Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 ноември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Температурата във Видин достигна 22,2 градуса днес следобед. Температурен рекорд за деня обаче няма, казаха от местната Хидрометеорологична станция. Най-топло на този ден е било през 1947 година, когато термометрите във Видин са отчели 24 градуса. 13 ноември е бил най-студен през 2011 година. Тогава в града са измерени минус 8,8 градуса. Топлото време продължава и утре, но температурите ще са малко по-ниски от днешните, прогнозират синоптиците.

Няма опасност от зараза във видинската детска градина, където е установен случай на туберкулоза сред персонала. Предприети са всички мерки, които се изискват, каза ръководителят на клиниката по туберкулоза при Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в София доцент доктор Донка Стефанова, която извърши проверка във Видин. Доц. Стефанова, която е и национален консултант по туберкулозни болести, е извършила проверка и е прегледала документацията на здравната инспекция, болницата във Видин и детската градина по случая. Тя уточни, че и на трите места са спазени нормативните изисквания. При изследванията, които са проведени по препоръка на здравната инспекция, латентна туберкулозна инфекция е установена при три от децата и двама души от персонала на детската градина. Това в никакъв случай не означава проява на болестта и няма опасност от зараза, каза доц. Стефанова: "Успокояващото е, че децата не се бациолоотделители, те не могат да заразяват други деца, така че няма никаква опасност. Тази проба на нас ни дава основание само да знаем, че детето е инфектирано, но има голяма разлика между заболяване и болест." Според доц. Стефанова навреме са предприети всички възможни мерки, за да не се допусне разпространение на заболяването.

Горските инспектори от Държавно горско стопанство (ДГС)- Лом са получили заплаха, че ще бъде запален разсадникът на стопанството. Заплахата е отправена след проверка вчера, при която са задържани 6 каруци, 6 коня, 6 кубика дърва и 2 бензиномоторни триона, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Горските инспектори са заловили група от 20 нарушители от малцинствата да товарят незаконно добита дървесина в гора на територията на ДГС - Лом. След като проверяващите задържали незаконната дървесина, конете и каруците, към нарушителите се присъединила нова група от повече от 80 души, с което напрежението нараснало. След намесата на жандармерията и полицията напрежението е потушено.

Въпреки отстъпките на властта, служителите на реда са категорични, че планираният протест пред Народното събрание в неделя, 15 ноември, ще се състои. Това заяви за Радио ВИДИН Деян Дочев, синдикален лидер за област Видин на работещите в Гранична полиция: "Нищо не се отменя. Ние искаме да им показваме, че ние винаги ще действаме, няма да говорим празни приказки. Досега всичко, което ни е обещавано, никога не е спазено. Говорим за последната година и половина. И вече стана безпредметно обсъждането. Тоест, ние сме за диалог, но отговорен диалог, съгласно който една договорка, когато се постигне, тя трябва да се спазва..."

Служител на главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието е задържан за подкуп, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Той е арестуван след разследване на прокурори, служители на ДАНС и на МВР, под ръководството на специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура. В качеството си на старши инспектор- социална дейност и възпитателна работа, в затворническото общежитие от открит тип към затвора във Враца, той е имал право да изготвя и внася предложения за промяна на режима на изтърпяване на наказанието на затворниците, преместване на лишения от свобода в затворническо заведение от по-лек тип и други. Възползвайки се от служебното си положение задържаният е поискал 3000 лв., за да изготви предложение за промяна на режима на затворник.

Само лицензирани превозвачи ще могат да упражняват таксиметрова дейност, реши Народното събрание днес. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата. С промените в Закона за местните данъци, за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община. В момента таксиметровите шофьори плащат данък-печалба, както и такса към Общината. Срещу промените се обяви и транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че дори да бяха приети тези промени, физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобила у нас и техните фискални устройства.

