората е, че едни неработещи полицаи искат едни привилегии, а не е така. Виждате тук са хората, които са на терен и хората, на които звъним, когато има проблем. Не звъним на финансовия министър, не звъним на депутатите. Звъним на полицията и тези, които са в канцелариите, те няма да дойдат тук. Протестираме най-вече срещу несигурността, която се насажда от ръководството на Министерството"- обяви Деян Дочев от синдикатите на работещите в системата. Протестът е първият организиран във Видин. Полицаи блокираха за кратко входа на града преди дни, но действията не бяха под ръководството на синдикатите. В началото на протестите работещи в системата на МВР от Видин се присъединиха към колегите си от Враца, които блокираха международния път Е-79 между Враца и Мездра.  Протестът ще продължи, докато исканията не бъдат изпълнени, казаха от синдикатите.

Дни преди Архангеловден 48 полицейски служители на Областна дирекция МВР-Монтана и поделенията й в Монтана, Лом, Берковица и Вършец получиха награди за постигнати високи резултати в служебната дейност и по случай професионалния празник на българската полиция- 8 ноември. Директорът на ОД МВР старши комисар Ивайло Антонов отличи с "писмена похвала" 23 служители на  криминална полиция, разследващи полицаи и служители на РУ на МВР в Монтана, Лом, Берковица и Вършец. Със същото отличие заместник директорът комисар Цветомил Христов поощри четирима  разузнавачи и полицейски инспектори от Берковица и Вършец. От Районното управление на МВР в Лом по повод празника началникът главен инспектор Владимир Владимиров е дал "писмена похвала" на 18 полицаи, показали високи резултати през годината. В Районното управление на МВР в Берковица главен инспектор Бисер Йончев е наградил трима от своите служители. По повод патронния празник на българската полиция служители на ОД и РУ Монтана по традиция поднесоха венец на паметника на Незнайния воин в гр. Монтана.

За съществен принос в изпълнение на конкретни професионални задачи, ръководството на ОД МВР-Враца награди 36 служители с отличие "Писмена похвала". На тържествено събрание  в сградата на ОД МВР Враца, старши комисар Димитър Газибарски- директор на ОД МВР-Враца поздрави служителите  на дирекцията и връчи награди на отличените в навечерието на Архангеловден, 8 ноември, професионалния празник на полицията.

На Архангеловден българската полиция чества 136-та годишнина от създаването си и своя патронен празник. Създаването на полицията в България е свързано с приемането на Търновската конституция, възкачването на престола на княз Александър Батенберг и първия български премиер Тодор Бурмов. През 1924 година за патрон е избран деня на св. архангел Михаил. При избора му натежава аргументът, че светецът символизира властта, изпълняваща закона.

Новите общински съвети в Хайредин, Оряхово и Козлодуй се заклеха и встъпиха в длъжност
на тържествени заседания, на които присъства и областният управител на Враца Малина Николова, съобщиха от пресслужбата на губернатора. Светла Петрова беше избрана за председател на местния парламент в Хайредин, чийто 11 членове положиха клетва и започнаха работа в мандат 2015-2019 година. Втори мандат начело на общината кара предишният кмет Тодор Алексиев. Втори успешен мандат и още повече реализирани цели и проекти си пожела градоначалникът на община Оряхово Росен Добрев, който заедно със 17-те съветници, също положи клетва пред областния управител. Кметовете на кметства в Оряховско- Венера Цекова, Красимир Кръстев, Ирена Станкулова, Росица Койнова, Галина Светозарова и Иван Спасов встъпиха в длъжност след сесията, на която за председател на ОбС беше избрана Румяна Декова. Новоизбраният кмет на Козлодуй Маринела Николова встъпи в длъжност, след като положи клетва заедно с общинските съветници и кметовете на кметства. Кметът на община Козлодуй в мандат 2011 - 2015 г. Румен Маноев връчи почетната огърлица и пожела упоритост и последователна работа на целия екип. Четирима кметове на кметства в община Козлодуй също положиха клетва- това са Илиян Иванов, Ивайло Иванов, Петко Петков и Огнемир Симов.

Първо заседание проведе новият Общински съвет в Лом. Внесената от кмета Пенка Пенкова докладна записка, относно участието на Община Лом като партньор в одобрено проектно предложение по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интерег V-A" Румъния - България,  беше подкрепена от общинските съветниците с  24 гласа "за". Местният парламент избра и 9-членна временна комисия, която ще изработи проект на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет. С 19 гласа "за" и 4 "въздържал се" общинските съветници одобриха кандидатурата на Анна Светославова за председател на комисията. Новият проект трябва да бъде внесен в Общинския съвет до 19 ноември 2015 година. В последната точка от дневния ред местните парламентаристи одобриха индивидуалната основна месечна заплата на кмета на Община Лом и на кметове на кметства. Месечното възнаграждение на градоначалника на Лом ще е 1700 лева, на кметовете на село Сталийска махала, село Трайково, село Замфир и село Ковачица- по 934 лева месечно, а колегите им от селата Добри дол, Сливата, Долно Линево и Станево ще получават по 551 лева на месец.

