Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 ноември 2015 година

Снимка: Жоро Александров

Новоизбраните кмет на община Враца Калин Каменов, общински съветници и кметове на населени места положиха клетва в присъствието на областния управител Малина Николова. Румен Антов стана председател на новоизбрания Общински съвет във Враца. Той беше единствената кандидатура, която беше предложена за гласуване от 37 местни парламентаристи, които днес се заклеха да работят за благото на врачани през мандат 2015-2019 г. Представителят на държавата- областният управител Малина Николова, беше домакин на церемонията. Тържествената сесия започна с химните на България и на Европейския съюз, изпълнени от Духовия оркестър на читалище "Развитие", както и музикално изпълнение на Врачанска симфониета. 37-те съветници от новоизбрания общински съвет положиха клетва и бяха благословени от митрополит Калиник. В сегашния местен парламент ГЕРБ има 14 съветници, втора политическа сила е БСП, с 6 сенатори, следват ги "Народен съюз" и "Либерален алианс", които имат по 4 представители, а с по трима съветници са Реформаторски блок и ВМРО. 

На тържествено заседание днес положиха клетва общинските съветници, кметът на община и кметовете на населени места в община Ружинци. За председател на Общинския съвет е избрана Димитринка Гергова от коалиция "Надежда". Още от утре започва ремонт на пътя между селата Динково и Тополовец, по който минава трафикът към Дунав мост 2" - каза кметът на община Ружинци Александър Александров. Ремонтът на пътя между селата Динково и Тополовец се извършва със средства на Агенция "Пътна инфраструктура". Осигурени са 50 хиляди лева за критичния участък от около 400 метра.

Административният съд във Видин отложи за идния вторник делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Брегово за избор на кмет на община. 20 жалби против Решения на Общински избирателни комисии за избор на общински съветници и кметове в област Видин са постъпили в Административен съд Видин след местния вот. Решението на Общинската избирателна комисия за избор на Милчо Лалов за кмет на Брегово се оспорва от пълномощник на коалицията, която издигна кандидатурата за кмет на Ивайло Гюров. Според резултатите, които съобщи комисията, за Милчо Лалов са гласували 51,22%, а за Гюров своя вот са дали  48,78%. За Брегово е поискана справка от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" за периода от април миналата година до 25 април тази година за регистрацията на 493 лица, подали заявления за гласуване по настоящ адрес в Брегово. Ще бъдат преброени отново бюлетините в 10 от 18-те избирателни секции в общината. Административният съд постанови тройна експертиза, поради което отложи делото за 17 ноември.

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" подготвя инспекционна кампания във връзка със старта на масовото саниране по проект „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С цел по-ефективно изпълнение на кампанията беше организирано обучение на инспектори от всички дирекции в страната. Разработено е и Методическо помагало за инспектиране по здравословни и безопасни условия на труд при работа чрез въжен достъп, тъй като се предполага, че това ще бъде най-използваният начин при санирането на сградите. По време на проверките инспекторите ще акцентират върху това дали въжената система е двойно осигурена чрез най-малко две поотделно закрепващи се въжета - основно и предпазно.

94-годишната Емилия Бузова, уважаван музикален педагог от Видин, която бе пребита в дома си от крадци, е починала вчера, съобщиха близките на починалата. В последните си дни жената е идвала в съзнание и дори се е интересувала от изборния резултат, каза за радио Видин внучката Милена Нейова. Семейството на възрастната жена се надява похитителят- рецидивист, пребил до смърт жената, да получи най-справедливото за убиството наказане- доживотен затвор, каза още Милена Нейова. Поклонението на Емилия Бузова ще бъде в четвъртък, 12 ноември от 11 часа в катедралния храм "Св. Димитър".

Община Монтана изпрати официални писма до фирми, банки и предприятия от областния град с покана да се включат в новогодишната украса на града, съобщи кметът Златко Живков и допълни, че общината иска съвместно с фирмите да създаде празнична атмосфера, подобна на тази в големите европейски градове. Официалният старт на коледните и новогодишните празници ще бъде даден на 1 декември със запалване на коледната елха в центъра на Монтана и честване на годишнината от обявяването градския статут на Монтана.

НЧ "Съзнание-1927" в монтанското село Долни Вадин се включи в кампанията "Изплети топлина" на Фондация "Има начин".
Кампанията обединява доброволци от цялата страна, които плетат шапки, шалове, чорапи и ръкавици за бездомните. Това съобщи секретарят на читалището Анелия Спасова. Читалището се включва за първа година в кампанията. Тя се провежда за 4-та поредна година.

Кампания връща българските зеленчуци на трапезата. "Върху тази идея работи сдружение "Хора и природа". Опитахме се съвместно с норвежкия институт по биоикономик, който е част от структурата на Министерството на земеделието на Норвегия да намерим пътя към българските зеленчуци" - съобщи за БНР Маргарита Каишева от организацията. Целта е да се създаде липсващата в момента връзка между институциите и малките фермери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48