Днес изтече срокът, в които водачите на моторни превозни средства можеха да се възползват от обявените безплатни услуги на Съюза на българските автомобилисти за преглед на осветителната система, състоянието на антифриза и гумите на автомобилите. Проверките бяха част от традиционната акция "Зима" на сектор "Пътна полиция", съвместно със Съюза на българските автомобилисти, каза за Радио ВИДИН Иван Рангелов, председател на организацията във Видин: "Безплатно извършихме прегледи на 392 автомобила. Безплатно се провериха светлините, спирачната уредба, точката на замръзване при антифриза и годността на гумите. Бяха открити различни неизправности, проведоха се консултации с водачите. Нашето удовлетворение е, че получихме тяхната благодарност." Тази година кампанията се проведе под името "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" и бе насочена към превенция на пешеходците.

Веднага след церемонията по полагане на клетва вчера кметът Борис Николов започна деловата работа. В кабинета вече го чакаха представители на фирмата изпълнител за подписване на договор за саниране на одобрените сгради. "Това е един много важен документ и не само е първият ми акт след полагането на клетва, но и се радвам, че е първият договор в област Видин за изпълнение на Националната програма за саниране. Това допълнително ми дава едно удовлетворение, че пак Белоградчик е първият в областта по много показатели. ...Уверен съм, че ще се справи по най-добрия начин и изпълнителят, и ние, за да дадем едни прекрасни жилищни блокове на нашите съграждани като потвърждавам и предизборното си обещание, че ще направим един страхотен квартал с допълнителна вертикална планировка между блоковете", каза Борис Николов. Четири жилищни блока в Белоградчик са одобрени за извършване на безплатното саниране по Национална  програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради- "Еделвайс", "Телефонен завод", Кольо Фичето", "Пролет."

Живко Бонев бе избран с мнозинство за председател на Съюза на ветераните в област Видин на проведената днес конференция в града. Кметът на Община Видин Огнян Ценков присъства на отчетно-изборната конференция на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните и разговаря с присъстващите. "Уважавам всеки един от вас за родолюбието, което носи в себе си и неговите дела в защита на отечеството ни. И като кмет на община Видин мога да ви уверя, че в бъдеще време винаги ще откривам и ще се старая да помагам в рамките на възможното", каза пред ветераните кметът на общината Огнян Ценков. Членовете на Съюза на ветераните в област Видин са намалели от 270 души на 83-ма за малко повече от две години. 10 са общинските съвети в областта, които почти не действат поради тази причина. Структурите, които работят, са в общините Кула, Димово и Грамада, а в останалите са със симпатизанти, запасни офицери и бивши учители. Това затруднява връзката с членовете по места, стана ясно от отчета за дейността на организацията през последните 2 години, представен от секретаря на Областния съвет на съюза на ветераните Василка Карова. "През тези две години получиха правото да си правят безплатно операции на очите, тазобедрени стави и на херния. Тяхното лекуване трябва да бъде безплатно", каза Василка Карова.

40 ученици в неравностойно положение ще бъдат включени в програма "Топъл обяд" на БЧК-Видин. Програмата ще се изпълнява от 7 декември до 8 март. Подбор се извършва в момента на децата, които ще получават топъл обяд в продължение на 54 учебни дни, каза директорът на Областния секретариат на организацията Цветелина Петрова: "Критериите отново са същите- деца сираци или полусираци, които се отглеждат от един родител, или от баба и дядо, деца с увреждания, при безработни родители, които живеят в тежко положение. В момента тече процедурата и получаваме списъци от училищата с тези деца. За тях осигуряваме топъл обяд. Процедурата за избор на изпълнител ще протече до края на ноември и тогава ще можем да съобщим къде ще се хранят децата."

