Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Униформени от Северозапада в национален протест пред Народното събрание

Снимка: БНР
Въпреки че правителството ще оттегли предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна, протестът в София не бе отменен. Служителите в сектор "Сигурност" към МВР се събраха на национален протест пред сградата на Народното събрание. Към протеста в столицата се присъединиха и полицейски служители от областите в Северозападна България.

"Протестът ще продължи, докато не бъдат удовлетворени исканията на полицаите“, каза за Радио ВИДИН председателят на видинското синдикално дружество към Синдикалната федерация в МВР, Емилиян Недялков:

"Това са думи, които ние можем да приемем на доверие, но знаем, че разговорите тепърва ще започнат от понеделник. Освен това ние имахме и други искания, които са обвързани с колективното договаряне, с възможността полицейските синдикати да се присъединяват към национално представени такива. Протестът е, за да разберат, че ние държим на тези неща и не могат постоянно да ни бламират...Ние искаме да имаме гаранции."

Повече от 100 служители на Областната дирекция на МВР и на Граничното полицейско управление в Брегово, сутринта са тръгнали от Видин с два автобуса и собствен транспорт за София. Освен тях организирана група има и от белоградчишки полицаи.  
"Протестът продължава- не е отложено нищо", каза за Радио ВИДИН Иван Тошев, лидер на охранителите във врачанския затвор. 50 души от надзорния състав на затвора, които са служители на Правосъдното министерство, участват в протеста. Към тях са се присъединили още толкова служители от съдебната охрана, плюс служители от арестите.

"Нас също ни засягат всички тези готвени промени, защото и ние работим по Закона за МВР". Надзирателите във врачанския затвор са около 90 на брой, допълни Тошев.

Около 280 души от полицията към АЕЦ "Козлодуй" също участват в протеста пред Народното събрание.

"Отделно има организирани служители от Бяла Слатина, от Мездра, от всички Районни управления в област Враца", каза  Мартин Бонов, лидер на стачкуващите от националната полиция към атомната централа. "Организацията е много добра. Само от област Враца има около 1 000 човека- полицаи, граничари, служители на затворите и техните семейства...Докато не видим реални действия, протестите няма да спрат".

След извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, което се проведе тази сутрин, ръководството на МВР и синдикатите се разбраха, кабинетът да направи крачка назад по отношение на промените, касаещи социалния пакет на служителите в МВР. Срещите за разрешаване на проблема ще започнат през следващата седмица. В тях ще участват депутати и представители на синдикатите в сектор „Сигурност”.
В момента проектът на Закона за държавния бюджет вече е внесен в Народното събрание, а на срещата е взето решение между първо и второ четене въпросните разпоредби, които засягат социалния пакет на служителите на МВР и предизвикаха масовите протести през отминаващата седмица, да бъдат оттеглени.

Реформа все пак ще има, стана ясно от думите на вътрешния министър, но промените, които тепърва ще залегнат, ще бъдат съгласувани със служителите във ведомството, а не така, както сега бяха приети на тъмно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34