Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 нови обекта обогатиха археологическата карта на Видин

Снимка: Радио Видин

Археолози откриха 10 обекта от различни периоди при проучване на поречието на Дунав във Видинско. В изследването, чиято цел е да бъдат установени обекти от късната бронзова епоха, участват доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при БАН, директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова и археологът Николай Казашки. През пролетта е обходен участъка от устието на река Тимок до село Кошава, в момента се работи между Гомотарци и Видин. Проучването ще продължи и догодина в посока Лом, каза Николай Казашки:

"Първо, обогатяваме археологическата карта на България с нови обекти, които успяваме да регистрираме. Второ, опитваме се да видим гъстотата специално на тези обекти от късната бронзова епоха. Имаме такъв обект, който е регистриран в село Връв. Има един близо пак до Връв, до Дортикум, а и кой знае колко има още надолу под земята. 10-ина нови обекта има досега открити."

Обектът при село Връв се наблюдава постоянно от археолозите. При едно от посещенията си там те се натъкнали на изключително рядка находка.

"Каменен калъп за бронзова брадвичка. Много рядко се откриват такива калъпи. Беше разкрит от водите на реката, паднал между самите камъчета. Ние имаме малко по-набито око и всяко камъче, което е малко по-особено, се навеждаме да го погледнем. Така успяхме до го открием", обясни Николай Казашки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възрастен шофьор причини катастрофа във Врачанско

През вчерашния ден около 13.30 часа между селата Ребърково и Крета са катастрофирали два леки автомобила. Единият от тях, управляван от 76 годишен мъж от Враца, при остър десен завой е навлязъл в съседната пътна лента и блъснал в предната лява част другият насрещно движещ се автомобил, управляван от 34 годишен мъж от Севлиево.  Убити и ранени при..

публикувано на 25.07.24 в 10:04

Община Враца подготвя редица летни инициативи

До края на юли във Враца са предвидени доста забавления, съобщават от от общинското ръководство.  В петък, 26 юли, на сцената на водното огледало зад паметника на Христо Ботев ще се проведе концерт на местните музикални таланти Теди и Наско. Началото е в 21.00 часа.  Веднага след края на концерта - в 22.00 часа, в парк "Дъбника" ще бъде излъчен филмът..

публикувано на 25.07.24 в 09:53

Двама нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд Бяла Слатина

Двама нови съдии - Катя Божидарова Ангелова – Петрова и Цветелина Недкова Харалампиева, започнаха работа в Районен съд – Бяла Слатина.  Съдия Катя Ангелова – Петрова положи клетва и встъпи в длъжност на 17 юли, а вчера бе клетвата и встъпването в длъжност на съдия Цветелина Харалампиева. Церемониите се състояха в Районен съд – Бяла Слатина на общо..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Увеличават с час забраната за преминаване на тирове през прохода Петрохан

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00..

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43