Членове на влашкото сдружение "Anastasiana Ratiaria"- с. Арчар изработиха табло на добротата по повод днешния 13 ноември, когато се отбелязва Световният ден на добротата. Това съобщи председателят на сдружението Мирослав Людмилов. Трилистни и четирилистни детелини, на които има различни пожелания, чувства, цитати и фрази от Махатма Ганди, Майка Тереза, Далай Лама са поставени на таблото. "Малки, но много важни стъпки, които да водят до сърцето на човек, доброто и чистите чувства. Таблото, направено от младежи от сдружение "Anastasiana Ratiaria", представлява цветя от детелинки във формата на сърца. Носят различни послания, като например: "Аз мога да бъда добър". Правят го ученици, заедно с госпожа Цонка Петрова, която е обществен възпитател. "Таблото на добротата е подарено на членовете на клуба на пенсионерите в село Арчар, община Димово.
Снимка
Видинският фотограф Богомил Петров постави 1009-ата си фотоизложба в района на Гребната база във Видин. От 100-те снимки 20 показват сегашното състояние на сградата, каза за Радио ВИДИН авторът: "Тя е посветена точно на тази Гребна база. Озаглавена е "Екология, спорт, строителство". Около 20 фотоса се отнасят пряко за Гребната база и пораженията, които има. Тя е открита преди повече от 30 години и оттогава не е ремонтирана. Преди 20 години съм правил снимки и тогава казаха, че е за основен ремонт." Спортните клубове по гребане, които ползват Гребната база имат над 40 медала само тази година и ние сме длъжници на тези деца за условията, в които тренират, допълни Богомил Петров.

13 лекари от област Враца ще бъдат наградени днес, 13 ноември, по случай деня на "Св. Иван Рилски Чудотворец" и празника на българския лекар, който отбелязахме на 19 октомври. Медиците са получили признание заради заслугите си, обясни Николай Георгиев от съсловната организация: "Всяка година ежегодно Колегията награждава лекари от цялата област Враца. Имената на лекарите са: д-р Маргарита Влъчкова, д-р Дилян Гуленов, д-р Полина Воденичарова, д-р Николай Тосков, д-р Ангел Янчев, д-р Татяна Филипова, д-р Галя Тодорова, д-р Иванка Лалковска, д-р Валентин Василев, д-р Ваня Иванова- Грънчарова, д-р Лиляна Стоянова, д-р Руска Мраморенска и д-р Христо Вачев." Празничната церемония ще бъде от 19 часа в местен хотел.

Общо 32-ма ученици от областите Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян, за които отговаря евродепутатът Владимир Уручев, ще пътуват изцяло на негови разноски до Брюксел на 7 и 8 декември. Децата са подбрани заради добро представяне в конкурса за написване на есе на тема- "Искам да живея в моя роден град, защото…". Най-голям интерес към него е проявен в област Видин, каза за Радио ВИДИН Калин Каменов, сътрудник на евродепутата: "От ГПЧЕ "Йордан Радичков" са основната част от учениците. От математическата гимназия "Екзарх Антим I" децата се три, от СОУ "Цар Симеон Велики" има едно дете, от ПГ "Асен Златаров" са две деца и от училище "Васил Левски" в Кула- едно дете. От другите общини в област Видин няма деца. Там явно нямаха желание да напишат есе... Одобрените ученици ще посетят основните институции в Европейския парламент, ще имат изнесени лекции от евродепутати, включително и от господин Уручев. Това е изцяло инициатива на Владимир Уручев, която се поема от него и е насочена най-вече към децата от Северозападния регион." Конкурсът стартира в края на септември. Крайният срок за написването на есето бе до 25 октомври. Учениците трябваше на пишат по избор на български, английски, френски и немски език.

