Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 ноември 2015 година

Снимка: БГНЕС
Докато бюджетната комисия разглежда проектобюджета за 2016 г., пред парламента отново на протест се събраха полицаи. Въпреки че управляващите увериха, че ще оттеглят предложенията за промени в бюджета за догодина, които засягат служителите на МВР, днес те отново протестираха. Още в неделя от полицейските синдикати обявиха, че не вярват на обещания и ще продължат с натиска си.


Между 40 и 50 служители на сектор "Сигурност" от Видин участват днес в протеста в София. Това каза за Радио ВИДИН Деян Дочев, председател на едно от двете синдикални дружества на федерацията на МВР във Видин, което отговаря за служителите в гранична полиция. Служителите на сектор "Сигурност" в МВР са категорични, че планираният протест пред Народното събрание в неделя, 15 ноември, също ще бъде проведен. Около 30 надзиратели от затвора във Враца участват в протеста днес на служителите на МВР пред Народното събрание, каза за Радио ВИДИН синдикалният им лидер, Иван Тошев. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че параграфите от преходните и заключителни разпоредби трябва да бъдат оттеглени от председателя на комисията- Менда Стоянова. Полицейският протест днес е организиран от синдикат Алианс "Сигурност" в МВР.

Консултантът към Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария доцент Донка Стефанова посети Видин, за да извърши проверка по сигнала за случай на туберкулоза в детска градина. Доцент Стефанова, която е и началник на клиниката по туберкулоза при Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в София, каза, че няма съмнения в мерките, предприети във Видин. Според нея туберкулозата не бива да се подценява като заболяване, а хората, които са в контакт с деца, трябва да се подлагат на изследвания по-често. Ситуацията е под контрол, каза по повод случая директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова. Тя заяви, че няма нови случаи на заболяването.

Цигарите ще започнат да поскъпват догодина заради увеличение на акциза. Според текстовете, приети от депутатите, евтините цигари ще увеличават цените си по-бавно от скъпите. Целта е поскъпването да не се усети толкова силно от потребителите с по-ниски доходи. От догодина най-евтините цигари ще гонят 5 лв., а най-скъпите- над 6-7 лв., сочат изчисленията. Поскъпването ще трябва да продължи до 2018 година.

Тържествената церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания Общински съвет в Белоградчик се състоя днес. Клетва положи и избраният за втори мандат за кмет на Община Белоградчик Борис Николов. На тържеството положиха клетва и четирима кметове на селата Салаш, Стакевци, Боровица и Рабиша.

Кметът на Белоградчик Борис Николов подписа договор с фирмата изпълнител за саниране на одобрените сгради. "Това е един много важен документ и е първият договор в област Видин за изпълнение на Националната програма за саниране", каза кметът.

Първо заседание на Общински съвет - Роман свика Областният управител Малина Николова. Тържествена клетвена церемония се състоя в заседателната зала на Общинския съвет. Официално в длъжност встъпиха избраните за общински съветници, кметът на Общината Валери Ролански и кметовете на кметства в община Роман. След тайно гласуване за председател беше избран Тихомир Вълчев.

Кметът на Община Борован Десислава Тодорова пое втори пореден мандат. Тържественото заседание се проведе на площада пред читалище "Цани Иванов" в Борован. Заедно с кмета на Общината, клетва да спазват Конституцията и законите на страната дадоха 13-те общински съветници и кметовете на четирите кметства. Тайният вот на общинските съветници определи за председател на Общинския съвет Иван Костовски.

Председателят на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов гостува в Монтана и връчи на кмета на града Златко Живков паметен знак за принос в развитието на културните политики. Николай Дойнов припомни, че много от читалищата в общината са ремонтирани основно, а общинската администрация подпомага финансово изявите на групите към читалищата.

В Регионалната библиотека на Враца представиха документалния филм за резервата "Врачански карст". На прожекцията присъстваха ученици от СОУ "Васил Кънчов". Филмът е фокусиран върху биоразнообразието в резервата и е направен по поръчка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца, съобщи експертът Петя Вълчева. Филмът е достъпен на интернет страницата на екоинспекцията http://riosv.vracakarst.com/.