Избирателните списъци на секционната избирателна комисия в село Бела Рада ще бъдат изискани от служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" в община Видин, за да се установи има ли нарушение в изборния ден или не. Това стана ясно на първото заседание на Административен съд Видин по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на село Бела Рада. То е образувано по жалба на кандидата за кмет Любомир Ставрев. По негово искане бяха изслушани двама свидетели, според които е допуснато нарушение при дописване и гласуване с придружител. Във връзка с тези твърдения ще бъдат изискани избирателните списъци, обясни съдия Антония Генадиева: "Ще ги изискаме, за да видим има ли нарушение или не. Защото свидетелите и жалбоподателят твърдят, че има. Другата страна твърди, че няма. Факт е, че в протоколите, които се намират по делото, няма никакви възражения, няма особени мнения, всичко е подписано от членовете на СИК и ОИК. Има една единствена поправка, която се твърди, че е техническа грешка и е подписана от всички членове на СИК." Съдът остави без уважение искането на Любомир Ставрев за повторно преброяване на бюлетините от изборите в Бела Рада. Съдия Антония Генадиева обясни, че причината е, че изборният протокол, който е официален документ, не е оспорен от членовете на СИК и е подписан без възражения от тях: "Когато няма такива възражения и особени мнения и когато протоколът е подписан, ние сме длъжни да отхвърлим искането, защото по този начин се оспорва протокол, а той не е оспорен на практика." Делото ще продължи на 10 ноември.

"Останете близо до хората", това заръча евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев при среща във Видин с новоизбрания кмет на общината Огнян Ценков. "Очаквах победата на ГЕРБ както в национален мащаб, така и във Видин, защото многото срещи и разговори, които проведох ме убедиха, че българските граждани искат да видят едно позитивно развитие- развитие, което ПП ГЕРБ показва и гарантира", каза още евродепутатът. "Уважавайте всеки един човек, независимо какви са политическите му възгледи. Пазете човешкото достойнство и останете през целия мандат близо до съгражданите си. Никога не забравяйте, че хората трябва да са във фокуса на вашата работа. Мислете как ще стигнете до тях и дали решенията ви са в полза на общността. Така ще работите по-леко и ще имате аргументи да защитавате своите позиции. Предстои много работа и нищо няма да се случи от днес за утре, но хората оценяват, когато някой работи последователно и упорито. Така ще запазите тяхното доверие", подчерта Уручев. А съветът към новоизбраните общински съветници от ГЕРБ бе: "Имате нелеката задача в един шарен ОбС да намерите общ език с останалите си колеги. Диалогичността е изключително важна и когато интересът на гражданите е водещ, тогава ще се намерят общите решения." Според новоизбрания кмет на Видин Огнян Ценков: "Един от ангажиментите, който поехме към нашите съграждани е да изградим добра работеща връзка между местна власт, държавна власт и европейските институции. Именно тази комуникация липсваше на Видин до сега."

Ценовите оферти за инженеринг по програмата за саниране на жилищни сгради бяха отворени в община Видин.
Одобрените кандидати по обявената обществена поръчка са 6. Пликовете с ценовите предложения бяха отворени от комисия от общината, в присъствието на външни експерти, представители на сдруженията на собствениците и кандидатстващи фирми. Одобрените кандидати са: за обособена позиция 1- "ЕС ЖИ-81" ЕООД; за обособена позиция 2- "Вертикал Проект" ЕООД; за обособена позиция 3- "Електра Тим" ЕООД; за обособена позиция 4- "Джи Пи Груп" ООД и Обединение "Видин ЛОТ 4" и за обособена позиция 5- "Екип ЕЕ-Видин" ДЗЗД.


Софийска фирма спечели обществената поръчка, обявена от общинската управа на Враца за ремонт на покритата лекоатлетическа писта. Спортното съоръжение не е обновявано от 40 години, а след рехабилитацията си ще има нова дограма, топлоизолация, ремонтиран покрив, нова електрическа инсталация и модерна отоплителна система. Стойността, която местната власт ще даде за обновлението, е в размер на 597 909 лева. Класирането на участниците стана факт във вторник, когато временно изпълняващият длъжността кмет Красимира Георгиева подписа заповедта за класиране на участниците. Претендентите бяха подредени според стойността, която искат за енергийното обновяване на сградата, като първа беше класирана най-изгодната икономически оферта. Отделно от това кандидатите трябваше да представят, че имат налична в банкова сметка, половината от исканата за ремонта сума. Финансирането на ремонта се извършва от националния доверителен екофонд. Предварителните очаквания са ремонтът на покритата лекоатлетическа писта да приключи до месец март 2016 година.