"Живот без зависимости"- алкохол, тютюнопушене, марихуана- е темата на първата беседа за новата учебна година в СОУ "Христо Ботев" в гр. Белоградчик, съобщават от Общината там. Обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Мирослава Николова и Иванка Петрова представиха опасностите и вредите от различните видове зависимости на децата от 7-ми клас в гимназията. Специално внимание бе отделено на марихуаната, за която погрешно младежите смятат, че е безобидна. "Проблеми с паметта и ученето; разстройство на възприятията (образни, звукови, времеви, тактилни усещания); проблеми с мисленето и взимането на решения; нарушена координация и забавени реакции; учестяване на сърдечния ритъм...", с тези въздействия на марихуаната доброволката Марияна запозна своите по-малки съученици, както и с признаците, по които можем да разпознаем, когато някой е употребил този наркотик. Вредите от употребата на алкохол, цигари и наркотици са пагубни за организма на подрастващите, затова теми по превенция не бива да се подценяват, дори и в населените места от мащабите на Белоградчик, допълват от местната управа.

В Плевен ще бъдат отбелязани с изложба 115 години от рождението на блажени Евгений Босилков. Инициатор за организиране на културното събитие е Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен. Изложбата ще бъде подредена в сградата на музея, в залата на експозиция "Нова и най-нова история", и ще бъде открита в понеделник - 16 ноември, от 17.00 ч. В колекцията ще бъдат показани оригинални лични вещи и реликви от Евгений Босилков. По повод на годишнината ще бъдат организирани и други прояви по инициатива на Културния център "Евгений Босилков" в Белене. Босилков е роден в Белене през 1900 година. Израснал е в католическо семейство и отрано се е ориентирал към духовното поприще. Той е развивал активна пасторска и културна дейност. На 15 март 1998 г. папа Йоан Павел II е обявил за блажен епископ Евгений Босилков, посочват от РИМ.

Дарителска кампания на художествена и детско-юношеска литература организира ученическият парламент на СОУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Целта на кампанията е да се насърчи интересът към четенето. От парламента приканват всички, които имат желание да дарят книги, да направят това на място в училището в периода от 16 ноември до 16 декември 2015 г.

Танцова формация "Северняци" от Видин ще участва в церемонията по награждаването на победителя в конкурса "Пазител на традициите - 2015", който е тази вечер в София. Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за седма поредна година е организатор националната инициатива. Снимките на участниците бяха публикувани на страницата на конкурса във фейсбук, където публиката можеше да гласува за тях до 23 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 юни 2024 година

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на  жътвената кампания  в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Брутният вътрешен продукт на човек от..

публикувано на 20.06.24 в 18:10

Нова процедура за подмяна на печките на твърдо гориво започва във Видин

Близо 3800 домакинства от община Видин ще могат да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които по-малко замърсяват въздуха. Финансирането е за 23 452 000 лв. Близо 19 934 000 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите от държавния бюджет. Ще могат да се възползват жителите на всички населени места от..

публикувано на 20.06.24 в 17:18

Частични местни избори ще се проведат в Северозапада

Шест листи с кандидати за общински съветници са регистрирани за участие в частичните местни избори в община Борован , сочат решенията на Общинската избирателна комисия. Изборите ще бъдат на 23 юни . До ново гласуване за местен парламент се стигна след като изборите в Борован бяха касирани, заради видеозапис от пета секция в село Малорад , където..

публикувано на 20.06.24 в 17:00

Жътвата във Видинско стартира с ритуал

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на жътвената кампания в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски , председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: "Началото на жътвата е завършекът на..

публикувано на 20.06.24 в 15:23

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче , което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие. Засега няма данни,..

публикувано на 20.06.24 в 14:41

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж , Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство. Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса , в която 16 от най-популярните в света български..

публикувано на 20.06.24 в 13:00

Дете на 6 години падна от третия етаж на блок във Враца

Шестгодишно момиченце е паднало от третия етаж на жилищен блок във Враца . Детето е със счупен крак и натъртвания и няма опасност за живота му. Незабавно е оказана медицинска помощ. Инцидентът е станал тази сутрин. Детето е полетяло от девет метра височина през кухненския прозорец. По случая работят от полицията и социалните служби и все още се..

публикувано на 20.06.24 в 12:10