Всичките 22 средищни училища в област Монтана ще бъдат запазени и през следващата година, съобщиха от Областната управа. В тези учебни заведения ще продължат да се обучават деца, живеещи в селища, където са закрити. Както и до сега в училищаат ще се осигурява храна за учениците и транспорт. Обучението ще бъде целодневно. В област Монтана се запазват и петте защитени училища, които се намират в град Чипровци и селата Георги Дамяново, Смоляновци, Ковачица и Замфирово.

Поклонението на Емилия Бузова, уважаван музикален педагог от Видин, която бе пребита в дома си от крадци, и почина по-късно, беше днес. Семейството на възрастната, 94- годишна жена, се надява похитителят, пребил до смърт жената, да получи най-справедливото за убийството наказание- доживотен затвор, каза каза за Радио ВИДИН внучката Милена Нейова.

Най-възрастният пчелар във Видинско- 85-годишният Асен Въков, получи специално изработен плакет от  пчеларско дружество "Димитър Балев". Наградата е за приноса му в пчеларството. Той е автор на много статии в периодичния печат, има издадена книга и е с богат теоретичен и практически опит в пчеларството. Асен Въков е потомствен пчелар, неговият дядо е сред основателите на видинското пчеларско дружество.

Благотворителната инициатива Операция "Плюшено мече" се провежда за осма поредна година. Кампанията набира коледни подаръци за деца от Домове за деца, лишени от родителски грижи, Центрове за наставяне от семеен тип, Домове за деца с умствена изостаналост, Домове "Майка и Дете" и SOS селища. Видинчани също се включиха в доброто дело, каза в "Посоките на делника" Теодора Кръстева, регионален координатор за Видин в инициативата. Операция "Плюшено Мече" подарява само нови играчки и дрехи, купени специално за конкретно дете. Екипът на инициативата публикува списъци с деца от Домове и техните най-желани подаръци за Коледа.

На 12 и 13 ноември 2015 година Регионален исторически музей Враца е домакин на Национална научна конференция "Апогеят на трибалския династичен дом". Конференцията е и по повод 50 години от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца. "На 12 ноември 1965 е открита гробница, започва проучването на могилата и са разкрити тези находки, които са известни по- късно с термина "Врачанското съкровище", каза археологът Нарцис Торбов. Националната конференция се организира от Регионалния исторически музей във Враца и Историческия факултет, Катедра "Археология" на СУ "Св. Климент Охридски"

Ръководството на Българския Червен кръст съобщи, че подкрепя запазването на часовете по физическо възпитание в училище. Все по-високият процент на затлъстяване сред младите хора се дължи на редица фактори, основни сред които са нездравословният начин на живот, обездвижването и намалената физическа активност през последните десетилетия, съобщават от БЧК. От организацията искат да се възстанови и обучението по плуване в българското училище; да бъдат въведени образователните програми по превенция на водния травматизъм при децата.

Танцов състав "Палкенче" при Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран представи католическата общност в България с банатски български танци на провелия се в София Празник на религиите. Той премина под наслов "Толерантни в разнообразието- европейско измерение за модерна столица". Представителни състави на различните вероизповедания в двучасов концерт представиха късчета от съкровищницата на своите общности.

ЧЕЗ и Асоциацията на индустриалния капитал изразиха позиция против кроссубсидирането на цената на електроенергията между бизнеса и домакинствата и призоваха за по-строги законодателни мерки, които да ограничат кражбите. За деветте месеца на 2015 г. кражбите на съоръжения, собственост на ЧЕЗ, са нанесли щети за над 2,5 млн. лева. Компанията е установила и 4 615 кражби на ток, в резултат на които е дотаксувана електроенергия в размер на едва 24 млн. киловатчаса, макар че кражбите може да са продължавали с години.

Военно окръжие - Монтана набира кандидати за войници в Националната гвардейска част. Обявени са 25 длъжности за гвардейци и 4 длъжности за шофьори. Кандидатите могат да подават документите във военното окръжие до 7 декември 2015 година.

Готовността за зимното поддържане на пътищата е добра, показват анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" от проверките по райони. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на изслушване пред транспортната комисия към Народното събрание днес. Издадени са необходимите заповеди за мобилизация и денонощен режим на работа и от 1 ноември страната е в готовност за зимна поддръжка на пътищата. Към момента областните пътни управления разполагат с 60% от необходимата техника по райони и при необходимост могат да я преоборудват до пълна наличност в срок от 24 до 72 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00