Туристическо дружество "Веслец" Враца е обявено в несъстоятелност от врачанския окръжен съд. Състав, председателстван от Цветана Михайлова, постанови решението си, с което наложи възбрана и запор върху имуществото на дружеството. Решението на магистратите от Враца подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок след публикуването на решението в "Държавен вестник". Неплатежоспособността на ТД "Веслец" беше обявена през юни 2012 година, когато бе открито производството по несъстоятелност и бе назначен синдик. Процедурата бе открита след молба на кипърска фирма, която не могла да си получи заем от дружеството от 360 000 лева. Парите били отпуснати през 2007 година за изграждането на 5-звездния хотел "Парк хотел Враца", познат като бившия "Дом на туриста". От няколко години зданието стои недовършено и вече се руши, тъй като е изоставено на произвола на съдбата. А междувременно част от активите на ТД "Веслец" смениха собствениците си- сред тях са хижа "Пършевица" и съоръженията, с които се поддържат пистите край едноименната писта.

В Белоградчик отбелязаха 130 години от битката, водена край града по време на Сръбско-българската война. Шествието потегли под звуците на маршови песни. Кратко слово за хода на военните действия, подготвено от Историческия музей в града, беше изнесено пред паметника на загиналите във войната граждани: "Днес е 6 ноември, дата, записана със златни букви в историята на Белоградчик. На този ден преди 130 години край града ни е постигната бляскав българска победа в най-патриотичната за народа ни война- Сръбско-българската." Представители на общинската администрация, на обществени организации и ученици положиха цветя и венци пред паметната плоча.

Началото на празничните събития по отбелязването на 105 години от създаването на видинското училище "Любен Каравелов" бе поставено в Деня на българските будители. А през днешния ден се случиха и продължават да се случват най-мащабните идеи, посветени на празника. В училищната сграда от сутринта бе шумно и весело. Открити бяха няколко тематични изложби, проведена бе състезателна щафета, а в музея на образованието се състоя поетично матине, представено от участниците в литературен клуб "Иван Деспотов", на тема: "За вас, будители, с песен и слово". Със звънките си гласчета най-малките артисти от клуб "Иван Деспотов" напомниха стари истини от българската народопсихология. Във времето, когато е строена сегашната сграда на училището, ни върна тогавашният директор Цветана Миронова: "Направихме училището заедно с родители, общественост... Над 16 000 доброволни трудови дни са дадени! Прекланям се пред тези българи, които идваха тогава с удоволствие и работеха от сутрин до вечер без никакво заплащане. Днес на децата и колегите желая все така успешно да се развива напред нашето училище." Пожелания за празника искаха да отправят всички- и деца, и родители, и учители: за здраве, за още успехи, за много късмет във всички начинания. "Пожелаваме си да бъдем все такива истински каравеловци", отсече директорът на училището Любка Николаева. Денят ще завърши с мащабен спектакъл, посветен на патрона на училището. Празникът бе отбелязан и със жива картина- отново в духа на българското Възраждане- децата изписаха пред входа на училищната сграда паметното юбилейно число 105.

И с поглед към почивните дни- от Видинската Света Митрополия напомнят, че на 7 ноември, в навечерието на Архангеловден, Православната църква възпоменава и почита всички, които са си отишли от този свят. По време на своя годишен богослужебен кръг, Църквата ежедневно се моли за починалите хора, но особени дни за поменаване на покойниците са: всички съботни дни и дните, наречени "Задушница", които се три през годината: преди Великия пост, срещу Петдесетница и на Архангеловден. Във връзка с Архангелова задушница, на 7 ноември от 10:00 часа, в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще отслужи обща Панихида за упокоение на починалите. А във връзка с отбелязването на 130 години от Сръбско-Българската война от 1885 година, на 7 ноември от 11:00 часа пред паметника над гроба на подпоручик Ангел Тодоров в двора на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин ще бъде отслужена панихида за всички загинали воини на бойното поле. Панихидата ще бъде извършена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Викарий на Видинския митрополит.

Повече от 200 състезатели ще вземат участие в мемориалния турнир по борба "Пламен Боцев" във Враца. Схватките са в събота и започват от 10 часа, в зала "Вестител". Организаторите са предвидили да раздадат медали в 7 категории при момчетата, в 5 при кадетите и 3 при юношите. Домакините от СК "Ботев 93" ще се представят с 30 борци. Заявки за участие са подали още клубовете "Васил и Георги Илиеви" Кюстендил, "Локомотив" Пловдив, Тетевен, столичните ЦСКА, "Левски" и "Славия", "Берое" Стара Загора, "Бургас", "Надежда" Оряхово, Селановци, Белене, Плевен, "Слава 99" Монтана и Златица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00